Μόνο τυποποιημένο ελαιόλαδο στα εστιατόρια από το νέο έτος
Οριστικό τέλος στην διάθεση χύμα ελαιολάδου στα εστιατόρια βάζει κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου 2014 το προιόν θα σερβίρεται πλέον μόνο σε σφραγισμένα μπουκάλια μίας χρήσης.
Σύμφωνα με την Κομισιόν η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.«Απλώς προστατεύουμε τους καταναλωτές. Καθιστούμε σαφές ότι όταν θέλεις να έχεις ελαιόλαδο συγκεκριμένης ποιότητας στο τραπέζι, τότε θα πρέπει να παίρνει ακριβώς αυτό για το οποίο πληρώνεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Olivier Bailly.
«Ο κανόνας αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας στήριξης της βιομηχανίας ελαιολάδου στην ΕΕ που παλεύει με τις χαμηλές τιμές. Οι περισσότεροι παραγωγοί είναι οι ίδιες χώρες του Νότου που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση» σχολιάζουν οι Financial Times.
Αρνητικές αντιδράσεις
Οι γραφειοκράτες της ΕΕ αποτελούν τον περίγελο του ευρωπαϊκού τύπου μετά την απαγόρευση στα εστιατόρια να σερβίρουν το ελαιόλαδο σε μικρά δοχεία ή μπολ από την 1η Ιανουαρίου 2014, αναγκάζοντάς τα να χρησιμοποιούν σφραγισμένα μπουκάλια που πρέπει να πετάγονται όταν αδειάζουν.Σύμφωνα με την Κομισιόν, το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής και να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι το λάδι ελιάς δεν έχει αραιωθεί με κάποιο κατώτερο. Οι επικριτές όμως τονίζουν ότι το μέτρο αποτελεί «δωράκι» προς τους ελαιοπαραγωγούς.
Τονίζουν επίσης ότι το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει την απογοήτευση που αισθάνονται οι ευρωπαίοι πολίτες για την διογκωμένη ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, την οποία θεωρούν όλο και περισσότερο αποκομμένη από την καθημερινότητά τους. «Αν η ΕΕ ήταν λογική και διοικούνταν σωστά, δεν θα υπήρχαν τόσοι αντιευρωπαϊστές. Όταν όμως επινοεί τρελά πράγματα όπως αυτό, μόνη της αμφισβητεί τη νομιμότητα και την ορθή της κρίση», δήλωσε η Μαρίνα Γιαννακουδάκης, ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτίνα του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας.
Ο Τύπος ειρωνεύεται το μέτρο αυτό, συστήνοντας στην ΕΕ να αφήσει το λάδι και να επικεντρωθεί στη λύση της κρίσης του ευρώ. Η γερμανική εφημερίδα «Sueddetsche Zeitung» και η βρετανική εφημερίδα «Guardian» το περιέγραψαν ως την «πιο παράξενη απόφαση ύστερα από το μυθικό κανονισμό για τα καμπυλωτά αγγούρια», αναφερόμενες στους καταργημένους πλέον ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το σχήμα των φρούτων και των λαχανικών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Η βρετανική «Telegraph» χαρακτήρισε το μέτρο «ανόητο», επικρίνοντας τη Βρετανία που απείχε από την ψηφοφορία στην ΕΕ και λέγοντας ότι θα έπρεπε να το είχε καταψηφίσει.
Ο Εντζο Σίκα, ιδιοκτήτης ιταλικού εστιατορίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο «Reuters» ότι ο νέος κανονισμός θα τον εμποδίσει από το να αγοράζει ελαιόλαδο απευθείας από έναν παραδοσιακό παραγωγό στην Ιταλία. «Λένε ότι σκέφτονται τους καταναλωτές, όμως αυτό θα αυξήσει το κόστος για μας και τους πελάτες μας. Σε εποχές κρίσης θα όφειλαν να ασχολούνται με άλλα πράγματα και όχι με αυτές τις ανοησίες», είπε χαρακτηριστικά.
Δημοκράτης Χανίων