Νοθευμένα καύσιμα στον Ναύσταθμο Κρήτης
Ανάμεσα στα στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, στα οποία εντοπίστηκαν νοθευμένα καύσιμα κίνησης, είναι και ο Ναύσταθμος Κρήτης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ‘Καθημερινής’.
Πληροφορίες των ‘Χ.Ν.’ αναφέρουν ότι ήταν γνωστοί οι έλεγχοι που είχαν γίνει από το Σ.Δ.Ο.Ε. στον Ναύσταθμο Κρήτης τον Οκτώβριο, ωστόσο, πηγές μέσα από τον Ναύσταθμο αγνοούσαν για τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για καθεμία από τις περιπτώσεις που υπήρξε ζήτημα με νοθευμένα καύσιμα σχηματίστηκαν ξεχωριστές δικογραφίες που υποβλήθηκαν στις κατά τόπους Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών.
Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι έλεγχοι του Σ.Δ.Ο.Ε. «επιβεβαιώνουν τις κατά καιρούς καταγγελίες για αποθήκευση νοθευμένων καυσίμων σε δεξαμενές στρατιωτικών μονάδων και μάλιστα από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι σε ποσοστό που αγγίζει το 20%, τα δείγματα καυσίμων του Στρατού ήταν ‘μη κανονικά’, δηλαδή νοθευμένα. Στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε. αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι από τον Ιούλιο του 2012 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 139 δειγματοληψίες από δεξαμενές στρατοπέδων από τις οποίες 26 ήταν ‘μη κανονικές’. Σε ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους τα νοθευμένα δείγματα βρέθηκαν να περιέχουν συγκεντρώσεις θείου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε στρατόπεδα της Μαγνησίας και Νομών της Βορείου Ελλάδας, σε Κατερίνη, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη κ.ά. Οι δειγματοληψίες γίνονται στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας που διέταξε τον περασμένο Μάρτιο ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργου Σούρλα, για τη δράση κυκλωμάτων νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων στον Στρατό. Ο κ. Σούρλας κατέθεσε, αρχές Σεπτεμβρίου, ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της ‘Κ’, παράλληλη έρευνα για την υπόθεση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Αθηνών, αντεισαγγελέας Δ. Δελής. Χαρακτηριστικά, έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Σ.Δ.Ο.Ε., με αποδέκτες τους κ. Δελή και Πεπόνη, με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου, αναφέρει ενδεικτικά: «Συνολικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 25 στρατόπεδα και ελήφθησαν 24 δείγματα πετρελαίου κίνησης. Από αυτά, 6 δείγματα βρέθηκαν μη πληρούντα τις προδιαγραφές ΠΓΕΣ…».
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε συγκεντρωτικό πίνακα του Σ.Δ.Ο.Ε. από τον οποίο προκύπτει ότι έως την 8η Οκτωβρίου «νοθευμένα δείγματα είχαν ακόμα εντοπιστεί σε δύο στρατόπεδα του Νομού Μαγνησίας, το ‘194 ΜΠΕΠ’ (στρατόπεδο ‘Ράμναλη’) στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και το ‘308 ΠΕΒ’ (στρατόπεδο ‘Παπακυριαζή’) και αυτό στη Θεσσαλονίκη. Τον σχετικό κατάλογο συμπληρώνουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις: ‘315 Συνεργείο Περιοχής Τεχνικού’ (ΣΠΤΧ) στη Βέροια, ‘693 ΠΑΠ’ (Στρατόπεδο ‘Γ. Πούλου’) στη Βέροια, ‘856 Τάγμα Πεζικού’ στα Γρεβενά, ‘4ο Τάγμα Εφοδιασμού’ στον Eβρο και ‘557 Μ/Π’ στη Σταυρούπολη Ξάνθης». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ‘Κ’, στο διάστημα που μεσολάβησε από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα νοθευμένα καύσιμα εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων και στον Ναύσταθμο της Κρήτης, στο λιμάνι της Σούδας!
[Χανιώτικα Νέα]