Από μέρα σε μέρα η απόφαση για τις προκλητικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

timologia DEHΗ απόφαση για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι προαποφασισμένη και απροκάλυπτα προκλητική. Η εισήγηση της ΡΑΕ για αυξήσεις 13% στα τιμολόγια χαμηλής τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου βρίσκεται στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει μικρότερη αύξηση (κάτω του 10%), ενώ η ΔΕΗ ζητούσε αύξηση 25%, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει φιλολαϊκό πρόσωπο και να περιορίσει τις αντιδράσεις.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πλέον την ίδια τακτική για κάθε απόφαση εξόφθαλμα επιβαρυντική για την κοινωνία. Προηγούνται διαρροές και δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν πολύ χειρότερα μέτρα, (π.χ. φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών) και στη συνέχεια τα μέτρα προσαρμόζονται σε πιο ήπιας μορφής, ώστε να θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις αντιδράσεις και τις επιπτώσεις στην κοινωνία.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα για το 2013 όπως έχει προαποφασιστεί θα γίνουν σε τρεις δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο, οπότε τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται πλήρως, με εξαίρεση εκείνα που θα ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές. Επειδή όμως θα ελέγχονται (θεωρητικώς) απολογιστικά για υπερβολικό κέρδος ή τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της επιχείρησης και εν όψει της πλήρους ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, ΔΕΗ, τρόϊκα και κυβέρνηση σπεύδουν να προχωρήσουν από τώρα σε αυξήσεις, προκλητικές για την κοινωνία και εξοντωτικές για την αγορά.

Πρόκειται για οδυνηρό οριζόντιο μέτρο που όπως καταλαβαίνει κανείς θα πλήξει κυρίως την μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και τις μικρές επιχειρήσεις που δίνουν μάχη για να μην κλείσουν.

eklogika.gr