Ξαφνικός έρωτας Σαμαρά-Βενιζέλου- Βέβαιη η δικομματική- Ο Κουβέλης στον κουβά

samar_veniz-339x270Ο κύβος ερρίφθη και το μεταμεσονύκτιο διάγγελμα Σαμαρά δεν αφήνει πλέον καμιά αμφιβολία: Η τρικομματική κυβέρνηση μεταλλάσσεται σε δικομματική, στηριγμένη στον ξαφνικό έρωτα Σαμαρά-Βενιζέλου, ο οποίος εμφανίστηκε χθες στις οθόνες μας.


Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση προχωρά με ορίζοντα τετραετίας -φράση που είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει και ο Βενιζέλος. Επίσης εμφανίστηκε με τις γνωστές απόψεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, επιμένοντας στο ρόλο του δυναμικού αναμορφωτή. «Θα προχωρήσω», είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας πρώτο πρόσωπο, ενώ κατά τα άλλα αναφέρθηκε πάνω από μια φορά σε φράσεις του Βενιζέλου, προφανώς για να δείξει στο πανελλήνιο τη στενή σχέση μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Φώτη Κουβέλη για υπαναχώρηση, λέγοντας ότι στην προτελευταία σύσκεψη των αρχηγών είχαν όλοι συμφωνήσει σε μια συμβιβαστική λύση για την ΕΡΤ, που προέβλεπε επαναπρόσληψη δύο χιλιάδων απολυμένων με δίμηνες συμβάσεις. Προσπάθησε επίσης να δικαιολογήσει με τα γνωστά επιχειρήματα το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ είναι χαρακτηριστικό του ξαφνικού έρωτα ότι συνεχάρη δημοσίως τον Βενιζέλο γιατί δέχτηκε τη σχετική πρόταση.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται πλέον βέβαιο:
Πρώτον ότι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει άμεσα από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης για τη νέα δικομματική κυβέρνηση.
Δεύτερον ότι τουλάχιστον 153 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) αποτελούν πλέον την κυβερνητική πλειοψηφία, με την οποία πάντως έσπευσε τη νύχτα να συνταχθεί και ο κ. Λοβέρδος, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση και κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Τρίτον, το πιο πιθανό ενδεχόμενο για τη ΔΗΜΑΡ είναι η απόσυρση της στήριξης και των υπουργών της και η ανοχή στη νέα κυβέρνηση.
Τέταρτον στο σχετικό ανασχηματισμό το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει περισσότερα υπουργεία, ενώ δεν είναι απίθανο να προβιβαστεί ο Βενιζέλος σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Και πέμπτο, θα καταβληθεί προσπάθεια η κυβέρνηση αυτή να αντέξει τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη -ούτως ώστε να προηγηθούν οι γερμανικές εκλογές.

Το παρασκήνιο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κομβικό ρόλο στη σωτηρία της κυβέρνησης Σαμαρά, έστω και κολοβής, έπαιξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ενώ βρισκόταν υποτίθεται σε διαρκή επαφή και συντονισμό με τον Φώτη Κουβέλη, συμφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά και για τα ζητήματα νομής και ανακατανομής της κυβερνητικής εξουσίας, ώστε να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ σαν μεγάλη κυβερνητική δύναμη και να ξεφύγει από τον άχαρο ρόλο του ήσσονος εταίρου.

Θεωρείται βέβαιο -και στελέχη της ΔΗΜΑΡ μιλούν ανοιχτά γι” αυτό- ότι οι Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συνεννοηθεί κρυφά από τον Κουβέλη και υπογείως για τα πάντα. Και ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «άδειασε» τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, αδειάζοντας ταυτόχρονα και τη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν λίγα εικοσιτετράωρα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αν αποχωρούσε η ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες επίσης, ο Βενιζέλος μίλησε τηλεφωνικά χτες με την Μέρκελ, τον Ολάντ, και την Λαγκάρντ, και διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Πιέσεις στα όρια του εκβιασμού εκδηλώθηκαν δημόσια χτες βράδυ τόσο από το ΔΝΤ, που απείλησε με διακοπή της χρηματοδότησης σε περίπτωση εκλογών, όσο και από προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προηγουμένως, κατά το ταξίδι του στη Βιέννη χτες το απόγευμα, ο Σαμαράς είχε διαβεβαιώσει την «ανήσυχη» κυρία Μέρκελ ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει έστω και χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο Βενιζέλος δεν θα τολμούσε σε καμιά περίπτωση να τον ανατρέψει.
Πολιτικό κορόιδο της όλης υπόθεσης θεωρείται ο Φώτης Κουβέλης, τον οποίο έσπευσαν χτες το βράδυ να κατηγορήσουν τόσο ο Βενιζέλος, όσο και ο Σαμαράς -ο δεύτερος μάλιστα επανέλαβε και σχετικά μ” αυτό τα λόγια του πρώτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Η τρικομματική κυβέρνηση καταρρέει, είναι η πρώτη εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:
“Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της αποτυχίας της πολιτικής της. Ήρθε η ώρα το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου να γίνει πραγματικότητα.

Δεν μπορεί για δέκατη μέρα να καταπατάται βάναυσα κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας. Τούτες τις ώρες δεν χωρούν ασάφειες και μισόλογα. Απαιτούνται καθαρές λύσεις. Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ αποτέλεσε την αφορμή για την συγκρότηση ενός πλειοψηφικού μετώπου που επιζητά να σταματήσει ο κατήφορος για τον τόπο και αξιώνει σεβασμό στη δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ανταποκρινόμενος στις διαθέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην μεγάλη ανατροπή που θα ανοίξει το δρόμο στην ελπίδα”.

Κουτί της Πανδώρας