Κύπρος: Εως αύριο αναμένεται να έχει σχηματιστεί η κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη

anastasiadisΟλοκληρώνονται απόψε ή -το αργότερο- αύριο το πρωί οι διαβουλεύσεις του νέου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής επαφών του. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι μέσα από τη δημιουργία συναίνεσης για τα πιο σημαντικά θέματα θα καταστεί εφικτός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε ότι η ΕΔΕΚ έχει δηλώσει ότι θα τηρήσει θετική στάση, χωρίς όμως επιθυμία συμμετοχής στην κυβέρνηση και σημείωσε ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον ίδιο.

Ήδη χθες ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης και το Οικονομικών ο Μιχάλης Σαρρής. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζεται να αναλάβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος και κυβερνητικός εκπρόσωπος θα διοριστεί ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση μιας και πλέον με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν.

Ο Καρογιάν είπε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε για τις διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κόμμα και τους Οικολόγους, με στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών για σχηματισμό κυβέρνησης αξιόπιστης, ισχυρής και αποτελεσματικής, που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα πολυσύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς.

Ο κ . Αναστασιάδης είχε επίσης συνάντηση με τη γενική γραμματέα των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, με την οποία συζήτησε την υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος και τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι το Συμβούλιο Περιβάλλοντος να αναλάβει η Ιωάννα Παναγιώτου, κάτι το οποίο ωστόσο η ίδια απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

Τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στα συλλογικά όργανα των Οικολόγων για λήψη απόφασης.

Είπε πάντως ότι οι Οικολόγοι θα συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, μέσω του Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Η κα Παναγιώτου είπε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τη διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία Πράσινου Ταμείου Ανάπτυξης, κάτι το οποίο, όπως εκτίμησε, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Lykavitos