Μειώσεις δημοτικών τελών ζητούν επιχειρηματίες

dhmotika_telhΜεγαλύτερες μειώσεις στα δημοτικά τέλη που αφορούν τις επιχειρήσεις ζήτησαν χθες μέλη του Σωματείου Επιχειρηματιών Εστίασης Ν. Χανίων που συναντήθηκαν με στελέχη της Δημοτικής Αρχής.


Ενταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις παλιές βεβαιωμένες οφειλές, με τους επιχειρηματίες να κάνουν λόγο για «έλλειψη κατανόησης» δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η αγορά και τη Δημοτική Αρχή να απαντά ότι δεν μπορεί να γίνει καμία μείωση ή παραγραφή προστίμων σύμφωνα με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκ μέρους του Σωματείου οι Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης, Γιώργος Καυκαλάς και Κώστας Μπακατσάκης, ενώ από τη Δημοτική Αρχή συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, Νίκος Ξυνίδης και Μανούσος Λιονάκης.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα των βεβαιωμένων οφειλών πυροδότησε αρκετές διαφωνίες.
Τα μέλη του Σωματείου ανέφεραν ότι ο τριπλασιασμός των προστίμων που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ανεξόφλητων οφειλών για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων λειτουργεί απαγορευτικά ως προς την πληρωμή τους από  τους επιχειρηματίες, δεδομένης της σημερινής οικονομικής συγκυρίας.
Παράλληλα, ζήτησαν από τον Δήμο να δείξει κατανόηση και να υπάρξει μια φόρμουλα ώστε να μπορέσει να ρυθμιστεί το θέμα.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος επί των οικονομικών αντιδήμαρχος, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, υποστήριξε ότι, όταν πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές, είναι αδύνατον να γίνει κάποια μετατροπή του προστίμου και πρόσθεσε ότι ο τριπλασιασμός της οφειλής προκύπτει όχι με απόφαση του Δήμου, αλλά σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νομοθέτης.
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης υπέδειξε μάλιστα στους επιχειρηματίες να κινηθούν νομικά καταφεύγοντας στα Διοικητικά Δικαστήρια, ενώ ειδικότερα για τους βεβαιωτικούς καταλόγους με πρόστιμα, τους οποίους παρέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή την 1-1-2011, τόνισε ότι «πρέπει να εφαρμοστούν απαρέγκλητα».
Η πρόταση αυτή, την οποία το Σωματείο, όπως έκανε γνωστό, εξετάζει ήδη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των επιχειρηματιών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «έλλειψη συνεργασίας», με τον κ. Πρωτοπαπαδάκη να απαντά ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή σε σχέση με τις παλιές οφειλές έχει αποδώσει μια αύξηση της εισπραξιμότητας, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 80%.

ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών έθεσαν επίσης το ζήτημα των δημοτικών τελών ζητώντας μειώσεις από τη στιγμή που, όπως είπαν, οι μισθοί και τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Από την πλευρά του ο κ. Πρωτοπαπαδάκης αντέτεινε ότι ο Δήμος Χανίων έχει προχωρήσει ήδη από πέρυσι σε μειώσεις της τάξης του 10% των δημοτικών τελών που αφορούν την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.
«Το 10% που κάναμε στα τραπεζοκαθίσματα στην πόλη είναι μια πολιτική που δεν την έχει κάνει κανένας Δήμος σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε σχετικά, ενώ για τα ανταποδοτικά τέλη τόνισε ότι από 4,80 ευρώ που ήταν για τους επαγγελματικούς χώρους «πέρυσι μειώθηκαν σε 3,90 και φέτος σε 3,80 ευρώ, καταγράφοντας μια μείωση 20% την τελευταία διετία».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε επίσης το θέμα των ελέγχων με τους αντιδημάρχους κ. Πρωτοπαπαδάκη και Ξυνίδη να υποστηρίζουν ότι ο Δήμος με απόφασή του δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να πληρώνουν τις άδειές τους όχι αυστηρά μέσα στον Ιανουάριο, αλλά μέσα σε ένα διάστημα κάποιων μηνών, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία τους.

[χανιώτικα νέα]