Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από τον ΣΚΑΙ

mikisH ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη  θα ζωντανέψουν την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στα πλαίσια της εκπομπής “Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης”.

Η ιστοσελίδα skai.gr αναφέρει:

Η σειρά αποτελεί την Οδύσσεια της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη που ζωντανεύουν στα μάτια του θεατή εικόνες και συναισθήματα που με λόγο γλαφυρό αφηγείται ο ίδιος ο δημιουργός.

Δεκάδες χώροι, εκατοντάδες ηθοποιοί, ντοκουμέντα και βέβαια η μουσική του, συνθέτουν το μακρύ βιωματικό ταξίδι του Μίκη Θεοδωράκη στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας από τον μεσοπόλεμο έως σήμερα.

« Έτσι ξεκίνησε για εμάς ένα ταξίδι – οδοιπορικό στους τόπους της ατελείωτης Οδύσσειας του μεγάλου μας συνθέτη. Ένα ταξίδι που άρχισε τον Απρίλιο του 2008 και συνεχίζεται ακόμη. Ένα ταξίδι που μας πλούτισε όλους. Από όπου ο Μίκης πέρασε άφησε ανεξίτηλα ίχνη.

Σε κάθε περιοχή όπου φθάναμε, μια πρωτοφανής κινητοποίηση αγάπης προς τον Μίκη εκδηλώνονταν. Απλός κόσμος, τοπικές αρχές, παλιοί αγωνιστές, πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής, αλλά και νέοι, που με έκπληξη είδαμε να συμμετέχουν σε πολλές χορωδίες που τραγουδούσαν και προέβαλλαν την Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Όλοι ήθελαν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση αρχειακού υλικού, (όπως π.χ. βαθμοί προόδου από σχολική περίοδό του, αξιολόγησή του από τη πρώτη φοίτηση του σε ωδείο σε ηλικία 12 ετών, αποσπάσματα εφημερίδων της δεκαετίας του 1920 με το σπουδαίο έργο που έκανε ο πατέρας του Γιώργος στις παραμεθόριες περιοχές), αλλά και να προσφέρουν τη βοήθεια τους με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων στα γυρίσματα σε αυτές τις περιοχές.» σημειώνει ο σεναριγράφος και σκηνοθέτης της σειράς Γιάννης Κατωμερής.

Και καταλήγει : « Τις σκηνές που ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης τόσο γλαφυρά και παραστατικά μας διηγήθηκε και αποφασίσαμε με ένα ελεύθερα ποιητικά τρόπο να «αναπαραστήσουμε», προσπαθήσαμε να τις γυρίσουμε στους πραγματικούς χώρους όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα για λόγους και αυθεντικότητας και ατμόσφαιρας, αλλά και για λόγους ιστορικής τεκμηρίωσης. Δεκάδες ερασιτέχνες ηθοποιοί, νεανικές χορωδίες, φοιτητές του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεατρικοί όμιλοι πήραν μέρος στην δημιουργία των δραματοποιημένων σκηνών.»

kritikaepikaira.gr