Κοροϊδία και στα Φωτοβολταϊκά | “Παγιδευμένοι” 800 μικροεπενδυτές στην Κρήτη

fotovoltaikaΤίτλοι τέλους υπάρχει κίνδυνος να πέσουν σε μια από τις πλέον ελπιδοφόρες επενδύσεις, αυτή των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Μια έκτακτη εισφορά, που αγγίζει το 30% επί του τζίρου, ήρθε να καταστήσει τα φωτοβολταϊκά, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι επενδυτές, σε μια ασύμφορη και άκρως ζημιογόνα πλέον δραστηριότητα με τον φόβο οι επενδύσεις στην Κρήτη να σβήσουν, να είναι έντονος.

Οι περίπου 800 μικροεπενδυτές της Κρήτης βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε αδιέξοδο, καθώς είναι εγκλωβισμένοι σε έκτακτες εισφορές και τραπεζικά δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή το κέρδος τους είναι ανύπαρκτο.

Πριν από λίγα χρόνια έριξαν τις οικονομίες τους σε μια πολυδιαφημιζόμενη από το κράτος επένδυση, η οποία παρουσιαζόταν να έχει μεγάλες  προοπτικές. Σήμερα, εντελώς απογοητευμένοι, μιλούν για τη μεγαλύτερη απάτη των τελευταίων χρόνων.

Το επιπλέον χαράτσι αφορά στο μη συνδεδεμένο δίκτυο, με την Κρήτη να χάνει 40 εκατομμύρια. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά μέσω ενός ειδικού λογαριασμού καλύπτουν το έλλειμμα της υπόλοιπης Ελλάδας, χωρίς όμως η Κρήτη και άλλα νησιά να επωφελούνται, ούτε καν στο ελάχιστο.

Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι, όταν επένδυε τα λιγοστά χρήματα που είχε στην άκρη, θα δημιουργούσε μια ζημιογόνα επιχείρηση.

Η περισσότερη δαπάνη για τη δημιουργία αυτών των μονάδων είναι με δανεισμό. Άρα όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα και ειδικά εδώ στην Κρήτη και στα νησιά δανείστηκαν από τις τράπεζες. Τώρα, πέρα από το ότι είναι υπερχρεωμένες, είναι και ζημιογόνες μετά την έκτακτη εισφορά του 30% που μπήκε.

fotovoltaika1Αυτήν τη στιγμή έχουμε το ανακόλουθο η ίδια η Πολιτεία με υπογεγραμμένες συμβάσεις να αναιρεί τη σύμβαση που έχει υπογράψει, ενώ μετά τις μειώσεις τιμών, η έκτακτη εισφορά και στην αγορά των φωτοβολταϊκών έρχεται να βάλει ταφόπλακα σε μια επενδυτική δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια δημιούργησε εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, με το νέο χαράτσι στα φωτοβολταϊκά να ισοδυναμεί με οικονομική αιμορραγία για το νησί.

Αυτό σημαίνει απομάκρυνση από την οικονομία της Κρήτης περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, και 60 εκατομμυρίων σε επίπεδο μη διασυνδεδεμένου, τα οποία πηγαίνουν στο ταμείο του ειδικού λογαριασμού και από εκεί εξαφανίζονται.

Πολλοί επενδυτές σκέφτονται πολύ σοβαρά να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους, διότι στην ουσία τα μισά τα παίρνει η τράπεζα και τα άλλα μισά τα δίνουν στην εισφορά.

Η εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών μετά τα νέα μέτρα καταδικάζεται στην πτώχευση, όπως υποστηρίζουν οι επενδυτές που θα διεκδικήσουν με κάθε μέσο το δίκιο τους. Ήδη, όπως λένε, έχουν καταφύγει στη νομική οδό.

Έχουν κατατεθεί αγωγές κατά της εφαρμογής του νόμου και ασφαλιστικά μέτρα, που θα εκδικαστούν τον Ιούλιο. Είναι καταφανής η αδικία ειδικά στο μη διασυνδεδεμένο, δηλαδή τα νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ήδη με τα μέτρα του Αυγούστου οι ελληνικές βιομηχανίες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, καθώς η ανύπαρκτη παροχή χρηματοδότησης στην ουσία εκμηδένισε το ενδιαφέρον των επενδυτών.

neakriti