Ξένοι φωτορεπόρτερ εγκαταλείπουν την Kωνσταντινούπολη

131557-tksmΞένοι φωτορεπόρτερ εγκαταλείπουν την Κωνσταντινούπολη μετά από απειλές που δέχτηκαν από υποστηρικτές του πρωθυπουργού της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και μετά από φωτορεπορτάζ που αναρτήθηκε σε πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο τους απεικόνιζε. Έχει ξεσπάσει ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των ξένων ανταποκριτών, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο φωτορεπόρτερ του Reuters, Γιάννης Μπεχράκης, έστειλε το Σάββατο μία φωτογραφία από επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ που απεικόνιζε ένα μικρό αγόρι να μεταφέρεται από το ξενοδοχείο Divan της Κωνσταντινούπολης καθώς είχε δεχθεί δακρυγόνα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

A child suffering from tear gas inhalation is carried by a protester at the basement of a hotel where protesters took shelter next to Gezi park near Istanbul's Taksim square June 15, 2013. Turkish riot police stormed a central Istanbul park on Saturday firing tear gas and water cannon to evict hundreds of anti-government protesters, hours after an ultimatum from Prime Minister Tayyip Erdogan. REUTERS/Yannis Behrakis (TURKEY - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Αμέσως μετά κυκλοφόρησε στο Twitter, μεταξύ τούρκων χρηστών του, ότι η φωτογραφία δεν είχε τραβηχτεί στην Ταξίμ αλλά στη Γάζα, πράγμα το οποίο είναι αναληθές σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs. Εν συνεχεία,  ξέσπασε στο Ίντερνετ από υποστηρικτές του Ερντογάν εναντίον των ξένων ΜΜΕ, ένα “κυνήγι μαγισσών”.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα το Reuters και το AP να αποφασίσουν ότι δεν θα στείλουν ξένους ανταποκριτές και φωτογράφους στην ομιλία του τούρκου πρωθυπουργού την Κυριακή, υπό τον φόβο των αντιποίνων. Ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το Reuters σχεδιάζει να αποσύρει εξ’ ολοκλήρου το προσωπικό του από την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, τούρκος φωτορεπόρτερ προειδοποίησε ότι το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσίευσε για τους συνδρομητές του ένα φωτορεπορτάζ όπου απεικονίζονται ξένοι δημοσιογράφοι να καταγράφουν τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί και την πλατεία Ταξίμ. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ προφανώς στηρίζεται στα σχόλια του τούρκου πρωθυπουργού ότι τα ξένα ΜΜΕ υποκινούν τους διαδηλωτές.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ στην Ταξίμ έχουν παρατηρήσει ότι συνεχώς τους τραβούν φωτογραφίες στο πάρκο, ιδιαίτερα τις ώρες που δεν είναι συγκεντρωμένος πολύς κόσμος.

tvxs