Πόλεμος ανακοινώσεων για την ανακοίνωσή του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων για τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης

emporikosΑνακοίνωση εξέδωσε ο εμπορικός σύλλογος Χανίων με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε μετά την πρώτη ανακοίνωσή του για τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης.

Η νέα ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου είναι η εξής:
Με έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες 3 ημέρες, μία απλή και πολύ προσεκτική ανακοίνωση-έκκληση του ΕΣΧ για τις μικρές συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης, να διαστρεβλώνεται και να γίνεται αντικείμενο κομματικής και προσωπικής εκμετάλλευσης.Σε απάντηση λοιπόν όλων αυτών των δελτίων τύπου, επιστολών, συνεντεύξεων τύπου κλπ, απαντάμε τα εξής:

1) Δεν ζητήσαμε – ούτε καν υπονοήσαμε – την απαγόρευση των διαδηλώσεων, κομματικών εκδηλώσεων κλπ . Άλλωστε τα μέλη του προεδρείου του Ε.Σ.Χ. ήταν παρόντα στο 90% των κινητοποιήσεων των τελευταίων 2 ετών απέναντι στα μνημόνια και στα ασφυκτικά μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδήγησαν στο λουκέτο εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους μας. Ποτέ όμως δεν απεργήσαμε η κάναμε άλλη ενέργεια ενάντια σε άλλους εργασιακούς κλάδους, σεβόμενοι το δικαίωμα εργασίας τους. Άλλωστε οι εργαζόμενοι ήταν πάντα οι συνεργάτες μας και είμαστε συνοδοιπόροι στην σκληρή πραγματικότητα για το ελληνικό εμπόριο.

2) Δεν υιοθετούμε κανενός είδους ενέργειες από κόμματα που διαχωρίζουν τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας σε Έλληνες και μη, αλλά είμαστε συνδικαλιστικό σωματείο, όχι πολιτική οργάνωση και ως τέτοιο θεωρούμε ότι πρέπει να απέχουμε από οποιαδήποτε δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί υπέρ, η κατά κάποιου κόμματος. Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι και η μη πολιτική δήλωση, ερμηνεύεται ως τέτοια.

3) Στην συγκεκριμένη εκδήλωση εξ αφορμή της οποίας εκδώσαμε το σχετικό δελτίο τύπου, συμμετείχαν λιγότερα από 100 άτομα εκατέρωθεν τα οποία σε σύνολο 100.000 κατοίκων των Χανίων αντιστοιχούν στο 0,1 τοις εκατό του πληθυσμού, κατάφεραν όμως να νεκρώσουν το 100 τοις εκατό των καταστημάτων της περιοχής.

4) Υπενθυμίζουμε επίσης σε μέλη του συμβουλίου μας, ότι όπως καθιστά προφανές και ο τίτλος του σωματείου, πρώτιστο μέλημα μας είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εμπόρων και για αυτό οι ενέργειες μας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Για την προάσπιση των συμφερόντων των υπόλοιπων εργασιακών ομάδων, τις οποίες σεβόμαστε και τιμάμε, υπάρχουν οι αντίστοιχοι συνδικαλιστικοί σύλλογοι που το πράττουν.

5) Σχετικά με τις αιχμές στις ίδιες ανακοινώσεις για την διεύρυνση του ωραρίου του Κάτωλα ως προπομπό της πρόθεσης μας περί συμφωνίας μας σε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος για τις Κυριακές, παραπέμπουμε τους «συνωμοσιολόγους» επιστολογράφους στις υπογραφές της συντριπτικής πλειοψηφίας των εμπόρων της περιοχής που ζήτησαν την διεύρυνση και στις επανειλλημενες δηλώσεις του προεδρείου του συλλόγου για την αντίθεση μας σε οποιοδήποτε επιπλέον άνοιγμα Κυριακής. Το δηλώσαμε πολλές φορές αλλά μάλλον κάποιοι δεν το κατάλαβαν. Επαναλαμβάνουμε ότι η Κυριακάτικη λειτουργία για εμάς είναι κόκκινη γραμμή.

Επίσης υπενθυμίζουμε πως η λειτουργία Δευτέρα – Τετάρτη απόγευμα όπως αποφάσισαν οι επιχειρηματίες του Κάτωλα, είναι απόλυτα νόμιμη και ως προς τους εργαζόμενους αρκεί να μπαίνουν οι νόμιμες προσαυξήσεις που ορίζει ο νόμος ή να τηρείται το ωράριο. Εξάλλου το ωράριο είναι προτεινόμενο.

Τέλος, ζητούμαι από όλους να αφήσουν τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων έξω από πολιτικά παιχνίδια και προσωπικές φιλοδοξίες και να συμβάλλουν ειλικρινά και ουσιαστικά στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την διεκδίκηση των αιτημάτων των εμπόρων και την εξεύρεση τρόπων ανάπτυξης της αγοράς των Χανίων. Φτάνει πια με την παραπληροφόρηση.

Πριν τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης του εμπορικού συλλόγου, η ΑΔΕΔΥ στα Χανιά είχε εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα:

Το Ν. Τ. Αδεδυ Νομού Χανίων με έκπληξη πληροφορήθηκε την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων που καλεί τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να μη διαδηλώνουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων.

Έχουμε συνηθίσει ο εμπορικός σύλλογος να συμπαραστέκεται και να αγωνίζεται μαζί με τους εργαζόμενους του νομού μας και όχι να «ενοχοποιεί» τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών που στηρίζουν σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα της πόλης μας.

Προφανώς η διοίκηση του εμπορικού Συλλόγου προσπαθεί να εισάγει νέα ήθη και να ανακαλύψει «εχθρούς» εκεί που δεν υπάρχουν.Κυρίες και Κύριοι του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, σας ενημερώνουμε ότι ζούμε στην εποχή  της ανεργίας, της ανέχειας και της εξαθλίωσης και υπεύθυνα για αυτά, είναι οι πολιτικές των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζονται στην χώρα μας.

Σας καλούμε να προσγειωθείτε, για το καλό όλων μας, στην πραγματικότητα και να επιλέξετε πάλι το συλλογικό αγώνα για την ανατροπή των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που εξαθλιώνουν το λαό μας.

Δημοκράτης Χανίων