“Εκτός σχεδίου” το μέγαρο…

Ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στην εξέλιξη της υπόθεσης σχετικά με την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μεγάλη χρονοκαθυστέρηση στην ανέγερσή του.


Όπως τόνισε χθες στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λαμπρινός, δεν υπάρχει ολόκληρο το ακίνητο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο δικαστικό μέγαρο στο ρυμοτομικό σχέδιο που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει εκτός σχεδίου 3 στρέμματα, με το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων να ζητά να μάθει τι μέλλει γενέσθαι με τα εκτός σχεδίου στρέμματα.
Πρόκειται για ένα τμήμα του ακινήτου που οδηγεί προς τη λεωφόρο Ικάρου, για την οποία είχε ζητηθεί από τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου να υπάρχει πρόσθετη πρόσβαση για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και λειτουργία του μεγάρου. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα και απαλλοτριώθηκε ένα τμήμα που οδηγεί προς τη λεωφόρο Ικάρου, με στόχο να έχουν όλοι όσοι προσέρχονται στο δικαστικό μέγαρο ελεύθερη πρόσβαση.
Σε αυτό λοιπόν το σημείο σημειώνεται μια χρονοκαθυστέρηση που οφείλεται σε διαδικασίες γραφειοκρατικής φύσης, από την άποψη ότι το ΤΑΧΔΙΚ ζητά να μάθει το λόγο για τον οποίο δεν προστέθηκαν τα υπόλοιπα στρέμματα.
«Αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μια γραφειοκρατική καμπή στην υπόθεση, η οποία πρέπει να ξεπεραστεί και αφορά στο γεγονός ότι το τοπικό ρυμοτομικό για το δικαστικό μέγαρο που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου δεν περιλαμβάνει ολόκληρη την έκταση των 17 στρεμμάτων στα οποία θα ανεγερθεί το δικαστικό μέγαρο, αλλά μόνο τα 14 από αυτά. Ως προς αυτό έχει προκύψει ένα θέμα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα υπόλοιπα 3 στρέμματα, για τα οποία το ΤΑΧΔΙΚ διερωτάται γιατί δεν μπήκε ολόκληρο το ακίνητο στο σχέδιο, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη διαδικασία», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λαμπρινός.
Το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, πάντως, έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί μαζί με το δικαστικό μέγαρο των Πατρών. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, έχει προκριθεί ήδη η διαδικασία των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Λαμπρινός, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού και έχουν επιλεγεί έξι ανάδοχοι, εκ των οποίων εντέλει στη δεύτερη φάση θα επιλεγεί μόνο ο ένας. Κατόπιν αναμένεται η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, καθώς και η επιλογή του αναδόχου – του ενός πλέον – ο οποίος θα αναλάβει την υλοποίηση και των δύο δικαστικών μεγάρων (και του Ηρακλείου και των Πατρών).
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Λαμπρινός, δεν μπορεί να προβλεφθεί αν η επιλογή του τελικού αναδόχου θα γίνει εντός του έτους που διανύουμε.

[Cretalive]