Οι 20 εταιρείες που «καίνε» τον Μιχάλη Σάλλα

Sallas_21-02-2012Σε μείζον σκάνδαλο εξελίσσεται η προσπάθεια ανώτατων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, να αποτρέψουν τις διωκτικές αρχές από τη διερεύνηση των καταγγελιών για την ύπαρξη εγχώριων και υπεράκτιων εταιρειών, που εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μάλιστα, ορισμένες ενέργειες – με την επίφαση μιας ομιχλώδους νομιμότητας – θυμίζουν πρακτικές σκοτεινών μηχανισμών και παραδικαστικών κυκλωμάτων αφού, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό, παρακολουθούνται τηλεφωνικές συνομιλίες με δημοσιογράφους και δικηγόρους, εξαφανίζονται δικογραφίες από εισαγγελικά γραφεία και «καταστρέφονται» μαγνητοφωνημένα πρακτικά σε αστικές δίκες που αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς!

Το directnews.gr αποκαλύπτει σήμερα, ότι ανάμεσα στις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί με… νομότυπο τρόπο, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι και εκείνες που έχουν κάνει οι δημοσιογράφοι της Ελευθεροτυπίας,Αριστέα Μπουγάτσου, και της Καθημερινής, Τάσος Τέλογλου, με την πρώην διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζάκυνθο,Αγγελική Αγούλου.

Οι σχετικές συνομιλίες περιλαμβάνονται στα 32 CD, τα οποία περιέχουν περίπου χίλιες υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε πραγματοποιήσει η Α. Αγούλου, τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012.

Ωστόσο, απ’ αυτές έχουν απομαγνητοφωνηθεί μόνον 17 (!!!) στις οποίες οι συνομιλητές αναφέρονται σε δημοσιεύματα εφημερίδων και ιστοσελίδων, σχετικά με τις έρευνες των αρμοδίων αρχών για τα «πεπραγμένα» ανώτατων στελεχών της Τράπεζας…

Το συγκεκριμένο γεγονός καταδεικνύει την προσπάθεια των εν λόγω στελεχών να “απειλήσουν” με δικαστικές περιπέτειες δημοσιογράφους που ερευνούν την υπόθεση ή στην καλύτερη περίπτωση να τους «μπουκώσουν» με διαφημιστικές καταχωρήσεις της Πειραιώς!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εκδότη επαρχιακής εφημερίδας της Θεσσαλίας. Ενώ στα υπομνήματα των δικηγόρων της Τράπεζας, προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, “κατηγορείται” πως έχει επαφές με την πρώην διευθύντρια Α. Αγούλου, με σκοπό να θίξει τη φήμη στελεχών της, την ίδια ώρα η Πειραιώς… καταχωρεί στα έντυπά του πληρωμένες διαφημίσεις!!!

Η υπεξαίρεση των 43 εκ. ευρώ

Όπως έχουμε γράψει, η Αγγελική Αγούλου το καλοκαίρι του 2007 κατηγορήθηκε από τη Διοίκηση της Πειραιώς για υπεξαίρεση από προθεσμιακές καταθέσεις πελατών, περίπου 43 εκατομμυρίων ευρώ από το υποκατάστημα της Ζακύνθου.

Όμως, στα τέλη του 2011, το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί σε βάρος της κρίθηκε, τόσο από τον εισαγγελέα Πατρών όσο και από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, ως αόριστο.

Έτσι, η δικογραφία επέστρεψε στον αρμόδιο ανακριτή, ώστε να προχωρήσει στη σύνταξη νέου κατηγορητηρίου και ως τότε στην πρώην διευθύντρια της Πειραιώς επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ωστόσο, η ίδια από την πρώτη στιγμή αρνείται την κατηγορία της υπεξαίρεσης.

Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι η Διοίκηση της Τράπεζας την εκδικείται επειδή αρνήθηκε να εκταμιεύσει και στη συνέχεια αποκάλυψε στη Δικαιοσύνη το σκάνδαλο της χορήγησης από την Πειραιώς παράνομου δανείου, ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ στον πρώην δήμαρχο Ζακύνθου, Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο.

Με αφορμή μάλιστα τις καταγγελίες της, σχηματίστηκε δικογραφία η οποία όμως… κατά σατανική σύμπτωση εξαφανίστηκε από τα γραφεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ζακύνθου!

Έτσι, η συγκεκριμένη δικογραφία έπρεπε να ανασυσταθεί, έργο που διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια, καθώς η ανασύσταση ολοκληρώθηκε το 2009.  Αλλά αν και έχουν περάσει άλλα τρία χρόνια από τότε, εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα στο στάδιο… της προκαταρκτικής εξέτασης!

Παράλληλα, η πρώην διευθύντρια έχει προσκομίσει στο ΣΔΟΕ, κατάλογο με 20 εγχώριες αλλά και offshore εταιρείες, για τις οποίες ισχυρίζεται ότι ανήκουν στο στενό περιβάλλον του προέδρου της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα και διαπλέκονται σε παράνομες δανειοδοτήσεις και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μάλιστα, κάποιες από αυτές αναφέρονται και στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας για το σκάνδαλο της Proton Bank, αλλά αποκρύπτονται επιμελώς τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις συγκεκριμένες offshore.

Εξαπάτησαν τον Μ. Σφακιανάκη!

Το directnews.gr αναφέρθηκε από δημοσιογραφικό καθήκον στην υπόθεση, αφού είναι ανάμεσα σε εκείνες που οδήγησαν τους οικονομικούς εισαγγελείς, Γ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη, στην υποβολή παραίτησης.

Τα δημοσιεύματα μας επικεντρώθηκαν στην περίεργη καθυστέρηση των ελεγκτικών μηχανισμών να ερευνήσουν τις καταγγελίες σε βάρος του Μιχάλη Σάλλα, αλλά και στην άρνηση της Τράπεζας Πειραιώς να αποστείλει στο ΣΔΟΕ συγκεκριμένα στοιχεία που ζητήθηκαν εγγράφως.

Προφανώς, το γεγονός αυτό θορύβησε τους διοικούντες την Τράπεζα, οι οποίοι επινόησαν ένα άθλιο τέχνασμα, προκειμένου να μας εμπλέξουν στην μήνυση για εκβίαση που έχουν καταθέσει εναντίον της Α. Αγούλου, με αποτέλεσμα να αρθεί το τηλεφωνικό της απόρρητο.

Συγκεκριμένα – όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ – “κατασκεύασαν” ένα εξώδικο με αποδέκτη τη διαχειρίστρια της ιστοσελίδας μας, το οποίο κοινοποίησαν, με τυμπανοκρουσίες, προς τον προϊστάμενο τη Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,Μανώλη Σφακιανάκη.

Σ’ αυτό υποστήριζαν, ότι λειτουργούμε «κατ’ εντολή και καθ’ υπόδειξη» της Α. Αγούλου και προσέθεταν, ότι παρά την αποστολή του εξωδίκου που… αποκαθιστούσε, δήθεν, την αλήθεια εμείς συνεχίζαμε τα δημοσιεύματα.

Μόνο που ενεργούντες από πρόθεση και με δόλο, ΟΥΔΕΠΟΤΕ απέστειλαν στη διαχειρίστρια του directnews.gr – το domain είναι κατοχυρωμένο στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Μεταφορών, με ονοματεπώνυμο διεύθυνση και τηλέφωνο – ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΞΩΔΙΚΟ!

Αποφάσισαν να το κοινοποιήσουν μόνο… στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστηρίζοντας ψευδώς, ότι δικαστικός επιμελητής «μας το επέδωσε νομίμως» αλλά εμείς αρνηθήκαμε να δημοσιοποιήσουμε την απάντησή τους.

Μ’ αυτή την άθλια μεθόδευση επιχείρησαν να παραπλανήσουν τους προανακριτικούς υπαλλήλους, ώστε να εμπλέξουν το directnews.gr, στη μήνυση για εκβίαση που έχουν υποβάλει κατά της Α. Αγούλου.

Τα βρώμικα κόλπα συγκεκριμένων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς σε βάρος μιας μικρής αλλά μαχητικής και ανεξάρτητης ιστοσελίδας είχαν φυσικά τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Αντί να μας τρομάξουν, μας… οδήγησαν να συνειδητοποιήσουμε, ότι κάτι πολύ σοβαρό θέλει να κρύψει ο Μιχάλης Σάλλας και η παρέα του.

Έτσι εντείναμε τη δημοσιογραφική μας έρευνα σε τρεις μεγάλες υποθέσεις που «καίνε»:

α) Στην υπεξαίρεση των περίπου 43 εκατομμυρίων ευρώ από το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζάκυνθο.

β) Στη δανειοδότηση, από την Τράπεζα Πειραιώς, με περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ στον πρώην δήμαρχο Ζακύνθου Κ. Τσαγκαρόπουλο και στη μετέπειτα απόπειρα εμπρησμού του κτηρίου του Δημαρχείου.

γ) Στις 20 περίπου εγχώριες και offshore εταιρείες που με παραγγελία του αρμόδιου για τη δίωξη των οικονομικών εγκλημάτων εισαγγελέα Εφετών, Γρηγόρη Πεπόνη, ερευνά πλέον το ΣΔΟΕ.

Τα στοιχεία τα οποία καταφέραμε να συλλέξουμε, μέχρι στιγμής, είναι συγκλονιστικά και φυσικά θα τα δημοσιοποιήσουμε, ξεκινώντας από τις εταιρείες «ειδικού σκοπού» και «ειδικής σχέσης», οι οποίες φέρεται να σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με τον Μιχάλη Σάλλα και το στενό επαγγελματικό και οικογενειακό του περιβάλλον.

Αυτές, σύμφωνα με τις καταγγελίες, παρουσιάζουν πολύ περίεργες οικονομικές δραστηριότητες και είναι οι εξής:

1) HADUS LIMITED 2) BRATZANO LTD3) BELGLOBAL INC4) NESFIELD SA5) PONTE FINANCE LTD6)ELLENSBURG7) DEALAND8) FONBALNQUE9) MGS REAL ESTATE10) MS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΕ, 11) MEDCITY12)MOORSTORE13) ΣΕΜΕΛΗ, 14) ΧΑΙΡΕΑΣ, 15) ΩΚΥΘΟΗ, 16) ΑΛΚΜΑΩΝ, 17) STORMONT18) AVECMAC και 19)WOODFIN.

Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι δημοσιογράφοι του directnews.gr ούτε τρωκτικά των μυστικών κονδυλίων υπήρξαν ποτέ, ούτε φιλιππινέζες και ορντινάτσες εκδοτών, τραπεζιτών εφοπλιστών και μεγαλοβιομηχάνων.

Αν αποδειχθεί, ότι η πρώην διευθύντρια του υποκαταστήματος της Ζακύνθου, υπεξαίρεσε χρήματα και εκβιάζει τους διοικούντες την Πειραιώς, να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Όμως, θα πρέπει να ελεγχθούν και αυτά που εκείνη έχει καταγγείλει τόσο ενώπιον της Δικαιοσύνης, όσο και ενώπιον των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Γιατί, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, οι αρμόδιοι έκαναν τα πάντα… για να μην κάνουν τίποτα.

directnews