Απειλεί με αντίποινα η Συρία

46729«Κήρυξη πολέμου» συνιστούν για τη Συρία οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο κοντά στη Δαμασκό.

Αυτό έκανε σαφές με συνέντευξη στο CNN ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Φάισαλ αλ Μέκνταντ. Το συριακό καθεστώς κάνει λόγο για συμμαχία του Ισραήλ με τους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ.

Πρόκειται για τη δεύτερη ισραηλινή επίθεση μέσα σε λίγες μέρες, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, εναντίον οπλισμού με προορισμό τη Χεζμπολάχ. Την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Όπως είπε ο Σύριος αξιωματούχος, η Δαμασκός θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στο δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η επίθεση «σε θέσεις που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις συνιστούν απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τρομοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα», μετέδωσε παράλληλα το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Σύμφωνα με διπλωμάτη δυτικής χώρας, τον οποίο επικαλείται ο ισραηλινός ραδιοσταθμός, οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό είχαν στόχο φορτίο με ιρανικούς πυραύλους προηγμένης τεχνολογίας (Fatah-110 με 300 χλμ βεληνεκές) οι οποίοι φέρονται να προορίζονταν στη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ.

Οι αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν το συγκεκριμένο φορτίο διότι θα έθετε σε κίνδυνο το Ισραήλ δίνοντας στη Χεζμπολάχ πλεονέκτημα στην περίπτωση ακόμη μιας σύγκρουσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια επιδρομή του Ισραήλ σε διάστημα τριών ημερών. «Έγινε με το πράσινο φως των ΗΠΑ», εκτίμησε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας με δηλώσεις του στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ ανέπτυξε δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος στο βόρειο τμήμα της χώρας (Χάιφα και Σάφεντ), όπως είπε, για προληπτικούς λόγους.

Παρέμβαση του ΟΗΕ ζητεί ο Αραβικός Σύνδεσμος

Τις ισραηλινές επιδρομές στη Συρία καταδίκασαν οι αραβικές χώρες, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να δράσει άμεσα».

Ειδικότερα, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάνει λόγο για «ολοφάνερη επίθεση και επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους».

Οι ισραηλινές επιδρομές συνιστούν «μια παραβίαση των αρχών και του διεθνούς δικαίου και συμβάλουν στην περιπλοκότητα της κατάστασης και στην απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», υπογραμμίζει η αιγυπτιακή προεδρία.

enet.gr – ΑΜΠΕ