Εργασίες επέκτασης στην Εθνική Πινακοθήκη. Κλείνει για 1μισυ χρόνο!

pinakothikiΤα Χριστούγεννα του 2015 θα ανοίξει και πάλι της πύλες για το κοινό, εκσυγχρονισμένη και μεγεθυμένη, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας.

Η τελευταία ξενάγηση στην αποχαιρετιστήρια έκθεση με τα δώρα των Ελλήνων ζωγράφων προς την Πινακοθήκη, θα γίνει το Σάββατο, 2 Μαρτίου. Μετά, εντός του προσεχούς μηνός, θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία και τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης του υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο θα αποκτήσει άλλα 11.040τ.μ., συνολικά δηλαδή θα εκτείνεται σε 20.760τ.μ..
Επίσης θα αλλάξει και η όψη και η λειτουργικότητα της Πινακοθήκης: Με γυάλινη πρόσοψη κι έναν επιπλέον όροφο στο πίσω κτήριο, ράμπες επικοινωνίας του ενός ορόφου με τον άλλον, διπλάσιους χώρους για τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, αμφιθέατρο 450 θέσεων, άνετες αποθήκες, μεγάλα υπόγεια -ορατά από το εξωτερικό περιβάλλον, για να φιλοξενούν εκθέσεις- σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, καφέ-εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη τον Λυκαβηττό και τη νότια Αθήνα, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, εκσυγχρονίζεται και μπαίνει με διαφορετικό αέρα αισθητικής και μουσειακής αντίληψης, στον 21ο αιώνα.
Το κόστος του έργου επέκτασης της Πινακοθήκης ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 32 εκατ. ευρώ, καλύπτονται από το ΕΣΠΑ, και το υπόλοιπο ποσό των 13 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος.
Η εκπόνηση της προμελέτης, αποπληρώθηκε χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος.
Την παρουσίαση του έργου, έκαναν χθες οι μελετητές του, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη και της διευθύντριας της Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.
Σύμφωνα με τα σχέδια, στο τριώροφο υφιστάμενο κτήριο, με είσοδο από την οδό Μιχαλακοπούλου, όπου βρίσκονται οι μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης, θα προστεθεί ένας τέταρτος όροφος, και όλη η όψη θα καλυφθεί από γυάλινο πέτασμα, που θα συμβάλει στη βελτίωση του φωτισμού και στην αναβάθμιση του κτηρίου.
Ο επισκέπτης θα ανεβαίνει τις ράμπες επικοινωνίας από τον έναν όροφο στον άλλο και θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει το εξωτερικό περιβάλλον και αντίστροφα.
Στο δώμα του νέου κτηρίου, θα λειτουργεί με ανεξάρτητη είσοδο που θα διασφαλίζει την επί 24ώρου λειτουργία του, το καφε – εστιατόριο, που αποσκοπεί στο να αποφέρει έσοδα στην Πινακοθήκη.
Το μπροστινό κτήριο θα διατηρήσει το κέλυφός του, όμως ο χώρος της εισόδου του με το εκδοτήριο, το πωλητήριο και το βεστιάριο, θα διπλασιαστεί και θα αποκατασταθούν τα στατικά προβλήματα που αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια.
Δίπλα από το μπροστινό κτήριο ένα κάθετο, γυάλινο κλιμακοστάσιο, θα διευκολύνει την κυκλοφορία στο κτηριακό συγκρότημα.
Με λίγα λόγια, «θα γίνουν όσα έλειπαν», είπε η κα Λαμπράκη-Πλάκα, ευχαριστώντας δημόσια, καταρχήν, τους έξι εκατομμύρια επισκέπτες που επισκέφθηκαν την Εθνική Πινακοθήκη τα τελευταία 20 χρόνια.

Χαιώτικα Νέα/ΑΠΕ