Ένα ταξίδι από τη μινωική Κρήτη στα στενά του Χάνδακα

1360982664Την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έμαθαν οι μαθητές του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου που, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Με οδηγό τα τρόφιμα από τη μινωική Κρήτη ……ταξιδεύουμε…» επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Σκοπός της επίσκεψης αυτής ήταν τόσο η προώθηση της μουσειακής παιδείας των μαθητών όσο και η προώθηση της ικανότητας τους να παρατηρούν τα εκθέματα με την κατάλληλη προσοχή ώστε να συλλέγουν και να επεξεργάζονται χρήσιμες πληροφορίες μέσα από μια διαδικασία η οποία θα τους βοηθήσει να γίνουν ενεργοί και συνειδητοποιημένοι επισκέπτες του μουσείου οι οποίοι θα αγαπούν θα σέβονται και θα χρησιμοποιούν τον χώρο αυτό ως πηγή γνωριμίας και σύνδεσης με το παρελθόν και την ιστορία του τόπου τους. Ειδικότερα, ο στόχος της επίσκεψης στις δύο αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου ήταν η παρατήρηση των εκθεμάτων τα οποία ανάγονται στη Μινωϊκή Κρήτη και η συλλογή πληροφοριών σε σχέση με τα μέσα αποθήκευσης, ασφάλειας των προϊόντων των Μινωιτών. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες, Δριμισκιανάκη Στέλλα και Νικολάου Δήμητρα, περιγράφουν πως «η επίσκεψη μας στην αίθουσα των τοιχογραφιών από τα μινωικά ανάκτορα και τις επαύλεις που αποτυπώνουν εικόνες του μινωικού κόσμου από την κοινωνική και θρησκευτική ζωή, το περιβάλλον με απεικονίσεις ζώων και φυτών από την χλωρίδα και πανίδα της Κρήτης και τις θρησκευτικές τελετουργίες. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών φυλλαδίων της αρχαιολόγου, μουσειοπαιδαγωγού Ελένης Μαραβέλια, τα παιδιά έπαιξαν, γνώρισαν και συζήτησαν σχετικά με την κοινωνική ζωή και το περιβάλλον στη Μινωική Κρήτη. Η επίσκεψή μας στη μόνιμη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα της κρητικής τέχνης, που βρέθηκαν σε ανασκαφές κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού και καλύπτουν ιστορία περίπου 5.500 χρόνων, από τη νεολιθική (5000 π.Χ.) μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή εποχή. Με την βοήθεια των εκπαιδευτικών φυλλαδίων της Αρχαιολόγου, Μουσειοπαιδαγωγού Ελένης Μαραβέλια, τα παιδιά έπαιξαν ανάμεσα στα έργα κεραμικής, λιθοτεχνίας, σφραγιδογλυφίας, μικρογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας και μνημειακής ζωγραφικής, που προέρχονται από ανάκτορα, επαύλεις, οικισμούς, ταφικά μνημεία, ιερά και σπήλαια.

Ευχαριστούμε πολύ την αρχαιολόγο μουσειοπαιδαγωγό Ελένη Μαραβέλια και την αρχαιολόγο Λιάνα Σταρίδα όπως επίσης τη φίλη και συνάδελφο Μαρία Γιακουμάκη για την πολύτιμη βοήθεια τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη» .

[Πατρίς, Ηρακλείου]

ΣΧΟΛΙΟ ΧΝ+Μ

Για μιά ακόμα φορά θα νοιώσουμε ευχαριστημένοι που από εδώ κάναμε τα πάντα για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Εχουμε πολιτισμό να εξάγουμε και όταν τα καταλάβει και ο τελευταίος καρεκλοκένταυρος σ’αυτη τη χώρα, θα πάμε πολύ μπροστά!!!