Στο πρόγραμμα Jessica το υπόγειο πάρκινγκ του Ρεθύμνου

parking_rethymnoΘετικές εξελίξεις αναμένονται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που φιλοδοξεί να κατασκευάσει ο Δήμος Ρεθύμνου, αυτό του υπόγειου σταθμού πάρκινγκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων.

Παρότι το έργο έχει περάσει από «χίλια κύματα» την τελευταία πενταετία, η επιμονή της δημοτικής αρχής φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα, στην συνεδρίαση της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου Jesica Κρήτης, κατά την οποία θα εγκριθούν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις έργων από το πρόγραμμα, μέσα σε αυτά θα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα και το πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων.

Ο φάκελος που έχει καταθέσει ο Δήμος Ρεθύμνου φαίνεται να έχει αξιολογηθεί θετικά από την αρμόδια επιτροπή και στην συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του κτιρίου Διοίκησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, στο Ηράκλειο, ένα από τα έργα που θα ανακοινωθούν θα είναι αυτό της κατασκευής του υπόγειου σταθμού στάθμευσης στο Ρέθυμνο, με συνολικό προϋπολογισμό 12.400.000 ευρώ (πλην Φ.Π.Α.).

Μετά τον διαγωνισμό που είχε κηρυχθεί άγονος το 2010, καθώς καμιά εταιρεία δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ όπως και των υπέργειων κτισμάτων, η δημοτική αρχή αισιοδοξεί ότι εφόσον το έργο ενταχθεί στο Jessica θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξασφαλίζει ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για την υλοποίησή του, καθώς και ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης.

Υπολογίζεται ότι από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης, που δημιουργήθηκε από τη Σύμπραξη της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος, είναι εφικτό να εξασφαλιστεί ένα ποσό της τάξεως των 7 εκατομμυρίων ευρώ, επομένως ο εργολάβος που θα αναδειχθεί μετά την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού εκ μέρους του Δήμου, θα έχει την υποχρέωση της διάθεσης επιπλέον ποσού περίπου 5,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου. Ποσό που είναι πιθανό να εξασφαλιστεί ακόμα και από το τραπεζικό σχήμα που υποστηρίζει το πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο Δήμος Ρεθύμνου, που θα παραχωρήσει με σύμβαση για κάποια χρόνια στον εργολάβο τις χρήσεις του πάρκινγκ για εκμετάλλευση, θα εισπράττει το μερίδιο που θα του αναλογεί. Ο εργολάβος θα έχει μια ακόμα υποχρέωση, αυτή της επιστροφής των χρημάτων που θα δανειστεί από το Jessica, εντός 10-12 ετών, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί ανταποδοτικά.

Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο της μελέτης προβλέπει την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 550 θέσεων, ενός κτιρίου εμπορικών χρήσεων συνολικού εμβαδού 1.500 τ.μ., ενός κτιρίου για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών 1.000 τ.μ., καθώς και ανάπλαση του υπαίθριου χώρου του οικοπέδου με σκοπό τη δημιουργία πλατείας (θα περιλαμβάνει χώρους αναψυχής και πρασίνου).

Σύμφωνα με τη διακήρυξη που είχε βγει στον «αέρα», ο ανάδοχος του έργου θα έχει το δικαίωμα της πλήρους εκμετάλλευσης του συνόλου των εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν για 20 έτη, εκτός από το δημοτικό κτίριο και τον υπαίθριο χώρο του οικοπέδου που θα γίνει πλατεία.

Το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης ανέρχονται στα 35 εκατ. ευρώ και πρόκειται να επενδυθούν μέχρι το 2015 σε έργα στην Περιφέρεια Κρήτης που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητος, στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, καθώς και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των αστικών περιοχών.

Τα έργα στα οποία θα διοχετευτούν οι πόροι που θα διαχειριστεί το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και ιδιώτες επενδυτές και αφορούν στους παρακάτω τομείς:

– Αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ύδρευσης και αποχέτευσης, της ενέργειας, των χώρων στάθμευσης και πρασίνου κ.α.
– Χώροι της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, για τουρισμό ή άλλες αειφόρους χρήσεις.
– Επαναξιοποίηση εγκαταλελειμμένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης εγκαταστάσεων και της εξυγίανσης.
– Χώροι γραφείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΒΙΟΠΑ, επιχειρηματικοί χώροι κλπ.).
– Πολιτιστικά κέντρα και χώροι αναψυχής πολλαπλών χρήσεων.

Στη Συνεδρίαση της Επενδυτικής Επιτροπής, την Δευτέρα στις 13:00, εκτός από τον εκπρόσωπο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, θα συμμετάσχουν επίσης ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, ο περιφερειάρχης Κρήτης και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

mykriti.gr