Κομπιναδόροι αλλάζουν τα… φώτα στη ΔΕΗ

deh rologia«Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου, ακόμη και με όπλο. Με έχουν απειλήσει αρκετές φορές, ακόμη και μέσα στην εταιρεία. Το κυνηγητό υπάρχει συνεχώς. Επικεντρώνονται σε αυτόν που ελέγχει και όχι σε αυτόν που κάνει την… ιστορία. Στα χωριά μάς κυνηγάνε με τα αμάξια.
Με τις καραμπίνες στη Μεσαρά…», ανέφερε μιλώντας χθες στη “Ν.Κ.” ο μοναδικός ελεγκτής των 250 χιλιάδων πελατών που έχει στο νομό Ηρακλείου η ΔΕΗ κ. Μαρίνος Παπουτσάκης, ο οποίος βρέθηκε χθες στην περιοχή του Πύργου με συνοδεία του ΤΑΕ Μεσαράς προκειμένου να αποξηλωθούν από τους στύλους οι παροχές σε 5 σπίτια που έκλεβαν ρεύμα!
Την ίδια στιγμή, μάστιγα έχουν γίνει και στο Ηράκλειο οι ρευματοκλοπές. Μόνο τον τρέχοντα μήνα έχουν εντοπιστεί 22 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το 2012 είχαν καταγραφεί 140 και το 2011 μόνο 60.
Μάλιστα, με την εμπειρία που έχει ο κ. Παπουτσάκης, αν θα γίνει ένας συστηματικός έλεγχος στους 250 χιλιάδες καταναλωτές στο Ηράκλειο πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί ακόμη και το 50% από αυτούς να ρευματοκλέβει. Αυτό, όπως τονίζει ο ίδιος έχει ως αποτέλεσμα, όταν στο τέλος του χρόνου η ΔΕΗ κάνει απολογισμό και φανεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό “φεύγει” χωρίς να έχει εισπραχθεί, να το επιβαρύνονται οι ίδιοι οι καταναλωτές, δηλαδή όλοι εμείς που πληρώνουμε ρεύμα. Γι’ αυτό και οι αυξήσεις της ΔΕΗ έρχονται η μια μετά την άλλη…
Ακόμα και 250.000 ευρώ
Ο κ. Παπουτσάκης, που παράλληλα περνά αν όχι τον περισσότερο αλλά αρκετό χρόνο στα δικαστήρια για τις ρευματοκλοπές, χάνοντας πολύτιμες εργατοώρες, σημείωσε πως υπάρχουν ρευματοκλοπές χαμηλού κόστους για τη ΔΕΗ, αλλά υπάρχουν και ρευματοκλοπές που αγγίζουν ακόμη και τις 250 χιλιάδες ευρώ.
«Το λάθος που κάνει ο Έλληνας καταναλωτής, που συμβαίνει μόνο εδώ στη χώρα μας, είναι ότι δε δίδει βάση να τηρήσει τη νομιμότητα. Όταν, για παράδειγμα, βάζει στο σπίτι του κάποιον να κατοικήσει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να δηλώσει το ενοικιοστάσιο και να περάσει από τη ΔΕΗ να δηλώσει στο όνομα του ενοικιαστή το ρεύμα, ώστε να μην έχει επιπτώσεις για κάποια παράνομη ενέργεια που τυχόν γίνει.
Πολλοί είναι εκείνοι και κυρίως αλλοδαποί που εκμεταλλεύονται το φιλότιμο των γερόντων και, αφού μένουν στο ερειπωμένο σπίτι πληρώνοντας μόνο το ρεύμα, στη συνέχεια παραβιάζουν το μετρητή, πειράζοντας τα στοιχεία της ΔΕΗ που έχει μέσα. Αν στο πρώτο τετράμηνο δεν εντοπιστεί, σίγουρα στο δεύτερο από την καταμέτρηση της ΔΕΗ θα εντοπιστεί και οι περισσότεροι εξαφανίζονται μόλις γίνουν αντιληπτοί.
Εκτός το ότι θα πρέπει να καταβληθεί στη ΔΕΗ η μη καταγραφείσα κατανάλωση, συν τα εργατικά, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τη δικαιοσύνη για το παράπτωμα που έχει γίνει. Και φανταστείτε ένα 80χρονο ή κάποιο κληρονόμο κάποιου που είναι στο όνομά του το ρεύμα, χωρίς να ξέρει ο άνθρωπος τίποτα, να βρεθεί μπλεγμένος», τόνισε ο κ. Παπουτσάκης.
Κυνηγητό
Το χειρότερο είναι ότι την πληρώνει περισσότερο αυτός που κάνει τον έλεγχο. «Θα ζητήσω από τεχνίτες τη συνδρομή όταν χρειαστεί για να κοπεί από το στύλο το ρεύμα, αλλά στην ουσία όλο το κυνηγητό δεν πάει σε αυτόν που κάνει την παρανομία, αλλά σε αυτόν που ελέγχει την παρανομία», ξεκαθάρισε ο ίδιος, εξηγώντας, όπως πιστεύει, ότι όλες αυτές οι απειλές που γίνονται είναι από ανθρώπους που δεν έχουν καταλάβει ότι μπορούν συνεργαστούν με τη ΔΕΗ, ασχέτως αν έχουν εξαπατηθεί, καθώς, όπως λέει, «η ΔΕΗ δεν καταδικάζει, ούτε κλείνει επιχειρήσεις. Μας ενδιαφέρει να δουλεύουμε».
Στον Πύργο
Χθες ο κ. Παπουτσάκης με συνεργείο βρέθηκε στην περιοχή του Πύργου. Μαζί του όμως ήταν και οκτώ άνδρες του ΤΑΕ Μεσαράς με τρία περιπολικά, όπου με την παρουσία τους συνέβαλαν καθοριστικά στο να μη δημιουργηθούν αυτή τη φορά έκτροπα και να κοπεί το ρεύμα σε πέντε σπίτια που είχαν εντοπιστεί να ρευματοκλέβουν.
Η παρουσία της Αστυνομίας αιφνιδίασε τους εμπλεκόμενους και σε σχετικά ήρεμο κλίμα αποξηλώθηκε από τους στύλους η παροχή του ρεύματος. Σε ποσοστό 60% οι δράστες ήταν χθες αλλοδαποί και συγκεκριμένα Βούλγαροι. Χθες ο κ. Παπουτσάκης έδωσε και κατάθεση στην Αστυνομία για τα όσα σημειώθηκαν στην περιοχή του Πύργου.
Το πρόβλημα των ρευματοκλοπών με δράστες αλλοδαπούς, όπως τονίζει ο κ. Παπουτσάκης, σημειώνεται στα περισσότερα χωριά της ενδοχώρας, όπως για παράδειγμα στα νότια παράλια, που βρίσκεται ξένο εργατικό δυναμικό, εξαιτίας των θερμοκηπίων.
Η κομπίνα
Συνήθως υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να γίνει μια ρευματοκλοπή, όπως να τρυπήσουν το κέλυφος του μετρητή, να βραχυκυκλώσουν στοιχεία από μέσα, να βάλουν γόμες και μανταλάκια, καλαμάκια ή ξυλαράκια και να σταματάνε το δίσκο, να αφαιρέσουν τελείως το κέλυφος, ακόμη και να ρευματοκλέβουν δίχως καν μετρητή.
«Υπάρχουν και άλλες ρευματοκλοπές πιο εξειδικευμένες και μάλιστα από ανθρώπους γνώστες της ηλεκτρολογίας που γνωρίζουν πώς να παραβιάσουν στοιχεία εντάσεων, να βραχυκυκλώσουν στοιχεία, να αφαιρέσουν γέφυρες από στοιχεία και να έχουν κατανάλωση χωρίς να καταγράφεται. Αυτά συνήθως γίνονται από ανεύθυνους ηλεκτρολόγους, οι οποίοι δεν τιμούν το επάγγελμά τους και δημιουργούν προβλήματα σε όλο τον κλάδο.
Ξέρουν οι ίδιοι πάντως ποιοι είναι αυτοί που ασχολούνται με την παρανομία και ποιοι είναι αυτοί που σπουδάζουν από την ώρα που θα βγει ένας νέος μετρητής της ΔΕΗ για το πώς θα τον παραβιάσουν», ανέφερε παράλληλα ο κ. Παπουτσάκης, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι ρευματοκλοπές χρειάζονται και την απαιτούμενη εμπειρία για να τις εντοπίσει κανείς και γι’ αυτό το λόγο η ΔΕΗ δαπανά κονδύλια για να μορφώσει και να εκπαιδεύσει το προσωπικό της.
“Μπίζνες” με μειωμένα τιμολόγια
Πάντως, όπως ο ίδιος σημειώνει, ρευματοκλοπή δεν είναι μόνο όταν θα πειράξει κάποιος το μετρητή ή τα στοιχεία του μετρητή. Είναι κι όταν έχει χορηγηθεί μειωμένο τιμολόγιο, όπως το αγροτικό, και ο ιδιοκτήτης του ρευματοδοτεί άλλα κτήρια, τονίζοντας μάλιστα ότι θα αρχίσει έλεγχος και σε αυτού του είδους τις ρευματοκλοπές.
Λόγω των αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ, μαζί με όλα τα βάρη που εμπεριέχονται στο τιμολόγιο, βγαίνει το συμπέρασμα πως υπάρχουν άτομα που βγάζουν καλό μεροκάματο. Εξάλλου, πολλοί ήταν οι επιχειρηματίες το καλοκαίρι στο Ηράκλειο που βρέθηκαν να ρευματοκλέβουν και στην ουσία είχαν εξαπατηθεί από άτομα που τους είπαν ότι «έχουμε πατέντα για τη μείωση των καταναλώσεων», όπως είπε ο κ. Παπουτσάκης. Η ΔΕΗ όμως γνωρίζει τελικά μόνο εκείνους που έκαναν συμβόλαιο με αυτήν.
Νέα Κρήτη