Ο καθηγητής Φώσκολος αποκαλύπτει στην “Π” : Εχουν βρει τον θησαυρό οι Νορβηγοί !

1361550415

Εμμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ χθες από την Ελλάδα μέσω του ΟΗΕ.

Θησαυρό στα κοιτάσματα έχουν βρει οι Νορβηγοί που κάνουν τις έρευνες!!

Νέα συγκλονιστική αποκάλυψη του καθηγητή Φώσκολου μέσω της “Π”.

“Ρηματική διακοίνωση” από την Ελλάδα χθες στον ΟΗΕ

Επιθετική κίνηση που συνιστά όπως λέγεται,έμμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ

Θησαυρό… φαίνεται ότι έχουν ανακαλύψει οι Νορβηγοί που πραγματοποιούν γεωφυσικές έρευνες κάτω από την Κρήτη.

Όπως αποκαλύπτει στην «Π» ο καθηγητής, Αντώνης Φώσκολος, στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγών υπήρχε η ρήτρα πως αν έβρισκαν κάτι ενδιαφέρον, οι έρευνες από δυόμισι μήνες θα παρατείνονταν. Ήδη, οι Νορβηγοί εξερευνούν τις θάλασσές μας εδώ και τέσσερις μήνες!

Μάλιστα, έχουν ήδη δαπανήσει 70 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που αποδεικνύει ότι θεωρούν πολύ καλή την επένδυσή τους στην Κρήτη! Να σημειωθεί ότι ο κ. Φώσκολος έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι εκτός από φυσικό αέριο, πρέπει να αναζητηθεί και πετρέλαιο σε ένα βάθος που εκτιμά ότι φτάνει τα επτάμισι χιλιάδες μέτρα. Η γαλλική εταιρεία “TOTAL”, που «τρύπησε» στην Κύπρο, βρήκε πετρέλαιο σ’ αυτό το βάθος, κάτω από τρία λασποηφαίστεια, ενώ στην Κρήτη έχουμε 65 λασποηφαίστεια.

Επίσης, ήδη δύο εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για γεωτρήσεις την ίδια στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες για ακόμα τρεις υποψήφιες. Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί θεωρούν… λαβράκι την Κρήτη. Εξάλλου, η εταιρεία Τοτάλ έχει με δικά της έξοδα ερευνήσει το τρίγωνο κομμάτι κάτω από τη Γαύδο.

«Θα σωθεί

η Ευρώπη»

Ο δρ. Αντώνης Φώσκολος τονίζει για άλλη μια φορά με έμφαση μέσω της “Π” πως τα κοιτάσματα της Κρήτης δε θα σώσουν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. «Η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι μέρος της ΑΟΖ της ΕΕ, η διαμάχη είναι μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης. Τη διάσταση την έπιασε ο Σαμαράς, ο οποίος είπε ότι τα κοιτάσματά μας δε θα βγάλουν μόνο το χρέος της Ελλάδας αλλά θα βοηθήσουν και την οικονομία της Ευρώπης, και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μας βοηθήσουν», εξηγεί.

«Τα κοιτάσματα τα έχει ανάγκη για να επιβιώσει η Ευρώπη. Υπάρχει το δίκαιο της θάλασσας αλλά και το δίκαιο του ισχυρού, που είναι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ και είναι μαζί μας. Θα κερδίσουμε ασχέτως τι λέει το υπουργείο Εξωτερικών. Οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη τα ελληνικά κοιτάσματα για να επιβιώσουν. Αν πάρουν τη ΔΕΠΑ οι Ρώσοι θα χορεύουν στο ταψί την Ευρώπη, για αυτό δε θέλουν να πέσει σε ρωσικά χέρια. Θα μας βοηθήσουν κατ’ ανάγκη, όχι κατ’ επιλογή και επειδή μας αγαπάνε, όπως είναι και προς το συμφέρον και του Ισραήλ», αναφέρει ο καθηγητής.

Τέλος, χαρακτηρίζει «καυτές» τις περιοχές κάτω από τη Γαύδο, κάτω από τους Καλούς Λιμένες και νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, όπου φαίνεται να υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο στο φυσικό αέριο. «Θα βγουν κερδισμένοι οι Κρητικοί γιατί είναι πολλά τα χρήματα, περισσότερα από όσα ακούγονται», τονίζει.

Έμμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα προχώρησε σε μια επιθετική κίνηση που στην ουσία σημαίνει έμμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ! Συγκεκριμένα “ρηματική διακοίνωση”, μέσω της οποίας η Ελλάδα ενημερώνει τον ΟΗΕ για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κατατέθηκε στον διεθνή οργανισμό, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ενέργεια αυτή του υπουργείου Εξωτερικών, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).»

Σημειώνεται, δε, ότι «ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία».

Με την εν λόγω ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin. Σημειώνεται τέλος, ότι «Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».

Η χθεσινή ελληνική πρωτοβουλία έχει ως σκοπό να διασφαλίσει ότι τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συμπίπτουν με αυτά της ΑΟΖ και δεν πρόκειται να υπονομευθούν από τις επικείμενες τουρκικές έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πατρίς Ηρακλείου