Οι παγίδες των τεκμηρίων και τι πρέπει να δηλώσουν όλοι οι φορολογούμενοι

villa_28

Να μην ξεχάσουν να αθροίσουν  όλα τα εισοδήματα που είχαν από κάθε πηγή και όχι μόνο από μισθούς, είναι υποχρεωμένοι φέτος 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, για να αποφύγουν το «πρόστιμο»  για τις αποδείξεις που δεν μάζεψαν, όπως τις υπολογίζει η εφορία.

Στα δηλούμενα εισοδήματα θα πρέπει να υπολογίσουν και τα τεκμαρτά και τα πραγματικά  (πχ από ενοίκια ή από τόκους καταθέσεων, όπως και αν δηλωθούν τελικά αυτοί). Με βάση αυτό το εισόδημα θα απαιτηθούν και οι ανάλογες αποδείξεις.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει φέτος να προσκομίσουν στην Εφορία το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος σε αποδείξεις. Όσοι δεν τις μαζέψουν θα πληρώσουν φόρο 10% επί του ποσού που έμεινε ακάλυπτο. Ανώτατο όριο απαιτούμενων αποδείξεων είναι τα 15.000 ευρώ.

Τεκμήρια

Ωστόσο η εφορία θα υπολογίζει από μόνη της τα εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τις οικιακές βοηθούς και τις πισίνες ώστε να μην μένει πια σχεδόν κανείς αφορολόγητος.

Στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία  κατά την εκκαθάριση της δήλωσης λαμβάνεται και ένα ποσό ελάχιστης ετήσιας «αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης».

Αυτό ανέρχεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και σε 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Στην περίπτωση των συζύγων ο καθένας βαρύνεται με ελάχιστη ετήσια «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ύψους 2.500 ευρώ.

Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση στο ελάχιστο αυτό ποσό τεκμηρίου διαβίωσης προστίθεται και το τεκμήριο που προκύπτει με βάση την έκταση και την τιμή ζώνης της κύριας και κάθε δευτερεύουσας κατοικίας (ιδιόκτητης, εκμισθούμενης ή δωρεάν παραχωρούμενης) που χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος για τη διαμονή του.

Ειδικότερα:

Κατοικίες: Το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όχι μόνο όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία. Αφορά και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν, αφού συνηθίζεται πολλοί γονείς να παραχωρούν την κατοικία τους στα παιδιά τους ή το αντίστροφο τα παιδιά στους γονείς.

Το τεκμήριο προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

– Μέχρι και 80 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με σαράντα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
– Από 81 μέχρι και 120 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
– Από 121 μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
– Από 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και
– Από 301 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα ξεκινά από τις 4.000 ευρώ για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά. Ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, το τεκμήριο μειώνεται κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία: Για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου λαμβάνεται υπόψη η ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, όπως αυτή προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Οικιακοί βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτου κλπ: Τεκμήριο αποτελεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, η οποία ορίζεται στο κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων.

Σκάφη αναψυχής: Το τεκμήριο για τα σκάφη αναψυχής που εφαρμόζονται για τα εισοδήματα του 2012 ξεκινά από τα 4.000 ευρώ για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου (χωρίς χώρο ενδιαίτησης), ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα.

Πισίνες: Το τεκμήριο για τις πισίνες έχει διαμορφωθεί ως εξής:

•160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα και
•320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται.

Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης. Κάθε χρόνο εκτός των τεκμηρίων εφαρμόζεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Του Κωστή Πλάντζου

newmoney.gr