Επιχείρηση «σκούπα» στη λίμνη Πρέβελη

Είκοσι δυο άτομα συνελήφθησαν χθες στις 7 το πρωί, από άνδρες των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του ΤΑΕ Ρεθύμνου στην παραλία της Λίμνης Πρέβελη του δήμου Φοίνικα. Η επιχείρηση σκούπα φαίνεται να έγινε ύστερα από σωρεία καταγγελιών που είχαν φτάσει τόσο στις αστυνομικές αρχές όσο και τις αυτοδιοικητικές, για ρύπανση της προστατευόμενης από το πρόγραμμα «Natura» περιοχής συνέπεια της ελεύθερης κατασκήνωσης δεκάδων ατόμων στη μοναδικής φυσικής ομορφιάς παραλία, για χρήση ναρκωτικών αλλά και λειτουργία καταστημάτων στην περιοχή (καντίνες) χωρίς άδεια.

Τα 22 άτομα που συνελήφθησαν, είναι ηλικίας από 20 έως 58 ετών και η κατηγορία για τη σύλληψη τους αφορά παράβαση της τουριστικής νομοθεσίας. Τέσσερις από τους συλληφθέντες κατηγορούνται και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες κάνναβης καθώς και ένα δενδρύλλικάνναβης.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν κυριολεκτικά στον ύπνο τους κατασκηνωτές καθώς «έζωσαν» την παραλία τις πολύ πρωινές ώρες και ενώ εκείνοι κοιμόνταν στις σκηνές τους. Παρά τις διαμαρτυρίες τους, οι ένστολοι τονίζοντας τους ότι η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται στην περιοχή και οι παραβάτες διώκονται ποινικά, τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας αφού τους έγινε σωματική έρευνα αλλά και έρευνα στις σκηνές τους.

Τελικά, με εντολή του εισαγγελέα, αφού αποδόθηκαν κατηγορίες, αφέθηκαν ελεύθεροι οι 18 συλληφθέντες και κρατήθηκαν οι τέσσερις που κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Η ελεύθερη κατασκήνωση ατόμων στην περιοχή, είναι σύνηθες φαινόμενο όχι μόνο φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Κατά κάποιο τρόπο το Κουρταλιώτικο Φαράγγι και η Λίμνη Πρέβελη, που να σημειωθεί ότι είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κρήτης, έχουν καταστεί αυθαίρετα τόπος συγκέντρωσης δεκάδων επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που στήνουν σκηνές για τις καλοκαιρινές τους διακοπές κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τη στιγμή που δεν υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ, να προκαλείται ρύπανση στον περιβάλλοντα χώρο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, σημεία της παραλίας που έχουν «καταληφθεί» από τους κατασκηνωτές, εμφανίζουν τριτοκοσμική εικόνα. Σκουπίδια πεταμένα όπου δη, φωτιές για ψήσιμο αλλά και αφόδευση των κατασκηνωτών, αναφέρθηκαν στις καταγγελίες συνεπεία των οποίων φέρεται να έγινε η αστυνομική επιχείρηση.

Τα παραπάνω είναι η μία και επίσημη πλευρά σε σχέση με τις συλλήψεις ενώ υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος που δημοσιεύουμε με επιφύλαξη καθώς διαψεύδεται από τις αστυνομικές αρχές. Ότι δηλαδή η χθεσινή επιχείρηση έγινε κατόπιν άνωθεν εντολής προκειμένου να διερευνηθεί από τις τοπικές αρχές αν στην παραλία της Λίμνης Πρέβελη έχουν καταφύγει για διακοπές άτομα του αναρχικού ή του αντιεξουσιαστικού χώρου.

[Ρεθεμνιώτικα Νέα]