Στέρεψαν από βενζίνη τα πρατήρια του Ν. Χανίων

«Στέρεψαν» από χθες το βράδυ πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων στο Ν. Χανίων, αφού οι ουρές που σχηματίσθηκαν ήταν οι πρώτες συνέπειες της απεργίας διαρκείας, που ξεκίνησαν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

Η απεργία αυτή των μεταφορέων θα  προκαλέσει  σοβαρά προβλήματα στον ανεφοδιασμό της αγοράς με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και καύσιμα, ενώ οι εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς θεωρούν ότι οι κινητοποιήσεις αυτές θα επιφέρουν το τελειωτικό πλήγμα στον Ελληνικό τουρισμό. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης τραβούν χειρόφρενο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την απελευθέρωση των εμπορευμάτων μεταφορών. Όπως αναφέρουν, το πλαίσιο που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση παρουσιάζει σημαντικές διαφορές  σε σχέση  με όσα αρχικά τους είχε υποσχεθεί ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας.

Σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών αποτελεί η ρύθμιση  που  προβλέπει ότι οι άδειες των επαγγελματιών του κλάδου θα έχουν συγκεκριμένη αξία, η οποία θα συνυπολογίζεται στο κεφάλαιο των εταιρειών, που υποχρεώνονται να συστήσουν οι μεταφορείς για μεταβατική περίοδο τριών ετών. Παράλληλα ορίζεται ότι όσοι διαθέτουν άδεια για μία νομαρχία θα μπορούν πλέον να δραστηριοποιούνται πανελλαδικά.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης Ν. Χανίων αποφάσισε χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, να προχωρήσει σ’ επ’ αόριστον αποκλεισμό των εισόδων του Λιμανιού της Σούδας και των δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων στον Άγιο Ονούφριο, προκειμένου να μην περνάνε στα πλοία της γραμμής και στις αποθήκες φορτηγά και βυτιοφόρα δημοσίας χρήσης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ν. Χανίων Βαγγέλης Κώτσος

υπογράμμισε χθες το μεσημέρι ότι «η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, καθώς το 40%  περίπου των πρατηρίων υγρών καυσίμων στο Ν. Χανίων έχει ήδη «στερέψει» από καύσιμα και πολύ φοβάμαι ότι μέχρι το βράδυ ελάχιστα θα έχουν βενζίνη και από αύριο το μεσημέρι και μετά θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιο να βρει βενζίνη.  Δυστυχώς αυτή η κατάσταση, που δημιουργήθηκε με την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως ο κόσμος πανικοβλήθηκε και συσσωρεύτηκε στα βενζινάδικα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το απόθεμα, το οποίο υπήρχε σ’  όλα τα βενζινάδικα, να εξαντληθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Βέβαια και τ’ αποθέματα των πρατηρίων δεν  ήταν μεγάλα, γιατί πρώτον η απεργία ήταν ξαφνικά και κατά δεύτερο λόγο τ’ αποθέματα, που είχαν τα βενζινάδικα τον τελευταίο καιρό, να είναι πολύ μικρά, λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Αυξήθηκαν έτσι οι απαιτήσεις κίνησης για κάθε πρατηριούχο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα συνήθη αποθέματα κατά  40%-50%». Ο κ. Κώτσος διευκρίνισε ότι «όλες τις προηγούμενες ημέρες οι προμήθειες καυσίμων γίνονταν κανονικά. Μάλιστα και χθες Κυριακή έγιναν αρκετές προμήθειες σε κάποια βενζινάδικα, για το λόγο ότι από σήμερα θα ξεκινούσε η απεργία. Όμως οι προμήθειες αυτές δεν ήταν ικανές, για να γεμίσουν τα πρατήρια ή και οι ίδιοι οι βενζινοπώλες δεν είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν αυτό».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σίγουρα είναι αυξημένο το άγχος του κόσμου αυτή την περίοδο, λόγω και της απεργίας διότι είμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Το άγχος αυτό μεταφέρεται και στους πρατηριούχους, καθώς μας παίρνουν τηλέφωνο από την Αθήνα άτομα, που έρχονται στα Χανιά, και θέλουν να τους εξασφαλίσουμε κάποια ποσότητα βενζίνης.

Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι απαγορεύεται να έχουμε  στις δεξαμενές μας αποθέματα βενζίνης και να μην τα πουλάμε».

Τέλος ο κ. Κώτσος σημείωσε ότι «αν η απεργία των βυτιοφορέων διαρκέσει για όλη την εβδομάδα, που διανύουμε, τότε θα έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο και για τους ντόπιους και για όλο τον κόσμο, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί να μετακινηθεί. Αυτό που θα πρέπει ν’ αποφεύγει ο κόσμος είναι η αποθήκευση καυσίμων είτε σε μπιτόνια, είτε σε χώρους στο σπίτι μας, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Πάντως, ούτως ή άλλως, ο κλάδος μας περνάει μία πολύ  δύσκολη περίοδο και οπωσδήποτε αυτή η απεργία δημιουργεί ένα παραπάνω πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοκινητιστών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης Ν. Χανίων Γιάννης Κουκουράκης επεσήμανε ότι «μετά από μια Γενική Συνέλευση, που είχαμε σήμερα το πρωί,  ομόφωνα οι συνάδελφοί μου αποφάσισαν  ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε και εμείς εδώ στα Χανιά την απεργία, που εξήγγειλε η Ομοσπονδία.  Η απεργία γίνεται  για το λόγο ότι τις άδειες, που έχουμε για τα οχήματά μας, τις έχουμε αγοράσει και τις έχουμε πληρώσει με αίμα. Δεν μπορεί ο κ. Ρέππας να κατεβάζει αυτό το νομοσχέδιο τώρα, τη στιγμή, που στο διάλογο που είχε προηγηθεί, είχε δεχθεί τις προτάσεις  μας.

Αποφάσισε ξαφνικά να προωθήσει αυτό το νομοσχέδιο και να μας οδηγήσει σε απεργία. Οφείλουμε να ζητήσουμε  συγγνώμη γι’ αυτή την απεργία,  αλλά δεν φταίμε, γιατί τις άδειες τις έχουμε πληρώσει 70.000-80.000 ευρώ την καθεμία και σε μία νύχτα αυτά τα ποσά δεν υπολογίζονται». Εξάλλου ο  ίδιος ανέφερε ότι «στο Λιμάνι της Σούδας θα περνάνε μόνο τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα λεωφορεία, ενώ στις δεξαμενές του Αγίου Ονουφρίου θα μπορούν να μπαίνουν μόνο ασθενοφόρα, οχήματα της αστυνομίας και του αεροδρομίου.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μας μηδενίζει την άδεια των αυτοκινήτων, που έχουμε στη διάθεσή μας. Καλούμε τον κ. Ρέππα να μας πληρώσει τις άδειες και εμείς θα λήξουμε την απεργία».

«Στέρεψαν» οι αντλίες και στο Ρέθυμνο

Σοβαρότατα είναι τα προβλήματα που θα ανακύψουν μέσα στις επόμενες ώρες στην τροφοδοσία και της ρεθυμνιώτικης αγοράς, καθώς η επ’ αόριστον απεργία των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων, έχει φέρει τα πάνω – κάτω.

Εκατοντάδες καταναλωτές -έλληνες και ξένοι- στο άκουσμα της είδησης για τη νέα απεργία, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, έσπευσαν χθες από νωρίς το πρωί στα πρατήρια για να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων και οι αντλίες των πρατηρίων της πόλης να «στεγνώσουν» στο «άψε – σβήσε».

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ηρακλής Ξυδάκης από το απόγευμα της Κυριακής έως και το μεσημέρι της Δευτέρας, καταναλώθηκαν στο Ρέθυμνο, μεγάλες ποσότητες καυσίμων, αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως οι ποσότητες αυτές επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών για τουλάχιστον τρεις ημέρες, με κανονική κίνηση στα πρατήρια. Επίσης, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων από πλευράς των βενζινοπωλών μέσα στην εβδομάδα. Και όλα αυτά την στιγμή που με παρέμβασή της η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ και βουλευτής του νομού, Όλγα Κεφαλογιάννη εξαπέλυσε νέα ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μεγάλο πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός.

[Νέος Κύρηκας]