Λουκέτο σε 5 Δημοτικές Επιχειρήσεις της Κρήτης | Μεταξύ αυτών και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ στα Χανιά

keppedhxΚατάλογο με 252 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα βρεθούν στο στόχαστρο καταργήσεων ή συγχωνεύσεων και θα αποτελέσουν την πρώτη “δεξαμενή” για τις 15.000 απολύσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 2.000 θα πραγματοποιηθούν ως τον Ιούνιο και συνολικά οι 4.000 έως το τέλος του έτους, έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω 5 φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτης:

  • 141. Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Τουρισμού, Ανάπτυξης Ηρακλείου του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (ΔΕΠΤΑΗ)
  • 175. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης Οροπεδίου Λασιθίου (ΔΗΚΕΟΛ) του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου
  • 235. Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης του Δήμου Ρεθύμνης
  • 243. Κοινωφελής επιχείρηση Πολιτισμού και περιβάλλοντος Δήμου Χανίων του Δήμου Χανίων
  • 245. Μονομετοχική Ανώνυμη Δημοτική Εταιρεία Σητείας του Δήμου Σητείας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» στα εν λόγω Νομικά Πρόσωπα εργάζονται υπάλληλοι αορίστου χρόνου, αλλά και συμβασιούχοι, οι οποίοι θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο με την καταβολή αποζημίωσης και, πιθανότατα, την παροχή πρόσθετων κινήτρων, όπως εξαγορά πλασματικών συντάξιμων χρόνων με ευνοϊκούς όρους.

Από τους υπό κατάργηση φορείς έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία για το προσωπικό που απασχολούν.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λίστα των 252 (στους οποίους πιθανότατα θα προστεθούν και άλλοι) θα επιλεγούν 15 έως 20 οργανισμοί οι οποίοι θα καταργηθούν σε πρώτη φάση (μετά το Πάσχα) ώστε να διασφαλιστεί ο αριθμός των 1500 ώς 2000 απολύσεων.

Από τους 15 έως 20 φορέων – ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα με μέσο όρο οκτώ με δέκα υπαλλήλους το καθένα που θα οδηγηθούν σε κατάργηση θα προέλθουν περί τους 120 έως 200 υπαλλήλους.

Σ’ αυτούς θα προστεθούν και μερικές εκατοντάδες επίορκοι με βαριά πειθαρχικά αδικήματα (υπολογίζονται γύρω στους 200) που θα ενταχθούν στους αποχωρούντες μετά τη νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ άλλη “δεξαμενή” (ίσως και άνω των 1500) από τις 1800 έως 2000 υπαλλήλους που πρόκειται να απολυθούν από το δημόσιο μετά το Πάσχα θα είναι η υπό ιδωτικοποίηση φορείς του ΤΑΙΠΕΔ.

Νέα Κρήτη