Νέες αποκαλύψεις για τα πανωγραψίματα στον Αποκόρωνα
Απάτες με πλασματικές επιδοτήσεις είχαν στηθεί στην Ένωση Αποκορώνου και Σφακίων.
Νέα στοιχεία που αποκαλύπτει το Flashnews.gr δίνουν καινούρια τροπή στην υπόθεση πανωγραψιμάτων των παραγωγών της ένωσης και των “χρυσών ελαιόδεντρων”, που είχε αποκαλυφθεί πριν από κάποια χρόνια.
Τότε, στο φως της δημοσιότητας είχε έρθει η υπόθεση 57 παραγωγών οι οποίοι είχαν δηλώσει εξωφρενικά μεγάλη παραγωγή λαδιού προκειμένου να λάβουν παχυλή επιδότηση.
Η κομπίνα όμως, φαίνεται ότι δεν είχε σταματήσει εκεί . Το Flashnews.gr αποκαλύπτεi ότι επιπλέον 120 άτομα στην Ένωση, είχαν λάβει υπέρογκες επιδοτήσεις την ίδια περίοδο, χρησιμοποιώντας όμως διαφορετική μέθοδο.
Το στήσιμο της απάτης
Η Ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF), την πρώτη χρονιά, είχε ελέγξει την υπόθεση των πανωγραψιμάτων.
Όμως, η υπηρεσία ξαναήρθε και την επόμενη χρονιά με σκοπό να ελέγξει τη λειτουργία του ελαιουργείου της Ένωσης για την περίοδο 2004-2005. Και εκεί άνοιξε δεύτερο κουτί της πανδώρας.
Περίπου 120 παραγωγοί είχαν δηλώσει ότι έβγαλαν λάδι σε περίοδο κατά την οποία, όπως αποδείχτηκε, το ελαιουργείο της ένωσης ήταν… κλειστό!
Δεν υπάρχει ουδείς λογαριασμός της ΔΕΗ που να αποδεικνύει ότι το ελαιουργείο λειτουργούσε. Η ένωση βέβαια, επικαλείται ότι έγινε ρύθμιση με τη ΔΕΗ 3-4 μήνες αργότερα.
Επιπλέον, η περίοδος κατά την οποία είχε καταγραφεί η υποτιθέμενη λειτουργία, ήταν κατά τους ανοιξιάτικους μήνες (καμιά βεντέμα δεν θα μπορούσε να τη δικαιολογήσει…).
Χρυσά κουτάλια
Τα ποσά της επιδότησης που έλαβαν οι 120 παραγωγοί ήταν πολύ μεγάλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι μεταξύ αυτών, είναι 5 παραγωγοί από το Ρέθυμνο που πήραν επιδότηση περίπου 40.000-50.000 ευρώ ο καθένας!
Η ώρα της δικαιοσύνης
Μετά τον έλεγχο, έγιναν προσκλήσεις στους παραγωγούς που έκαναν ενστάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν μπόρεσαν να εκδικαστούν γιατί εμπεριείχαν ποινικά αδικήματα όπως πλαστογραφίες (οι παραγωγοί των ενστάσεων επικαλούνται ότι οι υπογραφές δεν είναι δικές τους).
Για το λόγο αυτό οι ενστάσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα. Όλη η διαδικασία παρουσίασε καθυστέρηση περίπου 9 μηνών.
Ο OLAF όμως πίεζε, να πληρωθούν τα πρόστιμα. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στη φάση της επίδοσης προστίμου στους παραγωγούς.
Η απόφαση έχει αποσταλεί στο νομικό τμήμα της αντιπεριφέρειας Χανίων και ακολουθεί η επίδοση με κλητήρα στους παραγωγούς οι οποίοι ή θα πληρώσουν το πρόστιμο ή θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη.
flashnews.gr