Επεσε το σύστημα συνταγογράφησης!

syntagografishΤέσσερις φορές «έπεσε» σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το ενιαίο σύστημα συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών, e- prescription, που έθεσε σε ισχύ το υπουργείο Υγείας με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την ΗΔΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, και όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως το απόγευμα της Δευτέρας, υπήρξαν τέσσερα χρονικά διαστήματα διάρκειας έως 25 λεπτών που η εφαρμογή e- prescription υπολειτουργούσε και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει ικανοποιητικά τους χρήστες.

Σημειώνεται ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα έχουν πρόσβαση 41.000 γιατροί του ΕΣΥ και ιδιώτες και 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Κάθε μήνα εξυπηρετούνται περίπου 2,3 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι χαρακτηρίζουν αναμενόμενα τα προβλήματα που καταγράφηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή, επισημαίνοντας ότι «τέτοια μεμονωμένα προβλήματα εμφανίζονται κατά κανόνα την πρώτη ημέρα σε εφαρμογές μεγέθους όπως αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», και ζητούν την κατανόηση των χρηστών.

Ο… Φούφουτος στο σύστημα συνταγογράφησης

Από την πλευρά τους, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι εκτός των τεχνικών προβλημάτων που συναντούσαν κάθε φορά που έπρεπε να «μπουν» στο σύστημα  για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, έρχονταν αντιμέτωποι με τον… Φούφουτο.

Αυτή είναι η κωδική ονομασία που, όπως υπογραμμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επιφύλαξαν για τους γιατρούς-χρήστες του συστήματος συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων οι ιθύνοντες.

Με κατεπείγον έγγραφό του προς την ΗΔΙΚΑ, ο ΙΣΑ διαμαρτύρεται «για την απαράδεκτη καταχώριση στην Αρχική Σελίδα των οδηγιών χρήστη της ΗΔΙΚΑ, στην οποία ως στοιχεία ιατρού έχετε συμπληρώσει τη λέξη «foufoutos» και ζητά την άμεση επανόρθωση της «προσβλητικής καταχώρισης και της συκοφαντικής αναφοράς».