Τον καταλογισμό για το ταμειακό έλλειμμα ζητά ο δήμος Ρεθύμνου

elleima• Ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο Γιώργος Μαρινάκης για το τι προβλέπεται να γίνει μετά την καταδίκη του πρώην ταμία και του πρώην δημάρχου για την “τρύπα” του ενός εκ. ευρώ
• Μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας ο φάκελος αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών
«Εντολή» για την έναρξη της διαδικασίας καταλογισμού του ποσού του ταμειακού ελλείμματος, για το οποίο έχει ήδη υπάρξει η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Χανίων, πρόκειται να δώσει εντός των επόμενων ημερών ο δήμος Ρεθύμνου.
Για το θέμα ενημερώθηκε χθες το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, όπου ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται, παρά το γεγονός ότι πρόκειται ακόμα για μία πρωτόδικη απόφαση και όχι την απόφαση του εφετείου, όπου ήδη έχουν προσφύγει οι δύο καταδικασθέντες, δηλαδή ο πρώην δήμαρχος και ο πρώην ειδικός ταμίας.
Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον πρώην δήμαρχο και τον πρώην ειδικό ταμία, επιβάλλοντας στον μεν πρώτο ποινή κάθειρξης 13 ετών και στον δε δεύτερο ποινή κάθειρξης 19 ετών για το ταμειακό έλλειμμα των 963.360,85 ευρώ. Αθωωτική ήταν η απόφαση για δύο υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου και μία υπάλληλο του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Μαρινάκης, και οι ορκωτοί λογιστές σημείωσαν ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση, τώρα ο δήμος Ρεθύμνου οφείλει να κινήσει τη διαδικασία και έτσι η οικονομική υπηρεσία θα στείλει στην Επιθεώρηση Δημοσίων Υπολόγων του Υπουργείου Οικονομικών (την αρμόδια δηλαδή υπηρεσία) την πραγματογνωμοσύνη των ορκωτών λογιστών για το ταμειακό έλλειμμα, το βούλευμα του συμβουλίου εφετών και την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Χανίων.
Ο δήμος Ρεθύμνου δεν προτείνει ποσό καταλογισμού, άλλωστε την τελική απόφαση την παίρνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο μάλιστα αναμένεται να καταλογίσει μεγαλύτερο ποσό από το αρχικό ταμειακό έλλειμμα προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που δημιουργήθηκε στο ταμείο της δημοτικής αρχής.
«Το ελεγκτικό δεν καταλογίζει ποτέ το απόλυτο ποσό. Κοστολογεί και το κόστος δανείου για να το αναπληρώνεις, τους τόκους, βάζει πολύ περισσότερα χρήματα. Δεν είμαστε εμείς η αρμόδια υπηρεσία που κάνει τον καταλογισμό. Πάει το θέμα σε μία συγκεκριμένη διεύθυνση στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Επιθεώρηση Δημοσίων Υπολόγων, που συντάσσει μία έκθεση, η οποία αποστέλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που κάνει τον τελικό καταλογισμό», σημείωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ενώ τη συμφωνία τους με τη διαδικασία κατέθεσαν και οι τέσσερις επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
«Σαφώς είναι μία δυσάρεστη ιστορία και θα ήταν καλό να μην υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες σε κανένα φορέα δημόσιας διακυβέρνησης, όμως να ξέρετε ότι όπως λειτουργεί τώρα ο δήμος Ρεθύμνου, με τα συστήματα ασφαλείας που υπάρχουν, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί, εκτός κι αν συμπράξουν πάρα πολλοί που να έχουν την ίδια κοινότητα δόλου, κάτι που δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει», σχολίασε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο δήμος Ρεθύμνου θέλησε εξ αρχής να είναι προσεκτικός μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης και να μην προχωρήσει σε ενέργειες κατά των εμπλεκομένων προσώπων πριν τη δικαστική διερεύνηση και απόφαση.
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου τη νέα σύμβαση με την ΑΜΑΡΙ Α.Ε. για την εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Αμαρίου. Η σύμβαση είναι ύψους 666 χιλιάδων ευρώ περίπου, ενώ δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις ως προς το γεγονός ότι είναι υψηλού κόστους από τους δύο επικεφαλής των αριστερών παρατάξεων, κ.κ. Βλαστό και Μανουσογιάννη που προκάλεσαν την αντίδραση του δημάρχου, Γιώργου Μαρινάκη.
ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Στην έναρξη του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου, ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής στα δύο νομικά πρόσωπα της δημοτικής αρχής. Όπως είπε, μετά από συνεννόηση, σήμερα πρόκειται να υπογραφούν τα εντάλματα για την πληρωμή της μισθοδοσίας από την επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου, ωστόσο σημείωσε πως το πρόβλημα δεν λήγει έτσι, αφού εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα με την έγκριση των ενταλμάτων των προμηθειών και των υπόλοιπων λειτουργικών εξόδων των δύο νομικών προσώπων. Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε πως αυτή η διαδικασία είναι αντισυνταγματική και προτίθεται να ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο για τις εμπλοκές που προκύπτουν.
goodnet.gr