Φέτα και Παρμεζάνα μπαίνουν εμπόδιο στην Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ;

intro1Ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζουν να «ενορχηστρώνουν» μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, υπάρχουν καλοί λόγοι να αναμένουμε ότι θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2014, αναφέρει άρθρο του Bloomberg.


Και οι δύο πλευρές φαίνονται πρόθυμες να κάνουν παραχωρήσεις όσον αφορά τις μακροχρόνιες αντιπαραθέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της Ε.Ε. για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα ή τους περιορισμούς των ΗΠΑ για τους ξένους προμηθευτές.

Όμως, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι κρίμα αυτή η καλή πίστη να διαλυθεί λόγω μιας ημιμεταφυσικής διαμάχης για το τυρί.

Κεντρική θέση κατέχει η επιμονή της Ευρώπης οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τις γεωγραφικές ενδείξεις, την προστασία δηλαδή που παρέχεται σε τρόφιμα και ποτά σύμφωνα με την περιοχή προέλευσής τους, τη μέθοδο παραγωγής και την προέλευση των συστατικών.

Το άρθρο επικαλείται το παράδειγμα της παρμεζάνα… Το Parmigiano-Reggiano είναι ένα μοναδικό προϊόν που παράγεται με ειδικά συστατικά σε μία συγκεκριμένη περιοχή της βόρειας Ιταλίας –και η ονομασία του προστατεύεται. Η Ε.Ε. απαγορεύει επίσης την πώληση στα κράτη-μέλη της άλλων τυριών που προκύπτουν ως «Parmigiano-Reggiano» και χαρακτηρίζονται παρμεζάνα. Η απαγόρευση εκτείνεται μάλιστα και ως τα τυριά «τύπου παρμεζάνα». Για τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, όπως η Kraft Foods Group, αυτό σημαίνει de facto απαγόρευση διακίνησης των προϊόντων τους στην Ε.Ε.

Το Bloomberg αναφέρει τη φέτα ως άλλο ένα καλό παράδειγμα της υπερβολής της Ε.Ε. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. υποστηρίζουν εδώ και καιρό πως η ονομασία «φέτα» θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για το τυρί που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η φέτα δεν παράγεται σε μία μόνο περιοχή της Ελλάδας, ενώ υπάρχουν πολλά είδη φέτας. 

Η λεξιλογική δύναμη της Ε.Ε. θα μπορούσε ενδεχομένως να ισχύσει για οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό συνδέθηκε κάποτε με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή (όπως για παράδειγμα το λουκάνικο Φρανκφούρτης). Στελέχη του αμερικανικού εμπορίου λένε πως η υποχώρηση στα αιτήματα της Ε.Ε. θα μπορούσε να προκαλέσει την απόσυρση και μετονομασία ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων στα αμερικανικά καταστήματα με τεράστιο κόστος. Αν δεν μπει όριο στις πιέσεις της Ε.Ε. αυτή θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να συμπεριλάβει μια σωρεία άλλων προϊόντων όπως τα παντελόνια κάπρι, τις βερμούδες.

lykavitos