Πρώτο βραβείο για το ελληνικό “Χαμομήλι” στο Διεθνές Φεστιβάλ Δρέσδης

xamomhliΤο «Χαμομήλι» του 23άχρονου Νεριτάν Ζιντζιρία, μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Δρέσδης.

Η 15άλεπτη ταινία ήταν ο μεγάλος και ομόφωνος νικητής στο Φεστιβάλ της Δράμας αποσπώντας τα δύο κορυφαία βραβεία, κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας («Νύχτες Πρεμιέρας»), ενώ διακρίθηκε ως καλύτερη ταινία μικρού μήκους της χρονιάς στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η δημιουργία του νεαρού Ζιντζιρία συνεχίζει – ταξιδεύοντας στο εξωτερικό – να εντυπωσιάζει και να συγκινεί κοινό και επιτροπές. Η πρόσφατη διάκριση για το «Χαμομήλι» ήρθε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δρέσδης, όπου το φιλμ διαγωνίστηκε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα της διοργάνωσης όπου απέσπασε το βραβείο «Gold Horseman», για καλύτερη ταινία μυθοπλασίας, το οποίο συνοδεύεται από το ποσό των 7.500 ευρώ.

Στο φετινό Φεστιβάλ της Δρέσδης παρουσιάστηκε ειδικό τμήμα ταινιών αφιερωμένο στην Ελλάδα με τίτλο «Focus Greece: Society in Motion». Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ της Δράμας, προβλήθηκαν τέσσερις βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους σε μια προσπάθεια του Φεστιβάλ να ανιχνεύσει τα ίχνη μιας ανάπτυξης που – όπως αναφέρουν οι διοργανωτές – έκαναν τη μοντέρνα γενιά κινηματογραφιστών στην Ελλάδα «να κερδίσει αναγνώριση για την απροθυμία της να συμβιβαστεί καθώς και για την ανανεωτική της δύναμη».

Στο «Focus Greece: Society in Motion» προβλήθηκαν οι ταινίες : «Έλα να σου Πω» της Κατερίνας Φιλιώτου, η «Αλήθεια» του Γιάννη Σακαρίδη, το «Υγραέριο» του Μπουγιάρ Αλιμάνι  καθώς και το «Τσέλσι – Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή.

naftemporiki.gr