Ρεθεμνιώτης ερευνητής βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών

akadhmiaΟ 36χρονος Γεώργιος Χ. Βουγιουκαλάκης, κατά την πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου, βραβεύθηκε, στην τάξη των Θετικών Επιστημών, για την εργασία του «Radical reactivity of aza[60]fullerene: Preparation of monoadducts and limitations / Αντιδράσεις του αζαφουλερενίου μέσω ελευθέρων ριζών: Σύνθεση μονοπαραγώγων και περιορισμοί».

Το ερευνητικό έργο του κ. Βουγιουκαλάκη είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και φυσικά η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών αποτελεί την κορυφαία διάκριση στον χώρο της έρευνας στην Ελλάδα. Αξίζει να γνωρίσουμε κι εμείς οι Ρεθυμνιώτες τον Γιώργο Βουγιουκαλάκη:

Ο Γεώργιος Χ. Βουγιουκαλάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1976. Αποφοίτησε από το 1ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου και στη συνέχεια από το 3ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο Ρεθύμνου.

Σπούδασε Χημεία στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, από όπου αποφοίτησε το 1999. Πήρε το Διδακτορικό του Δίπλωμα στη Χημεία από το ίδιο ίδρυμα το 2004. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών πραγματοποίησε ολιγόμηνες επισκέψεις, ως επισκέπτης ερευνητής, στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ (University of Sussex) στην Αγγλία και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Ιταλίας στη Μπολόνια.

Αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε για δύο χρόνια ως ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (California Institute of Technology – Caltech). Στο Caltech συνεργάστηκε με τον καθηγητή Robert H. Grubbs (Βραβείο Nobel Χημείας 2005). Το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε για ένα έτος στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως ερευνητής.

Από το 2008 έως σήμερα εργάζεται ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος.

Τον Ιούλιο του 2010 εξελέγη λέκτορας στην Οργανική Χημεία στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει δύο Μεταπτυχιακά Μαθήματα. Πρόσφατα, πραγματοποίησε ολιγόμηνη επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ίρβαϊν (University of California – Irvine) ως επισκέπτης επιστήμονας.

Το ερευνητικό έργο του Δρ. Βουγιουκαλάκη αποτελείται, μεταξύ άλλων, από 34 δημοσιευμένες πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης συγγράψει τέσσερα κεφάλαία σε διεθνή βιβλία επιστημονικού περιεχομένου και κατέχει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε Η.Π.Α., Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα.

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής του δραστηριότητας έχουν ανακοινωθεί σε 24 διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει δώσει 11 προσκεκλημένες ομιλίες σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ευρώπης και των Η.Π.Α, είναι κριτής σε μία σειρά από διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ερευνητικά προγράμματα, ενώ είναι μέλος του Συμβουλίου Έκδοσης (Editorial Board) σε δύο διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Επιπλέον, του έχουν απονεμηθεί μια σειρά από υποτροφίες και βραβεία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος, το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το Ίδρυμα Λεωνίδα Ζέρβα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Τέλος, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του έχει απονεμηθεί τριετής Διεθνής Υποτροφία Εξωτερικού Μαρία Κιουρί (Marie Curie Outgoing International Fellowship).

www.rethnea.gr