Ανοίγει ο δρόμος για τους ιδιώτες στον Καρτερό. Περνά στο ΤΑΙΠΕΔ

xenia_motelΣτα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) οδηγείται το πολύ σημαντικό διατηρητέο κτήριο του Ξενία στην περιοχή του Καρτερού και από εκεί όπως όλα δείχνουν στα χέρια ιδιωτών, καθώς απέτυχε η προσπάθεια του Δήμου Χερσονήσου να αναλάβει τη διαχείριση του.

Όπως είναι γνωστό, το διατηρητέο κτήριο του “Ξενία” που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 και φέρει την υπογραφή ενός σπουδαίου αρχιτέκτονα του Άρη Κωνσταντινίδη, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μνημείο εγκατάλειψης.

Η εικόνα που σήμερα εμφανίζει το κτήριο είναι πραγματικά άθλια και θλιβερή, εάν σκεφτεί κανείς ότι έχει μετατραπεί σε μια μικρή χωματερή. Την ίδια στιγμή το κτήριο αποτελεί χωρίς υπερβολή δημόσιο κίνδυνο, καθώς η διάβρωση που έχει υποστεί είναι τέτοια, που μπορεί κυριολεκτικά να σωριαστεί ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αυτοψίας μηχανικών.

Από την πλευρά του ο δήμος Χερσονήσου, βλέποντας ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό δημιούργημα το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε μια από τις πιο δημοφιλείς παραθαλάσσιες περιοχές του Ηρακλείου, αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία αξιοποίησης του.

Αφού κατέθεσε το αίτημα και τα σχετικά δικαιολογητικά στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου, εισέπραξε την απάντηση ότι το κτήριο θα περάσει στην ευθύνη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια σε σχέση με το μέλλον του, που είναι είτε η ενοικίαση του είτε η πώληση του. Και τα δύο καταλήγουν στην ιδιωτικοποίηση του, γεγονός που σημαίνει ότι χάνει ο δήμος και η τοπική κοινωνία τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ένα σπουδαίο κτήριο, σε μια παραθαλάσσια ζώνη, που θα μπορούσε να ενταχθεί λειτουργικά στην ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Όπως είναι γνωστό, η πρόταση του δήμου ήταν να διαμορφωθούν αίθουσες που να στεγάσουν επιμορφωτικές λειτουργίες, όπως προγράμματα δια βίου μάθησης κ.ά. Όλα αυτά ωστόσο δεν φαίνεται να προχωρούν, γεγονός που όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει δυσφορία στο Δήμο Χερσονήσου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην “Π” ο δήμαρχος Ζαχ. Δοξαστάκης,“ θα επανέλθουμε στο αίτημα μας. Δεν διανοούμαι την πώληση ενός τέτοιου χώρου. Με κάθε τρόπο θα πρέπει να περιέλθει η χρήση του στο δήμο, ο οποίος έχει την ευθύνη να το προστατεύσει και να το αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας. Θα ζητήσουμε εξηγήσεις για το λόγο που μας απέρριψαν το αίτημα και σε κάθε περίπτωση θα επιμείνουμε στη διεκδίκηση μας”.

Η ιστορία του “Ξενία”

Το “Ξενία” χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 σε παραθαλάσσιο οικόπεδο, εμβαδού 84,5 στρεμμάτων. Έχει δυναμικότητα 84 κλινών, που κατανέμονται σε επτά συγκροτήματα, των έξι δίκλινων δωματίων, και είναι διατεταγμένα, γύρω από μια κεντρική αυλή. Διαθέτει επίσης εστιατόριο, μπαρ, σαλόνι και βοηθητικούς χώρους.

Πρόκειται για ένα καλό δείγμα της αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’60, που φέρει την υπογραφή ενός σπουδαίου αρχιτέκτονα του Άρη Κωνσταντινίδη και εκφράζει την προσπάθεια του ελληνικού κράτους να δημιουργήσει την απαραίτητη δομή για να προσελκύσει και να υποδεχτεί το τουριστικό ρεύμα, που τότε άρχισε να αναπτύσσεται.

Χάρη στο χαμηλό ύψος και τη λιτή αρχιτεκτονική του το κτήριο εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον.

patris.gr