Σκανδαλώδης εύνοια Παπακωνσταντίνου στην S&B
Πλούσιο παρασκήνιο με «δυσοσμία» σκανδάλου περιέχει η επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου στα Πετρωτά του Έβρου.
Την ώρα που ελληνικός λαός στενάζει από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, το κράτος χάνει σημαντικά κέρδη από τις καθυστερήσεις στις επενδύσεις.
Η επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά του Έβρου, ύψους 40 εκατ. ευρώ, σταμάτησε επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ.
Το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία με ποσοστό 8% και χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από το τζίρο, άμεσους και έμμεσους φόρους.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα εισάγει ακριβότερα χαμηλότερης ποιότητας ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, 10 χλμ. βόρεια των Πετρωτών, το κοίτασμα του ζεόλιθου εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία S&Β, του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, η οποία και ωφελείται από το ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά, προφανώς λόγω ανταγωνισμού.
Μέλος του Δ.Σ. της S&Β είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
«Οσμή» σκανδάλου
Όλα ξεκινούν το 2011 όταν ελληνική εταιρεία καταθέτει φάκελο εκμετάλλευσης μιας έκτασης στην περιοχή Πετρωτά του Εβρου. Η περιοχή έχει πλούσια κοιτάσματα ζεόλιθου και μάλιστα περιεκτικότητας σχεδόν 90%, πρώτης ποιότητας.
Ενώ ο φάκελος εγκρίθηκε από την περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης, «κόλλησε» στο ΥΠΕΚΑ επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη.
Το θέμα έδειξε να ξεμπλοκάρει μέσω διαδικασιών fast track, όμως «κόλλησε» και πάλι από το ΥΠΕΚΑ, όπου πλέον είχε αναλάβει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Εδώ όμως έρχεται η εμπλοκή του κ. Κυριακόπουλου και της κ. Ελένης Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας (Ελευθεροτυπία), 10 χιλιόμετρα μακρύτερα από το σημείο της επένδυσης στο ελληνικό έδαφος υπάρχει επί βουλγαρικού εδάφους μια άλλη επένδυση.
Τη συγκεκριμένη την εκμεταλλεύεται λοιπόν η S&B του κ. Κυριακόπουλου στο ΔΣ της οποίας είναι η εξαδέλφη του κ. Παπακωνσταντίνου.
Κάποιοι λοιπόν έκαναν λόγο για «δωράκι» του κ. Παπακωνσταντίνου στην εξαδέλφη του και στην S&B.
Τεράστια οφέλη από το κοίτασμα στα Πετρωτά
Το κοίτασμα στα Πετρωτά είναι τεράστιο. Εκτιμάται στους 100.000.000 τόνους. Στην επένδυση συμμετέχει η γερμανική τράπεζα KEW με 40 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος με ποσοστό 8% επί του τζίρου. Δηλαδή στους 100.000 τόνους το χρόνο, με τιμή 200 ευρώ ανά τόνο, το ελληνικό Δημόσιο θα είχε έσοδα ύψους 2 εκατ. ευρώ το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εισάγει από τη Βουλγαρία και την Τουρκία 50.000-60.000 τόνους ζεόλιθου κατώτερης ποιότητας προς 350 ευρώ ανά τόνο.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, υπάρχει δυνατότητα εξόρυξης 500.000 τόνων ζεόλιθου το χρόνο. Από αυτούς, τους 350.000 τόνους θα αγοράζει η γερμανική εταιρεία που συμμετέχει στην επένδυση, με ό,τι σημαίνει αυτό σε έσοδα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλεύεται 150.000 τόνους το χρόνο. Πέραν αυτού, το 2006 εμφανίστηκαν Κινέζοι αξιωματούχοι από την επαρχία Καντόνα, που ενδιαφέρθηκαν να αγοράζουν 300.000 τόνους ελληνικό ζεόλιθο το χρόνο για περίοδο 5 χρόνων.
Η υπόθεση αποτελεί «μέγα σκάνδαλο» και απαιτούνται εδώ και τώρα απαντήσεις γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες επενδύσεων στην περιοχή.
Γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει τα «χατίρια» του κ. Κυριακόπουλου;
Ποιος είναι ο υπευθυνοανεύθυνος που πετά στα σκουπίδια εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία;
Η απάντηση Παπακωνσταντίνου
Σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα προχώρησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Για την ουσία της υπόθεσης, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης έχει ήδη απαντήσει με δελτίο Τύπου: διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου από το 2007 (και η σημερινή) και όλες οι υπηρεσιακές ηγεσίες (με νομική τεκμηρίωση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) αρνήθηκαν να συναινέσουν σε μία απευθείας ανάθεση, και για να μην υπάρχουν σκιές ο φάκελος της συγκεκριμένης επένδυσης έχει ήδη από το 2011 σταλεί από το Υπουργείο στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Είναι όμως εντυπωσιακή η αναπαραγωγή της “είδησης” σε πλείστα όσα ηλεκτρονικά μέσα ως “Αποκάλυψη: O Παπακωνσταντίνου ματαίωσε επένδυση στον Έβρο για χάρη της ξαδέλφης του Ελένης”. Περιμένω σε λίγο να ακούσω και για τις ευθύνες μου για τον Τρωικό πόλεμο».