Πέντε νέες σχολικές μονάδες στο Ν. Χανίων

Η κατασκευή και ανέγερση πέντε σχολικών μονάδων δρομολογείται στο Νομό Χανίων μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης για θέματα σχολικής στέγης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Νομαρχία με τη συμμετοχή του Διευθύνοντα Συμβούλου του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (Ο.Σ.Κ.) Ηρακλή Δρούλια.


Πρόκειται για την κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Δήμου Νέας Κυδωνίας, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Νέας Κυδωνίας, του 2ου Γυμνασίου Ακρωτηρίου, την ανέγερση του 4ου Γυμνασίου Δήμου Χανίων και την ανέγερση του Γενικού Λυκείου Βάμου. Η ένταξη των έργων στην 5η Σ.Δ.Ι.Τ. Πελοποννήσου – Βορείου , Νοτίου Αιγαίου – Κρήτης κατέστη δυνατή μετά από συνεργασία της Νομαρχίας Χανίων με τον Ο.Σ.Κ.
Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, τα θέματα σχολικής στέγης της Κρήτης βρίσκονται σε προτεραιότητα και διαβεβαίωσε ότι τα συγκεκριμένα έργα θα δρομολογηθούν άμεσα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης επέδωσε υπόμνημα στον κ. Δρούλια, στο οποίο επεσημαίνεται η καθυστέρηση και στασιμότητα στην προώθηση των διαδικασιών για την υλοποίηση έργων σχολικής στέγης του νομού και ζητείται άμεση παρέμβαση.
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
Οπως επεσήμανε ο Νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης “η επίσκεψη του Διευθύνοντα Συμβούλου του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων και υπηρεσιακών παραγόντων έχει να κάνει κυρίως με το πρόγραμμα σχολικής στέγης σε σχέση με τα Σ.Δ.Ι.Τ. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων έχει προχωρήσει και έχει προτείνει πέντε σχολεία, προκειμένου να γίνουν με τη διαδικασία των Σ.Δ.Ι.Τ. Το Υπουργείο και ο Ο.Σ.Κ. είναι στη διαδικασία δημοπράτησης. ‘Εχουν έρθει υπηρεσιακοί παράγοντες του Ο.Σ.Κ προκειμένου να επισκεφτούν όλα τα οικόπεδα στα οποία θα κατασκευαστούν τα συγκεκριμένα σχολεία. Ηδη πραγματοποίησαν επισκέψεις στους Δήμους Νέας Κυδωνίας και Ακρωτηρίου και θα συνεχίσουν με το Δήμο Χανίων όπου και εκεί υπάρχει πρόγραμμα Σ.Δ.Ι.Τ. Επίσης στο Δήμο Βάμου όπου υπάρχει έργο προτεινόμενο στη διαδικασία των Σ.Δ.Ι.Τ”.
Ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε ότι: “Παράλληλα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με τις προγραμματικές συμβάσεις για σχολεία που έχουν κατασκευαστεί από Εθνικούς πόρους, τις χρηματοδοτήσεις του Ο.Σ.Κ προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για μεγάλες συντηρήσεις και το Πρόγραμμα σχολικής στέγης του ΕΣΠΑ. Σε σχέση με τον προγραμματισμό της Νομαρχίας και την ανταπόκριση του Υπουργείου υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις σε όλα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, είτε είναι ΕΣΠΑ είτε Εθνικοί Πόροι ή Σ.Δ.Ι.Τ” κατέληξε ο κ. Αρχοντάκης.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ Ο.Σ.Κ
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων Ηρακλής Δρούλιας διαβεβαίωσε πως προτεραιότητα αποτελεί η σχολική στέγη της Κρήτης και ότι τα συγκεκριμένα έργα θα δρομολογηθούν άμεσα.
“Είναι γεγονός ότι υπήρχε ένας πολύ μεγάλος περιορισμός για τα Σ.Δ.Ι.Τ σε όλη την Ελλάδα ο οποίος δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Η δική μας επιλογή είναι να δώσουμε προτεραιότητα αποκλειστικά στην Κρήτη και στη συνέχεια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το επόμενο Σ.Δ.Ι.Τ θα είναι στην Κρήτη. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Επομένως θα πρέπει μέσα στους τρεις επόμενους μήνες να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για κάθε μία από τις περιπτώσεις έτσι ώστε μέχρι το α’ εξάμηνο του 2011 να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός και στη συνέχεια με ταχείς ρυθμούς να προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα” τόνισε ο κ. Δρούλιας.
ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Οπως αναφέρεται στο Υπόμνημα, στόχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων είναι η εξάλειψη της διπλής βάρδιας και η διαμόρφωση του κατάλληλου και σύγχρονου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για το σύνολο του μαθητικού δυναμικού του Νομού.
Συγκεκριμένα ζητείται να υπάρξει επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών προς την κατεύθυνση άμεσης υλοποίησης των έργων που αφορούν: κατασκευή Ενιαίου Λυκείου Κισάμου Δήμου Κισάμου, ενδεικτικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ και κατασκευή 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Χωραφακίων Δήμου Ακρωτηρίου, ενδεικτικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα έργα πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Ο.Σ.Κ. και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
Στο υπόμνημα επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη άμεσης επιχορήγησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων με ποσό ύψους 3.000.000 ευρώ€ για το έτος 2010, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις η υλοποίηση του Προγράμματος Σχολικής Στέγης, καθώς “τα έργα κατασκευής σχολικών κτιρίων, προσθήκης αιθουσών και λοιπών λειτουργικών παρεμβάσεων στο Νομό μας, προχωρούν ικανοποιητικά και το κόστος των εκτελεσμένων εργασιών έχει ήδη καλύψει τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πιστώσεις. Η Ν. Α. Χανίων για το 2010 έχει ήδη δρομολογήσει κατεπείγοντα έργα (συμβασιοποιημένα, δημοπρατημένα και προς δημοπράτηση έργα) προϋπολογισμού μελέτης άνω των 2.300.000 ευρώ€ με αναμενόμενο ποσό συμβασιοποίησης άνω του 1.500.000 ευρώ. Κατόπιν τούτου, είναι προφανές ότι καθίσταται επιτακτική η καταβολή της α’ δόσης της τακτικής επιχορήγησης 2010”.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για “επιτακτική ανάγκη πληρωμής των υποβληθέντων λογαριασμών έργων στον Ο.Σ.Κ. σε βάρος του έργου 1999ΣΕ04760004 της ΣΑΕ 047/6 του Π.Δ.Ε., η οποία καθυστερεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με δυσάρεστες συνέπειες για την πορεία των αντίστοιχων έργων (διακοπή εργασιών από τους αναδόχους)”.
Τέλος στο Υπόμνημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 η Ν.Α.Χ. έχει προγραμματίσει για ένταξη τα παρακάτω έργα, από τα οποία τα δύο πρώτα (Νηπιαγωγείο Βάμου & Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Δήμου Βουκολιών) έχουν ήδη ενταχθεί. Το τρίτο (8ο Γυμνάσιο Χανίων) είναι υπό ένταξη, ενώ για τα υπόλοιπα τρία εκκρεμεί η εξασφάλιση των οικοπέδων από τους οικείους Δήμους: Νηπιαγωγείο Βάμου, Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Δήμου Βουκολιών, 8ο Γυμνάσιο Χανίων, Νηπιαγωγείο Βαμβακόπουλου Δήμου Θερίσου, 18ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων (επιλύει πρόβλημα διπλοβάρδιας), Γυμνάσιο Θερίσου.

[Χανιώτικα Νέα]