Ευνοϊκή ρύθμιση για τακτοποίηση των αυθαιρέτων ψηφίστηκε με πλειοψηφία στη Βουλή

YToyOntzOjM6InNyYyI7czoyODoidXBsb2Fkcy9maWxlcy9BdXRoYWlyZXRvLmpwZyI7czoxOiJ3IjtpOjQwMDt9Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά) το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ευνοϊκή ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, σύμφωνα με την οποία θα παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 31 Μαΐου του 2013 θα έχει καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του προστίμου. 


Επίσης παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου 2013 (από 31 Ιανουαρίου 2013) η προθεσμία μέσα στην οποία οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων και ημιϋπαίθριων μπορούν να τα μεταβιβάσουν εφόσον έχουν καταβάλλει το 30% του συνολικού προστίμου.
Παράλληλα, οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες αποκτούν δυνατότητα να αδειοδοτηθούν με την καταβολή του 30% του προστίμου επίσης μέχρι τις 31 Μαΐου του 2013.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις αυτού το νομοσχεδίου δεν μπορεί να λυθεί οριστικά ένα θέμα που χρονίζει για δεκαετίες και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα κόμματα να συμμετάσχουν σε Ειδική ανοιχτή κοινοβουλευτική διαδικασία με προτάσεις και απόψεις για την οριστική λύση του θέματος των αυθαιρέτων. Μετά από την διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση θα καταθέσει το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα που προανήγγειλε.
Σημειώνεται ότι από τη ρύθμιση εξαιρείται για τα επόμενα πέντε χρόνια γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις του από την υποχρέωση κατεδάφισης ανεξαρτήτως της έναρξης και της προόδου των έργων στον Βοτανικό.
Επίσης, παγώνουν για πέντε χρόνια η είσπραξη των προστίμων για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που βαρύνουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας και  «τακτοποιούνται» για πέντε χρόνια άλλου είδους αυθαίρετες κατασκευές στο γήπεδο της Λεωφόρου. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Καλαφάτης είπε ότι «αποσοβούμε το ενδεχόμενο να κατεδαφιστεί το γήπεδο χωρίς να έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του νέου γηπέδου» και κατέθεσε σχετική προσθήκη στο νομοσχέδιο. Ο κ. Καλαφάτης, διευκρίνισε, επίσης, ότι «το υπουργείο δεν παίρνει θέση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αλεξάνδρας, αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δικαιώματα χρήσεως του γηπέδου ποδοσφαίρου από τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, τα οποία αναγνωρίζονται εξάλλου κι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρέπει να γίνουν σεβαστά». Πρόσθεσε ακόμη ότι «θα ελεγχθούν τα πάντα κι αυτό το προφυλάσσουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Το νομοσχέδιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει και πάλι σε νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ενώ φέρνει και τροπολογίες άσχετες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα αυτόνομο νομοθέτημα. Σημειώνεται, ωστόσο ότι οι βουλευτές του ψήφισαν «παρών» στην τροπολογία που έχει να κάνει με το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, έκανε λόγο για αντικοινοβουλευτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση, ωστόσο υπερψήφισε την τροπολογία σχετικά με το γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Εκ μέρους του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοθέτημα, αλλά ψήφισε «λευκό» για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Μιλώντας εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστερά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης σημείωσε ότι το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε ούτε αίτηση αντισυνταγματικότητας, ούτε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας αποδεικνύει ότι οι κοινοβουλευτικές συνθήκες είναι ομαλές κατ’ αντιδιαστολή των όσων ακούστηκαν.

eklogika.gr