Εκδηλώσεις γιά τη Μάχη της Κρήτης

1941 chania

H τελετή λήξης του Εορτασμού για την 72η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα γίνει την Κυριακή 26 Μαΐου στις 6.30 μ.μ. στο Αεροδρόμιο Μάλεμε – Μνημείο Μάχης Κρήτης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς, αναφορά στα γεγονότα της περιοχής, πτήση επίδειξης (demo flight) από α/φ f-16BLK 52+ της 115, αεραθλητικές επιδείξεις από την Αερολέσχη Χανίων.

= = = = = = = = = = = =

Εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 72 χρόνων από τη Μάχη του Φαραγγιού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 5.30 μ.μ. στον Αγιο Ειρηναίο, στο Φαράγγι της Καντάνου.


Η μνήμη των αγωνιστών θα τιμηθεί με μια σεμνή τελετή, που θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και αναφορά στα ιστορικά γεγονότα.
Στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες με ‘πρωτόγονο’ εξοπλισμό και χωρίς καμιά βοήθεια στρατού πολέμησαν και κατάφεραν να σταματήσουν τον ‘σιδερόφρακτο’ στρατό του Χίτλερ για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο, από το πρωί της 24ης μέχρι το πρωί της 25ης Μαΐου του 1941.
Η αντίσταση αυτή, προκάλεσε το μένος και την εκδικητική μανία των ναζί, που ανταπέδωσαν με το ολοκαύτωμα της Καντάνου στις 3 Ιούνη του 1941, τον διωγμό και τις εκτελέσεις των Σελινιωτών, καθ? όλη τη διάρκεια της κατοχής.

= = = = = = = = = = = =

Την Παρασκευή στις 7 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση στο Μνημείο Ελληνοζηλανδών στον Γαλατά, η οποία περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμό και αναφορά στα γεγονότα από τον δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη και κατάθεση στεφάνων.

= = = = = = = = = = = =

Το Σάββατο 25 Μαΐου στις 11 π.μ. στο Μνημείο Κερίτη στον Αλικιανό θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη και ομιλία για τα γεγονότα της περιοχής από τον διευθυντή του Γυμνασίου Αλικιανού κ. Γεώργιο Καρκάνη.

= = = = = = = = = = = =

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 6 μ.μ. στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στη Σούδα, η οποία περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

= = = = = = = = = = = =

Με την Κεντρική Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης κορυφώνεται ο εορτασμός για την 72η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 25 Μαΐου στις 8.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Μεταξύ άλλων, η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο ‘Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945’ από τον κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, δήμαρχο Ανωγείων, πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών ‘Ελληνικά Ολοκαυτώματα’ και την προβολή στιγμιότυπων εποχής που έχει επιμεληθεί ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης και παραγωγός, κ. John Irwin. Παράλληλα, στο φουαγιέ θα λειτουργεί έκθεση με δημιουργίες παιδιών των Δημοτικών Σχολείων Χανίων και με έργα του Νεοζηλανδού πολεμικού καλλιτέχνη, Peter McIntyre.
Θα ακολουθήσει συναυλία από την V Μεραρχία Κρητών και την Παιδική Χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας & Αποκορώνου.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ι. Μ. Κυδωνίας & Αποκορώνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η V Μεραρχία Κρητών και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.