Θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Κισάμου η καθυστέρηση του έργου: «Παράκαμψη Τοπολίων – Έλους»

topoliaΜε θέμα συζήτησης την πορεία ένταξης και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο έργο: «Παράκαμψη Τοπολίων – Έλους» στο Ε.Σ.Π.Α., συνεδριάζει την Παρασκευή 22 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. το δημοτικό συμβούλιο Κισάμου.

Καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, του οποίου η υλοποίηση θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Δυτικής Κισάμου και ειδικότερα των περιοχών Τοπολίων και Ιναχωρίου, το δημοτικό συμβούλιο Κισάμου καλείται να πάρει δυναμικές αποφάσεις που θα στοχεύουν στην πίεση προς κάθε κατεύθυνση έτσι ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, κάτι για το οποίο είχαν δεσμευτεί πολλές φορές κατά το παρελθόν τόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.
Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά.
Να σημειώσουμε ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κισάμου.
Επιστολή κατοίκων
Λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή που υπογράφουν 138 κάτοικοι της περιοχής για το παραπάνω θέμα:
Κύριε Διευθυντά
Ο Νομός Χανίων έχει πέντε κύριους κάθετους οδικούς άξονες σύνδεσης του βορρά με την ενδοχώρα και τις νότιες περιοχές Νομού.
Από τη δεκαετία του 1980 μεσολάβησαν τρία (3) Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης με τεράστιες χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής αλλά ουδείς φιλοτιμήθηκε να προωθήσει το εν λόγω έργο.
Έτσι ο δρόμος αυτός εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός κύριος κάθετος άξονας ο οποίος δεν έχει χρηματοδοτηθεί για σημαντικές βελτιώσεις, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Κισάμου (παράλιες περιοχές και ενδοχώρα) να είναι αποκομμένες με δεδομένο ότι ο δρόμος αυτός είναι κλειστός λόγω επικινδυνότητας από το 2002.
Επί Νομαρχίας Κατσανεβάκη υπήρξε η πρώτη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών η οποία υποστηρίχτηκε οικονομικά και θεσμικά από τη Νομαρχία Γρηγόρη Αρχοντάκη.
Έτσι ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες μελέτες και αδειοδοτήσεις στα τέλη του 2010.
Από τότε και έπειτα έχουμε πλέον Αιρετό Περιφερειάρχη τον κ Αρναουτάκη και μία από τις τέσσερεις .Περιφερειακές Ενότητες Κρήτης, τον πρώην Ν. Χανίων, όπου Αντιπεριφερειάρχης ορίζεται ο κ. Απόστολός Βουλγαράκης.
Από τις αρχές του 2011, με τις νέες Περιφερειακές Αρχές γίνονται αλλεπάλληλες δηλώσεις για την αναγκαιότητα και τη σημαντικότητα του έργου αυτού. Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί για την υλοποίηση του έργου. Κάποιοι ανησυχούν και αρθρογραφούν σχετικά.
Το καλοκαίρι του 2011 οι υποψίες γίνονται εντονότερες όταν αρχίζουν οι ανακοινώσεις του τύπου «χωρίς ολοκληρωμένες τις απαλλοτριώσεις δεν εντάσσεται κανένα έργο».
Οι ανησυχίες καθησυχάστηκαν το Σεπτέμβριο του 2011 όταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στο Κολυμπάρι ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη ότι το έργο είναι τόσο σημαντικό  ώστε γίνεται έργο ΣΗΜΑΙΑ της Π.Ε. Χανίων.
Οι απαλλοτριώσεις ολοκληρώνονται και βγαίνει η σχετική Διοικητική πράξη.
Δικαιολογία και Αιτιολογία πλέον δεν υφίσταται καμία.
Παρ’ όλα αυτά, ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης συνεχίζει να μη δίνει εντολή στη Διαχειριστική αρχή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης και δημοπράτησης του έργου.
Υποψιαζόμαστε ότι δια της Διαχειριστικής Αρχής θα αρχίσουν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα  ή ότι θα κάνουν έργο γέφυρα με το επόμενο ΕΣΠΑ.
Αν νομίζουν όμως ότι είμαστε ιθαγενείς και ότι θα μοιράσουν μερικές χάντρες κάνουν λάθος.
Εάν συμβεί αυτό σύντομα θα βρουν την κοινωνία απέναντι τους. Σε περίπτωση που τελικά το έργο δεν ενταχθεί εντός των επόμενων ημερών, περιμένουμε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ, Καλογερή και τους εκλεγμένους Περιφερειακούς συμβούλους του Συνδυασμού του κου Αρναουτάκη να κάνουν αυτό που πρέπει.
Ζητάμε από τους τεχνικούς και πολιτικούς παράγοντες της Π.Ε. Χανίων να διερευνήσουν και να ανακοινώσουν στους πολίτες τι ποσοστό ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ παρέλαβε ο κος Αρναουτάκης το 2011 και σε τι ποσοστό βρισκόμαστε τώρα.
Ακολουθούν 138 υπογραφές