Σπουδές με άρωμα Ελλάδος στις ΗΠΑ
Επτά χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το μοναδικό για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των ΗΠΑ πρόγραμμα Νέων Ελληνικών Σπουδών, που υλοποιείται στο Πανεπιστήμιο Drexel της Φιλαδέλφειας, με τάξεις που ξεπερνούν τις 120 εγγραφές ανά ακαδημαϊκό έτος.
Το πρόγραμμα αυτό ίδρυσε και διευθύνει η δρ Μαρία Χναράκη, έπειτα από πρόσκληση του αείμνηστου προέδρου δρα Κ. Παπαδάκη.
Η κ. Χναράκη έχει δημιουργήσει 17 καινούργια μαθήματα για τη σύγχρονη Ελλάδα, με έμφαση την Κρήτη. Οπως αναφέρει η ίδια, «το πρόγραμμα προσφέρει μαθήματα επιλογής που οδηγούν σε έλασσον (minor) πτυχίο συμπληρωματικό του κύριου (major) πτυχίου των φοιτητών, υιοθετώντας τη βιωματική μάθηση για τη διδασκαλία ανθρωπολογίας, ιστορίας, γλώσσας, λαογραφίας και επιχειρηματικότητας με την Ελλάδα ως αμφιθέατρο».
Δημοσιεύσεις
Παράλληλα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος καθηγητής του Drexel, Θεόδωρος Κατερινάκης, «ετοιμάζονται διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις, με σκοπό την ανάδειξη θετικών στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας και την καταπολέμηση αρνητικών στερεοτύπων. Χαρακτηριστική είναι η δημοσίευση των εμπειριών των φοιτητών του μαθήματος Ελληνική Επιχειρηματικότητα που προβάλλει μελέτες περίπτωσης ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή ανταγωνιστικότητα, που αντιστέκονται στην κρίση.
»Οι φοιτητές εκπονούν ειδικές εργασίες σε ευρύ φάσμα θεμάτων: από την κοινωνική λειτουργία του καταφυγίου προσφύγων ΟΗΕ στα Ανώγεια μέχρι τις διατροφικές καινοτομίες της Creta Farms, από την αγορά συμβολαίων καλαθοσφαίρισης έως την ιστορία της ιατρικής και την ψυχοθεραπευτική σημασία των λαϊκών δρώμενων αλλά και από την εγκατάσταση του ποντιακού ελληνισμού στις ΗΠΑ μέχρι το κοινωνικό δίκτυο της βασιλόπιτας. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται βιβλία ή κεφάλαια βιβλίων με περιεχόμενο άμεσα συνδεδεμένο με την Κρήτη. Τα θέματα εκτείνονται από την τραπεζική ακεραιότητα στην τοπική οικονομία μέχρι την ανθρωπολογία της μουσικής και τη διατροφική αξία και σημασία τοπικών εδεσμάτων όπως αυτό του κρητικού ντάκου».
Οπως μας λέει ο κ. Κατερινάκης, «μέσα από τις ελληνικές εταιρείες που ήρθαν στις ΗΠΑ για να εξηγήσουν το επιχειρείν, οι φοιτητές Διοίκησης Επιχειρήσεων επέλεξαν και τρεις από την Κρήτη (Gramvousa- Ballos, 25Α, Το Manna), μαζί με την εταιρεία αμυντικών συστημάτων Miltech Hellas και τα προϊόντα ηλεκτρικής προστασίας της Raycap».
Επίσης, ολοκληρώνονται σταδιακά διεθνείς εκδόσεις με κεφάλαια για την Κρήτη:
* Ωδική των νησιών του κόσμου (Scarecrow Press).
* Διατροφή των νησιών του κόσμου (Island Studies Press).
* Τραπεζική με ακεραιότητα (MacMillan Publishers).
* Χρηματοοικονομικοί συνεταιρισμοί και τοπική ανάπτυξη (Routledge Publishers).
Ηδη το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τη βιογραφία Ελ. Βενιζέλου (Ιδρυμα «Ελ. Βενιζέλος») και το βιβλίο για το τραπεζικό έργο του Κρητικού Μίνωος Ζομπανάκη (Economia Publishers) στα προτεινόμενα συγγράμματα.
Εκδηλώσεις
Επιπλέον, το Πρόγραμμα Σπουδών «Drexel Abroad in Crete» με 4 πανεπιστημιακά μαθήματα στην Κρήτη παρέχει 12 – 18 διδακτικές μονάδες και παράλληλα προετοιμάζει 10 φοιτητές το χρόνο να εργαστούν στην Κρήτη. Το πρόγραμμα έχει διοργανώσει εκδηλώσεις με ομιλητές από την Ελλάδα για την κρητική διατροφή και ειδικά προϊόντα, την έρευνα του Αλτσχάιμερ, τη διατηρήσιμη τουριστική ανάπτυξη, το Μαραθώνιο Αθηνών, το έργο του Οδ. Ελύτη, το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη μορφολογία της γλώσσας, το Μηχανισμό των Αντικυθήρων κ.λπ.
Η έρευνα του προγράμματος καλύπτει τομείς όπως η κρητική μαντινάδα, ο διεθνισμός του Καζαντζάκη, το διαχρονικό της παράδοσης, η κρητική μουσική στη νησιώτικη Μεσόγειο, η σημειολογία της τροφής, η ανάλυση αεροπορικών κρίσεων-ατυχημάτων, η τραπεζική ηθική, η υβριδική μάθηση κ.λπ.
enet.gr