Ομιλία για το ταξίδι του Κυριακού Αγκωνίτη

angonitisΟμιλία με θέμα “Στα χνάρια του Cristoforo Buondelmonti. Νέα στοιχεία για το ταξίδι του Κυριακού Αγκωνίτη (από την Αγκόνα), στην Κρήτη το καλοκαίρι του 1445” θα πραγματοποιήσει ο Μιχάλης Χατζηδάκης (Διδάκτωρ Ιστορίας Τέχνης Πανεπιστημίου Humboldt Βερολίνου) την Τετάρτη στις 8 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Oπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, «Οι γνώσεις μας για τις πρώιμες ταξιδιωτικές αναφορές στη νήσο Κρήτη κατά το 15ο αιώνα -σε μια χρονική περίοδο δηλαδή που προηγείται των ευρύτερα γνωστών μεταγενέστερων περιηγητικών αναζητήσεων των Pierre Bellon (1553), Onorio Belli (1596) και Joseph Pitton de Τοurnefort (1717)- περιστρέφονται πρωτίστως γύρω από την πολυσχιδή προσωπικότητα και το έργο του Φλωρεντίνου μοναχού Cristoforo Buondelmonti (1385-1430).

Ο Buondelmonti έζησε για πολλά χρόνια στην Κρήτη και είχε υπάρξει συγγραφέας της περιώνυμης πραγματείας Descriptio Insulae Cretae (γύρω στα 1417). Σε ελάχιστους είναι αντίθετα γνωστή η παρουσία στη Μεγαλόνησο λίγες δεκαετίες αργότερα ενός έτερου σημαντικού Ιταλού ουμανιστή, του εμπόρου, φυσιοδίφη και αρχαιολάτρη Κυριακού από την Αγκώνα (1391-1452). Το γεγονός οφείλεται εν μέρει στην αποσπασματική διάσωση των ταξιδιωτικών σημειώσεων του Κυριακού από το πολύμηνο κρητικό του ταξίδι το καλοκαίρι της χρονιάς του 1445. Ο Κυριακός γνώριζε αποδεδειγμένα προσωπικά τον Cristoforo Buondelmonti και είχε στην κατοχή του ένα αντίτυπο της κρητικής πραγματείας του τελευταίου, την οποία, όπως και τον αναλυτικό χάρτη της νήσου που αυτή εμπεριείχε θα επιχειρήσω να αποδείξω ότι συμβουλευόταν σε κάθε βήμα του κατά την περιήγησή του στην Κρήτη. Με οδηγό τις σωζόμενες σε χειρόγραφα ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών διάσπαρτες ταξιδιωτικές σημειώσεις του Κυριακού, οι οποίες μνημονεύουν εκτός των άλλων και έναν αριθμό αρχαίων επιγραφών, η παρούσα ανακοίνωση θα επιχειρήσει να εμπλουτίσει και να ανασυνθέσει τους σταθμούς του κρητικού ταξιδιού του Κυριακού, καταδεικνύοντας παράλληλα τα αρχαία εκείνα μνημεία που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο του ενδιαφέροντός του».

Χανιώτικα Νέα