Στη Βουλή ο Επενδυτικός Νόμος – Τι προβλέπει για την επιχειρηματικότητα, τη ρευστότητα

YToyOntzOjM6InNyYyI7czoyNDoidXBsb2Fkcy9maWxlcy9FdXJvXzIuanBnIjtzOjE6InciO2k6NDAwO30Το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, για τη διευκόλυνση των στρατηγικών και των ιδιωτικών επενδύσεων, κατατέθηκε στη Βουλή, μαζί με την εκφρασθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα μια χώρα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, «μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Επιχειρείται όμως απλούστευση των αδειοδοτήσεων, αντιμετώπιση των προβλημάτων σε σχέση με τον ανταγωνισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ο επενδυτικός νόμος λοιπόν που καταθέτουμε και ο οποίος μεταξύ όλων των άλλων προβλέπει τη σύσταση μιας κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής, για να μη χάνεται χρόνος και για να μην υπάρχει όλη αυτή η γραφειοκρατία για τους επενδυτές, αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό: να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα παλεύει με την ύφεση και ότι μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα».

Αναλύοντας τα δεδομένα του νέου επενδυτικού νομοσχεδίου μετά την κατάθεσή του στη Βουλή,  ο υφυπουργός Ανάπτυξης  Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνονται σε αυτόν. Σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Ως προς τις στρατηγικές επενδύσεις μειώνουμε την γραφειοκρατία και απλουστεύουμε διαδικασίες αδειοδότησης και υλοποίησης. Η δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων που αναλαμβάνει την ευθύνη των αδειοδοτήσεων, η θεσμοθέτηση των ΕΣΧΑΣΕ για την ρύθμιση πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων και η διευκόλυνση παροχής αδειών παραμονής σε επενδυτές είναι σημαντικά βήματα για την τόνωση των επενδύσεων.
Για τις ιδιωτικές επενδύσεις, ο Αναπτυξιακός Νόμος στοχεύει στην άμεση αύξηση της ρευστότητας, στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην περαιτέρω θωράκιση της διαφάνειας. Συγκεκριμένα το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει την παροχή προκαταβολών έως το 100% της επιχορήγησης, την ενίσχυση των επιχορηγήσεων, το δικαίωμα του επενδυτή να ελέγχεται η επένδυση του από πιστοποιημένους εξωτερικούς φορείς και η δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης.
Επίσης, βάζουμε τις βάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση του Αττικού Παράκτιου Μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο με την ίδρυση Εταιρείας Ειδικό Σκοπού.
Τέλος, δίνουμε μια μόνιμη λύση για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων που θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για τον Ελληνικό τουρισμό, τη νησιωτική Ελλάδα και εν γένει για την ελληνική οικονομία.
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις κάνουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στη χώρα μας. Αυτή η προσπάθεια άλλωστε είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την δημιουργία ενός σύγχρονου ανταγωνιστικού και παραγωγικού μοντέλου».

eklogika.gr