Η παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο “Η Μάχη της Κρήτης του γλύπτη Νίκου Σοφιαλάκη”, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21η Μαΐου 2013 -Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, στις 8 το βράδυ, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στα Χανιά της Κρήτης.


Η εκδήλωση έχει συμπεριληφθεί στο Επίσημο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κρήτης για την 72η Επέτειο της “Μάχης της Κρήτης” και συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων, το ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Κέντρο Νεοκλασικής Γλυπτικής “Νίκος Σοφιαλάκης”.
Τα γλυπτά του Νίκου Σοφιαλάκη “αφηγούνται” το χρονικό της Μάχης της Κρήτης στη μνημειακή σύνθεση από πεντελικό μάρμαρο συνολικού μήκους 18 μέτρων που κοσμεί ως ζωφόρος το Μουσείο-Ηρώο Εθνικής Αντίστασης Κρήτης στις Πατέλλες Ηρακλείου.
Η έκδοση παρουσιάζει τη μνημειώδη σύνθεση του ρεθύμνιου γλύπτη με θέμα την ομώνυμη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αφηγείται μέσα από την εικαστική ματιά του καλλιτέχνη το χρονικό της ιστορικής αυτής μάχης, που σημάδεψε ανεξίτηλα όχι μόνο την ελληνική αλλά την παγκόσμια ιστορία.
Την έκδοση προλογίζει ο Ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου, Γεώργιος Π. Χρανιώτης, Αντιναύαρχος (εα) Π.Ν., ενώ τα κείμενα φέρουν την υπογραφή του Δημήτρη Παυλόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ζέττας Αντωνοπούλου, Ιστορικού Τέχνης, MSc Προστασίας Μνημείων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και Υποψήφιας Διδάκτορος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη μετάφραση των κειμένων στην αγγλική γλώσσα έχει επιμεληθεί η Φραντζέσκα – Νικόλ Χρανιώτη, Κοινωνιολόγος-Θρησκιολόγος, εγγονή του γλύπτη και υπεύθυνη έρευνας του έργου του.