“Γεννήθηκα με την ασκομπαντούρα”

DSC_6046“Γεννήθηκα με την ασκομπαντούρα”. Ποιος το λέει; Ο Μανώλης Μπουρλάκης με καταγωγή από το χωριό Καρύδι Μεραμβέλλου. Στον  ετήσιο χορό της Ένωσης Κρητών Παλλήνης-Γλυκών Νερών, ο Μανώλης εμφανίστηκε με την ασκομπαντούρα του – έναν άλλον ξεχασμένο ήχο – στο κέντρο “Γοργόνα”.

Λέει: “Πραγματικά γεννήθηκα με την ασκομπαντούρα, αφού ο παππούς μου Κωστής Μπουρλάκης έπαιζε ασκομπαντούρα κι αυτός ο ήχος ήταν  πάντα δίπλα μου στα παιδικά μου χρόνια. Επόμενο ήταν ν’ ασχοληθώ κι εγώ μ’ αυτό το όργανο πριν πάω δημοτικό. Πράγματι άρχισα να μαθαίνω με τη βοήθεια, βέβαια, και του παππού μου, από 5-6 χρονών”.

Ο Μανώλης Μπουρλάκης δεν άφησε ποτέ “την παλιά του τέχνη”. Έτσι, και σήμερα, που σπάνια ακούς ασκομπαντούρα, εκείνος συνεχίζει να παίζει ένα όργανο από τα πιο παραδοσιακά της Κρήτης. Όποτε το φέρει η περίπτωση…

Ποιους σκοπούς αποδίδει με την ασκομπαντούρα; “Κατ’ αρχήν να πω, ότι μ’ αυτό το όργανο παίζεις περιορισμένους σκοπούς, δεν έχει τις δυνατότητες άλλων οργάνων”, λέει ο Μανώλης, “εγώ έμαθα να παίζω σιγανό και γρήγορο πεντοζάλη, μαλεβιζιώτη, σούστα, ανωγειανό πηδηχτό, χανιώτικο, πρινιώτη, στον Παπαχατζή το μύλο”, προσθέτει.

kritika epikaira