Μεγάλη πτώση των γεννήσεων στην Κρήτη λόγω κρίσης
Στον “πάγο” μπαίνει για τα νέα ζευγάρια στην Κρήτη η πρόθεση να αποκτήσουν παιδιά, αφού τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά και θα πρέπει να θορυβήσουν τους αρμόδιους.
Ενώ μιλάμε για μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα και για πληθυσμό που γερνά τάχιστα (με τα ποικίλα προβλήματα που αυτό δημιουργεί, τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και σε άλλα ζητήματα), η πτώση στις γεννήσεις δείχνει ότι αυτή η “τάση” θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.
Για του λόγου το αληθές, την τελευταία 5ετία στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο η πτώση στις γεννήσεις αγγίζει το 15%, ενώ την περίοδο της κρίσης από το 2010 και μετά η βουτιά φτάνει έως 16,5%. Παρότι πρόκειται για δύο δημόσια νοσοκομεία όπου ο τοκετός δεν αποτελεί τόσο μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, οι αριθμοί καταδεικνύουν τη στάση αναμονής που τηρούν τα ζευγάρια.
Όπως όλα δείχνουν, στην πορεία αυτή έχει οδηγήσει το γεγονός ότι ο μισθός εξανεμίζεται, το επίδομα τοκετού ανήκει στο παρελθόν και ότι τα παιδιά αποτελούν πλέον τεκμήριο. Φορτωμένα με τα χίλια δύο προβλήματα της καθημερινότητας, το τελευταίο θέμα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή τα νέα ζευγάρια στην Κρήτη είναι να κάνουν παιδιά…Μια ματιά μόνο στα στοιχεία επιβεβαιώνει την κατάσταση, αφού δείχνει τη βουτιά στους τοκετούς: Από τις 2.357 γεννήσεις το 2007 σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, το 2012 είχαμε μόλις 2.006.
Παρατηρήθηκε δηλαδή μία μείωση της τάξεως του 15%. Και πώς να μη σημειώνεται βουτιά στις γεννήσεις όταν καθημερινά τα νέα ζευγάρια ταλανίζονται από τα προβλήματα της καθημερινότητας, δεν ξέρουν πώς να περάσουν, να πληρώσουν τα έξοδα, τα δάνεια και τις υποχρεώσεις. Έτσι τηρούν στάση αναμονής μήπως έρθουν καλύτερες μέρες. Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το μέλλον αποτυπώνονται και στα στοιχεία για τους τοκετούς από το 2010 και μετά, την περίοδο δηλαδή που η κρίση μας χτύπησε την πόρτα, καθώς ακόμα κι αν πρόκειται για δημόσια νοσοκομεία που σημαίνει λιγότερα έξοδα τοκετού, η βουτιά είναι δεδομένη.
Συγκεκριμένα: Στο Βενιζέλειο την περίοδο 2007-2012 σημειώθηκε μείωση 41,2% στους τοκετούς (στην περίπτωση αυτή η πτώση αποδίδεται στο γεγονός ότι υπήρξε έλλειψη επιμελητών Α’ και Β’ και προσωπικού στη Μαιευτική Κλινική και στη “φυγή” αλλοδαπών, οι οποίοι επέλεγαν το ΠΑΓΝΗ), ενώ το ποσοστό για την διετία της κρίσης, 2010-2012 είναι 10%. Στο ΠΑΓΝΗ την πενταετία 2007-2010 σημειώθηκε μείωση στους τοκετούς κατά 16,7%, ενώ μόνο τη διετία 2010-2012 ήταν 16,5%.
Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν όχι μόνο η οικονομική αβεβαιότητα, αλλά η επιστροφή πολλών αλλοδαπών που επέλεγαν τα δημόσια νοσοκομεία στην πατρίδα τους.Στους ψυχολόγους η νέα αυτή πραγματικότητα δεν προκάλεσε καμία απολύτως έκπληξη. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Νίκο Παπανικολάου, «ο φόβος για το μέλλον και το σκηνικό αβεβαιότητας οδηγεί στην κατάσταση, καθώς, όπως έχουν πει πολλά επίσημα χείλη, δεν έχουμε δει ακόμα τον πάτο του βαρελιού.
Δε γνωρίζω κατά πόσο φοβίζει αυτό τα νέα ζευγάρια, αλλά είναι απογοητευτικό και επιβαρυντικό για την ψυχολογία τους».Εξάλλου, εκτός από τα κοινά όνειρα και τη διάθεση να προσθέσουν νέα μέλη στην οικογένειά τους, τα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν και την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν και την ερωτική διάθεση… που μάλλον χάθηκε στις δυσκολίες της εποχής.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου «οι μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική διάθεση των Ελλήνων είναι στο ναδίρ… Εξάλλου κακή διάθεση και ερωτική διάθεση δεν πάνε παρέα».
dimokratis-chania.gr