Απεβίωσε ο Ούγκο Τσάβες

Hugo_Chavez_in_GuatemalaΑπεβίωσε ο Ούγκο Τσάβες στις 5 Μάρτιου του 2013 στις 16.25 (τοπική ώρα) μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η ανακοίνωση του θανάτου του προέδρου της Βενεζουέλας έγινε από τον αντιπρόεδρο Νίκολας Μαδούρο με δάκρυα στα μάτια.

«Διοικητά, όπου κι αν βρίσκεστε, σας ευχαριστώ, 1.000 φορές σας ευχαριστώ, εκ μέρους αυτού του λαού που εσείς προστατέψατε, που αγαπήσατε και που ποτέ δεν προδώσατε», αυτή ήταν η φράση της αναγγελίας του θανάτου του προέδρου της Βενεζουέλας, που έκανε τον Μαδούρο «να λυγίσει» και «να σπάσει» η φωνή του.

«Ζήτω ο Τσάβες» φώναξε.

Μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του στη μητέρα και τον πατέρα του Τσάβες, τους αδέρφους του και τις κόρες του, αποκαλώντας τον ως «τον σοσιαλιστή του 21ου αιώνα».

Στο τελευταίο του tweet o ηγέτης Βενεζουέλας είχε γράψει:

«Ακόμα έχω πίστη στον Χριστό και εμπιστοσύνη στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Πάντα προς τη νίκη. Ζούμε και ξεπερνάμε τα εμπόδια».

Μαδούρο: «Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις αναπτύσσονται στη Βενεζουέλα για τη διασφάλιση της ειρήνης»

Ο αντιπρόεδρος είπε ότι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη χώρα για να «προστατεύσουν» και να «διασφαλίσουν την ειρήνη». Επίσης, ζήτησε από τους από τους πολίτες της Βενεζουέλας να παραμείνουν «ενωμένοι» και να αποκτήσουν το «θάρρος» να προχωρήσουν προς τα μπροστά ειρηνικά και με σεβασμό. «Σε αυτό τον απέραντο πόνο αυτής της ιστορικής τραγωδίας που χτύπησε σήμερα τη χώρα μας, καλούμε τους συμπατριώτες μας να είναι σε επαγρύπνηση για την ειρήνη» είπε χαρακτηριστικά.

«Από αυτή τη στιγμή, απαγορεύεται ο θρήνος, μέσα στις επόμενες ώρες θα σας ενημερώσουμε όλους για τα σχέδια για το μεταθανάτιο αφιέρωμα στον Ούγκο Τσάβες. Είναι ώρα να σκεφτούμε τις οικογένειές μας, τη χώρα μας, να μην πούμε περισσότερα, αυτό που έπρεπε να πούμε το είπαμε» ανέφερε με τρεμάμενη φωνή ο αντιπρόεδρος.

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμα, ο Νίκολας Μαδούρο μαζί με τα στελέχη που βρίσκονταν δίπλα του, αναφώνησαν: «Τιμή και δόξα στον Ούγκο Τσάβες! Ζήτω ο Ούγκο Τσάβες!».

«Η ασθένεια του Τσάβες οφείλεται σε επίθεση του εχθρού»

Nωρίτερα, μιλώντας κατά τη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε, ο ίδιος ο Μαδούρο υποστήριξε πως η ασθένεια του προέδρου Ούγκο Τσάβες οφείλεται σε «επίθεση» του εχθρού-καθώς συνεχίζουν να οργιάζουν οι φήμες περί ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του λατινοαμερικάνου ηγέτη.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του κατά το υπουργικό, ο Τσάβες διένυε τις «πιο δύσκολες ώρες του», αφότου υποβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε εγχείριση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου.

Ο αντιπρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη ο στρατός να παραμείνει πιστός στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας «συνωμοσίες» για την ανατροπή της.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού συνωμοτικού σχεδίου, ο Μαδούρο ανακοίνωσε πως απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των ΗΠΑ ως υποκινητής των συνομωσιών αυτών.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί «ειδικά μέτρα» για να αποτραπούν δολιοφθορές και άλλες συνωμοτικές δράσεις.

zougla.gr