180.000 ευρώ οφείλει στους κατοίκους του Σηρικαρίου και των Λουσακιών ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας

10-1Για όποιον χρωστά στο Κράτος, οι νομοθέτες –ως γνωστόν- είναι σκληροί και …αδιάλλακτοι. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου οι σχετικοί νόμοι γίνονται ολοένα και πιο σκληροί (κατάσχεση, προσωποκράτηση κ.α.), τόσο που σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται θηλιά στο λαιμό των οφειλετών.

Ωστόσο, τι γίνεται όταν το Κράτος χρωστάει στους πολίτες; Άκρα του τάφου… σιωπή, καθώς –επίσης, ως γνωστόν- το Κράτος είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής!
Οι περιπτώσεις πολλές και καθημερινές.
Σήμερα θα αναφέρουμε μια από αυτές και αφορά τα χωριά Σηρικάρι και Λουσακιές, στήν ευρύτερη περιοχή των οποίων λειτουργούν εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ανεμογεννήτριες).
Σύμφωνα, λοιπόν, με το Νόμο που έχει ψηφιστεί από τον Ιούνιο του 2010, οι κάτοικοι των περιοχών που «φιλοξενούν» ΑΠΕ, θα ‘πρεπε να παίρνουν πίσω το 1% των εσόδων της διαχειρίστριας εταιρείας, μέσω μειώσεων στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε, δεν έχει δώσει το ποσό στη ΔΕΗ, ώστε και εκείνη με τη σειρά της να το αφαιρέσει από τους λογαριασμούς των κατοίκων. Αν αυτό είχε γίνει είναι πολύ πιθανόν οι κάτοικοι του Σηρικαρίου και των Λουσακιών να μη χρειαζόταν να πληρώσουν ρεύμα ποτέ ξανά.
«Περιμένουμε σχεδόν 3 χρόνια να εφαρμοστεί ο Νόμος, όμως η υπομονή κάποτε εξαντλείται. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να διαμαρτυρηθούμε και να ζητήσουμε το αυτονόητο: να εφαρμόσει η Πολιτεία τον Νόμο που η ίδια ψήφισε», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Κισάμου Θοδωρής Σταθάκης, επισημαίνοντας ακόμη: «Στον Δήμο Κισάμου πρέπει να αποδίδεται το 1,7% των εσόδων από 3% που ίσχυε παλιότερα. Αυτά τα τρία περίπου χρόνια, στο Δήμο αντιστοιχούσε το ποσό των 300.000 ευρώ περίπου, ενώ από τους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων των δύο χωριών θα ‘πρεπε να είχαν αφαιρεθεί 180.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, η εταιρεία που έχει εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες σε Σηρικάρι και Λουσακιές έχει εισπράξει περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ».
Οι κάτοικοι των δύο χωριών δεν είναι αντίθετοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αν και τα ανταποδοτικά οφέλη γι αυτούς δεν ήταν αυτά που νόμιζαν στην αρχή. Μόνο δύο άτομα από την περιοχή βρήκαν δουλειά στην επιχείρηση, κάποιοι δεν αποζημιώθηκαν για το δρόμο που πέρασε από την περιουσία τους, ενώ και ο Δήμος όπως καταγγέλλουν δεν δίνει από τα χρήματα που εισπράττει για την αναβάθμιση των υποδομών των δύο χωριών.
Οι κάτοικοι έχουν στείλει επιστολή στους υφυπουργούς και βουλευτές του νομού ζητώντας τους να φέρουν το θέμα στη Βουλή ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος των ανταποδοτικών οφειλών και αν αυτό δεν γίνει τότε θα απευθυνθούν στη δικαιοσύνη. Ανάλογη είναι η εικόνα και για άλλα χωριά της Κρήτης στα οποία υπάρχουν ανεμογεννήτριες αλλά και άλλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ.


Νέοι Ορίζοντες