Ζητάει και τα ρέστα μέσα από τη φυλακή

karditsa_ypalΜόνο ως απύθμενο θράσος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την ενέργεια μιας επιόρκου δημοσίου υπαλλήλου (στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών Καρδίτσας), η οποία παρότι καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 1,3 εκατομμυρίου ευρώ από τα ταμεία του ιδρύματος (εκκρεμεί και άλλη δίκη για 1 εκατομμύριο ευρώ) έφτασε να διεκδικεί οφειλόμενους μισθούς 9 μηνών με το αιτιολογικό ότι την απέλυσαν το 2010 πριν εκπνεύσει ο ένας χρόνος κατά τον οποίο είχε τεθεί σε δυνητική αργία.

Η επιστολή

Με επιστολή που απέστειλε στις 15.03.2013 στη διεύθυνση του ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας η Ν.Σ., που εκτίει ποινή κάθειρξης 24 χρόνων στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού για υπεξαίρεση νοσηλίων από ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κ.λπ.) που προορίζονταν για τα δεκάδες παιδιά που περιθάλπονταν στο ίδρυμα, ζητεί να της καταβληθούν οφειλόμενοι μισθοί ύψους 20.000 ευρώ, περίπου.

Η νομική αυτή ενέργεια της διεκδίκησης μισθών από το Δημόσιο βασίζεται σε ένα χρονικό κενό 9 μηνών που μεσολάβησε από τη στιγμή που τέθηκε σε δυνητική αργία ενός χρόνου το 2010 και της απόλυσής της από το ίδρυμα που έγινε, όπως υποστηρίζει, παράτυπα πριν εκπνεύσει η προθεσμία της αργίας.

Στην επιστολή της προς τη διεύθυνση του ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας και με κοινοποίηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η καταδικασθείσα πρώην υπάλληλος αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Σύμφωνα με το υπ’αριθμόν 276/12-10-2012 απόσπασμα πρακτικού του 2ου Τμήματος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου έγινε δεκτή η ένστασή μου κατά της απόλυσής μου από τη θέση υπαλλήλου του ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας. Ως γνωστόν, τέθηκα σε αργία για ένα έτος τον Μάρτιο του 2010 αλλά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους έγινε η απόλυσή μου πριν τη λήξη του χρόνου της αργίας. Σας παρακαλώ να προβείτε στην απόδοση των νόμιμα οφειλομένων μισθών σύμφωνα με τα ώς τότε μισθοδοτικά μου δικαιώματα, έτσι ώστε να μου καταβληθούν παραχρήμα οι οφειλόμενοι μισθοί μου».

Η ενέργεια αυτή άναψε κυριολεκτικά φωτιές στη διεύθυνση του ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας, η οποία μέσω της προέδρου της Ρίτσας Χατζοπούλου μιλά για πρωτοφανή απαίτηση από μια επίορκο δημόσιο υπάλληλο που έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη. «Εχουμε κάνει ώς ίδρυμα, αγωγή εναντίον της, διεκδικώντας τα υπεξαιρεθέντα. Αντ’ αυτού δεν φανταζόμασταν ποτέ να φθάσει σε μια τέτοια ενέργεια, που προσβάλλει τη λογική και τη νοημοσύνη του καθενός μας. Μόνο στην Ελλάδα, όπου μέχρι χθες βασίλευε η ατιμωρησία, θα μπορούσε να συμβεί αυτό», λέει στην «Κ.Ε.» η κ. Χατζοπούλου

Η υπεξαίρεση

Η απάτη με τη μαύρη τρύπα των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 από ένα εντελώς τυχαίο γεγονός. Μια επιταγή ύψους 30.000 ευρώ, που είχε σταλεί από ασφαλιστικό ίδρυμα προς τη διεύθυνση του ιδρύματος, δεν είχε εξοφληθεί την ημέρα της είσπραξης και το ποσό δεν είχε κατατεθεί στο λογαριασμό του ιδρύματος.

Το γεγονός αυτό έγινε αντιληπτό από τον τότε διοικητή του ιδρύματος, ο οποίος κάλεσε την τέως οικονομική διαχειρίστρια στο γραφείο του, ζητώντας εξηγήσεις. Η ίδια προφασίσθηκε διάφορες δικαιολογίες και δεσμεύθηκε να κατατεθούν τα χρήματα την επομένη, όπως και έγινε. Αυτό όμως κίνησε τις υποψίες του διοικητή, ο οποίος διέταξε έλεγχο, τον οποίο διενήργησαν Επιθεωρητές Υγείας. Ο έλεγχος στο λογαριασμό του ιδρύματος φανέρωσε μαύρη τρύπα 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχε υπεξαιρέσει η καταδικασθείσα.

Τις υποψίες εναντίον της κίνησαν κυρίως οι αγορές ακριβών ακινήτων σε Καρδίτσα και Χαλκιδική, το σκάφος αναψυχής που είχε αγοράσει και γενικότερα η υπερπολυτελής ζωή που διήγε στην πόλη της Καρδίτσας. Μόνο για τις χρήσεις 2008 και 2009 είχαν κάνει φτερά από το ταμείο του ιδρύματος 300.000 ευρώ. Οπως αποκαλύφθηκε, η πρώην οικονομική διαχειρίστρια αφού λάμβανε τις εισφορές των ταμείων για τα νοσήλια και την περίθαλψη των παιδιών, παρακρατούσε ένα μέρος τους και τα υπόλοιπα τα διέθετε στο ίδρυμα προκειμένου να μην κινεί τις υποψίες.

enet.gr