«Ύστατο χαίρε» στον αγαπημένο ιεράρχη της Κρήτης

eirhnaiosΟ  σεβάσμιος γέροντας της εκκλησίας, ο μεγάλος ιεράρχης, ο «παππούς» της Κρήτης, Ειρηναίος Γαλανάκης «έφυγε» για τα ουράνια σκηνώματα του Παραδείσου χθες Μεγάλη Τρίτη στις 7:30 το πρωί. Άφησε την τελευταία του πνοή στην κατοικία του στην οδό Δρομονέρου στην περιοχή της Χαλέπας, σε ηλικία 102 ετών.

Στην τελευταία του κατοικία οδηγείται αύριο Μ. Πέμπτη, ο μακαριστός πρώην Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 12 το μεσημέρι στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσσαμο υπό τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου. Το πένθος θα φέρει ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων.

Η είδηση του θανάτου του αγαπημένη ιεράρχη της Κρήτης έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση σε όλο το νησί ενώ από το απόγευμα της Μ.Τρίτης, “το σεπτόν σκήνωμα του μεταστάντος εκτίθεται εις προσκύνησιν εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου”.

Δεκάδες είναι τα συλλυπητήρια από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου.

Ο Ειρηναίος (κατά κόσμον Μιχαήλ) Γαλανάκης γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου το 1911.Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1937. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογία και στην Κοινωνιολογία στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού. Εργάστηκε ως καθηγητής Θεολογίας σε σχολεία του Νομού Χανίων την περίοδο 1938 – 1945. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική & Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων υπό του Επισκόπου Κυδωνίας & Αποκορώνου Αγαθαγγέλου. Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος από τον Κυδωνίας & ΑποκορώνουΑγαθαγγέλου Ξηρουχάκη του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Χρημάτισε Υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης επίσης προσέφερε τις υπηρεσίες του ως εφημέριος και Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου. Το Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέλεξε δια κλήρου αυτόν Επίσκοπο της Ιεράς Επισκοπής Κισάμου & Σελίνου και χειροτονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1957. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1962, με την ανύψωση των Επισκοπών της Εκκλησίας Κρήτης σε Μητροπόλεις προήχθη σε Μητροπολίτη.
Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Επί Αρχιερατείας του αναγνωρίστηκε η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα, οικοδομήθηκε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδος και το Μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, αλλά και πολλοί άλλοι Ιεροί Ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας. Συνήθιζε να ομιλεί κάθε Σάββατο από το γερμανικό Ραδιόφωνο στους εκεί Έλληνες και άρχισε να εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό με τίτλο «Ορθόδοξος Μετανάστης».
Στις 26 Ιανουαρίου 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος μετά τους αγώνες και την επιμονή Κλήρου και Λαού των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στις 24 Αυγούστου του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης η οποία και έγινε αποδεκτή. Οραματίστηκε και ίδρυσε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.
Το ανεκτίμητο έργο του
Επί Αρχιερατείας του και με τη συνεργασία άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία Α.Ν.Ε.Κ. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου) και η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου, η Α.Ν.Ε.Ν. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου).
Έχει τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το έτος 2008 ιδρύθηκε το Σωματείο με την επωνυμία «Ενωση Προβολής του έργου του από Κισάμου & Σελίνου Μητροπολίτη Ειρηναίου». Από τον Οκτώβριο του 2009 στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου στεγάζεται το μουσείο «Ειρηναίος Γαλανάκης», τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στην Κίσαμο την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2009.
Επί της Αρχιερατείας του Ειρηναίου Γαλανάκη στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου, και δι’ ενεργειών του ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν:
*Τα μαθητικά Οικοτροφεία, (σε Καστέλλι, Κάντανο, Παλαιόχωρα, Κολυμπάρι, Βουκολιές κ.λ.π.)
*Οι Τεχνικές Σχολές Καστελλίου (οι Σχολές του σημερινού ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ Κισάμου)
*Η Οικοκυρική Σχολή
*Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστελλίου
*Το Αννουσάκειο Γηροκομείο – Θεραπευτήριο (Καστέλλι)
*Η Σχολή Κωφαλάλων(Καστέλλι)
*Τα Πνευματικά Κέντρα Κισάμου (Tων ενοριακών Ιερών Ναών Αγίου Σπυρίδωνος και Ευαγγελισμού Θεοτόκου και Σπηλιάς)
*Σχολή Αγγειοπλαστικής
*Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και ορθόδοξης Αγιογραφίας
*Το Ίδρυμα Αγίας Σοφίας Αποκορώνου
*Το Ίδρυμα Κισαμικών Μελετών
*Το Φυσικο-λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ομαλού.
*Η Σχολή Ξυλογλυπτικής.
*Το Tυροκομείο Σκάφης Σελίνου
*Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης (Κολυμπάρι)
*Το ΚΕΤΕΧ Ταυρωνίτη
*Ανακαινίσθηκαν επίσης οι Ιερές Μονές Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος και Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσκαλιτίσσης Κισάμου.
Συνέγραψε τα εξής βιβλία:
«Ο Διδάσκαλος της Θρησκείας» (Αθήναι, 1949)
«Ο Ποιητής των ωραίων ψυχών». Αθήναι, 1950, 1964
«Πορείες κι αλήθειες για τον αγαπημένο μου Χριστό». Αθήναι, 1954
«Αθάνατα λόγια». Χανιά, 1954
«Μια ιδιαίτερη αποστολή. Στην χριστιανή γυναίκα της εποχής μας». Χανιά, 1956
«Θρησκεία και Ζωή». Χανιά, 1957
«Γυναικείαι προσωπικότητες της Βίβλου». Χανιά, 1958
«Προς ένα χριστιανικό γάμο». Χανιά, 1960
«Η πολιτική ευθύνη του Χριστιανού». Καστέλλι, 1963
«Από το Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας. Το μήνυμα της Παναγίας στο σύγχρονο κόσμο». Καστέλλι, 1964
«Το προσκύνημα του Γκιώνα». Καστέλλι, 1966
«Το νόημα της ζωής». Καστέλλι, 1966
«Ο Χριστός σημάδεψε τη Κρήτη». Αθήναι, 1969
«Εκκλησία και σύγχρονος κόσμος». Αθήναι, 1971
«Η αποστολή της Ελληνικής Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο». Βόννη, (Γερμανία), 1973
«Στρατευομένη Εκκλησία». Βόννη, 1975
«Από εδώ πέρασαν οι Έλληνες». Βόννη, 1978
«Συνεργασία και Αλληλεγγύη απόδημου και ντόπιου Ελληνισμού». Βόννη, 1979
«Επανάσταση των συνειδήσεων». Αθήναι, 1984
«Ομιλία στα αποκαλυπτήρια μνημείου του εθνομάρτυρα επισκόπου Κισάμου & Σελίνου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη (1821)». Κίσαμος, 1984
«Η χειραφέτηση της γυναίκας στην Ελληνορθόδοξη παράδοση». Χανιά, 1986
«Μαρτυρία Ειρήνης». Καστέλλι, 1987
«Μηνύματα ευθύνης και αφύπνισης». Χανιά, 1988
«Το Τάξιμό μου». Χανιά, 1990
«Από τις Εορτές της Εκκλησίας μας». Χανιά 1999