Στις φλόγες ο Νομός Χανίων!! Υποψίες γιά εμπρησμούς…

fwtia2_29-5-2013Υπό έλεγχο τέθηκαν, λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Κρήτης παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις από εστίες που είχαν τεθεί υπό έλεγχο.

Ο Τάσος Κουρουπάκης πριν από λίγο στο ΣΚΑΙ αναφέρθηκε σε 12 μέτωπα της φωτιάς και στην ουσία υπενόησε εμπρησμούς…

Λόγω του χάους που επικράτησε στις πληγείσες από την πύρινη λαίλαπα περιοχές δεν έχει καταστεί δυνατόν να γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις φλόγες που εξαπλώνονταν με μεγάλη ταχύτητα, λόγω των ισχυρών ανέμων, αποτεφρώθηκαν τέσσερις επιχειρήσεις, έξι οχήματα (εκ των οποίων δύο JCB και ένα φορτηγό), άγνωστος – προς το παρόν – αριθμός οικόσιτων ζώων (κότες – κουνέλια – σκυλιά – αιγοπρόβατα) καλλιέργειες (ελαιόδεντρα – πορτοκαλιές – αμπέλια), καθώς και χορτολιβαδική και δασική βλάστηση.

Σκηνικό τρόμου τη νύχτα στο νομό Χανίων

Αναλυτικότερα, στο  έλεος των ανέμων και των πυρκαγιών  βρέθηκε από τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο νομός Χανίων, όπου σε αρκετές περιοχές σπίτια και επιχειρήσεις απειλήθηκαν από τις φλόγες ή παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα.

Με τη βοήθεια των νότιων ανέμων, που αγγίζουν τα  9 – 10 μποφόρ μαίνονται τέσσερα μέτωπα φωτιάς, με τα πιο επικίνδυνα από αυτά να σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή στα Μεγάλα Χωράφια και το Βαμβακοπουλο, όπου έχουν καεί βιομηχανικές μονάδες και έχουν εκκενωθεί και σπίτια.

Βαμβακόπουλο

Ειδικότερα, στο Βαμβακόπουλο οι πυρκαγιές καίουν ανεξέλεγκτα και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί ολοσχερώς 3 επιχειρήσεις, ο Συνεταιρισμός Αλουμινοκατασκευαστών, μια επιχείρηση με αγροτικά προϊόντα και μια αντιπροσωπεία με βάρκες.

Στο σημείο δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης 14 πυροσβεστικά οχήματα, 2 εκ των οποίων κατέφθασαν από Ρέθυμνο και Ηράκλειο και μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

Στη συνέχεια της ημέρας δεν αποκλείεται  οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ενισχυθούν με καναντέρ από την Αθήνα.

Μεγάλα Χωράφια –  Κεραμειά – Πλατανιάς 

Οι φλόγες μπήκαν μέσα στα σπίτια στα  Μεγάλα Χωράφια, όπου επικρατεί εφιαλτικό σκηνικό. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί εκτεταμένες καταστροφές. Εστία υπήρξε και στο Κατοχώρι, στα Κεραμειά.

Δύο μέτωπα φωτιάς βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή Καφούρος, Βουκολιών, του Δήμου Πλατανιά.

ΧΝ+Μ-με πληροφορίες από directnews