Αναξιοποίητα νερά απο τη λεκάνη απορροής του Ταυρωνίτη

neraΜόλις 5 εκατ. κυβικά νερού από τα συνολικά 65 που δίνει ετησίως η λεκάνη απορροής του Ταυρωνίτη αξιοποιούνται, ενώ την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα οι καταπράσινες σήμερα περιοχές που επωφελούνται από τα νερά κινδυνεύουν να ερημοποιηθούν από τη διάβρωση των εδαφών.


Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων για τη λεκάνη απορροής του Ταυρωνίτη, την οποία διοργάνωσαν στις Βουκολιές ο Δήμος Πλατανιά, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο ΟΑΔΥΚ και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Νικολαΐδης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη λεκάνη δίνει κατά μέσο όρο γύρω στα 65 εκατ. κυβικά τον χρόνο από τα οποία γύρω στα 5 χρησιμοποιούνται.
«Υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό. Από την άλλη μεριά, ωστόσο, δεν υπάρχουν φυσικοί ταμιευτήρες για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερη ποσότητα του νερού αυτού. Οπότε αν αυτό το νερό στρατηγικά θα θέλαμε να αξιοποιηθεί, πρέπει να πάμε στην παλιά πρόταση που είναι τα φράγματα Σεμπρωνιώτη και Ντεριανού για τα οποία υπάρχει μέρος για να κατασκευαστούν, έχει γίνει μελέτη και βοηθάει και η μορφολογία του εδάφους», τόνισε ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η περιοχή έχει επάρκεια νερού γιατί έρχεται νερό από την Αγιά και τον ΟΑΔΥΚ αλλά θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την αξιοποίηση μεγαλύτερης ποσότητας αφού ήδη τίθεται το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

ΑΠΕΙΛΗ Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που διαπίστωσαν οι μελετητές, ο κ. Νικολαϊδης υπογράμμισε ότι το κυριότερο ζήτημα που εντοπίστηκε αφορά τη διάβρωση των εδαφών.
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη διάβρωση και τη στερεομεταφορά και θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί. Η γεωλογία της περιοχής δεν βοηθάει καθώς οι σχιστόλιθοι είναι ένα είδος πετρώματος που διαβρώνεται εύκολα με αποτέλεσμα να πρέπει να δώσουμε έμφαση στο να διατηρηθούν οι πεζούλες για να μπορέσουμε να κάνουμε αντιδιαβρωτικά έργα», τόνισε ο κ. Νικολαΐδης και εξήγησε ότι μέσω της διάβρωσης χάνεται η γονιμότητα των εδαφών και ξεκινάει μια διαδικασία ερημοποίησης.
«Οταν χάνεις ένα μέρος του χώματος δεν μπορείς να το ανακτήσεις και αρχίζει μια τάση ερημοποίησης. Οπότε αν δεν προσέξουμε το πώς καλλιεργούμε και το πώς διατηρούμε τις πεζούλες, κινδυνεύει πολύ γρήγορα η περιοχή από καταπράσινη να ερημοποιηθεί», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου.

ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

Ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης και ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης στάθηκαν στη σημασία που έχει η ολοκλήρωση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της συγκεκριμένης περιοχής υπογραμμίζοντας ότι θα ενσωματωθεί στο Διαχειριστικό Σχέδιο για τους Υδατικούς Πόρους που εκπονεί η Περιφέρεια Κρήτης για όλο το νησί.
«Το συγκεκριμένο Διαχειριστικό είναι ένα σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με τον ΟΑΔΥΚ και την Περιφέρεια Κρήτης», σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης και πρόσθεσε:.«Μας ενδιέφερε πάρα πολύ και είχαμε επιμείνει για να γίνει όπως και άλλο ένα στη λεκάνη του Κολενίου προκειμένου να υπάρχει ένα ενιαίο διαχειριστικό σχέδιο για την Περιφερειακή Ενότητα που θα ενταχθεί στο Διαχειριστικό Σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης».   Ο κ. Μαλανδράκης υπογράμμισε ακόμα ότι η ολοκλήρωση του Διαχειριστικού Σχεδίου είναι καθοριστικής σημασίας διότι «όποια έργα γίνουν στο μέλλον στην επόμενη προγραμματική περίοδο αν δεν είναι διατυπωμένα σε ένα διαχειριστικό σχέδιο, δεν θα μπορούν να είναι επιλέξιμα».
Επίσης, τόνισε ότι το Σχέδιο για τη Λεκάνη Απορροής του Ταυρωνίτη έχει τεθεί σε διαβούλευση ήδη εδώ και 40 ημέρες και πρόσθεσε ότι ο Δήμος έχει υποβάλει τις παρατηρήσεις του όπως και η ΔΕΥΑ.

[Χανιώτικα Νέα]