Ξέφυγε η ανεργία : Η Κίσαμος από τις πιο πληγείσες περιοχές της Κρήτης

13-1Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΟΑΕΔ το πανελλαδικό ποσοστό της ανεργίας εκτοξεύτηκε πανελλαδικά στο 26% για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ τους μήνες που ακολούθησαν αναμένεται να αγγίξει –ίσως και να ξεπεράσει- το 30%!

Ωστόσο, χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία ανά περιοχή, είναι ξεκάθαρο ότι η ανεργία στην Κίσαμο ξεπερνάει τον μέσο όσο της χώρας, ενώ η περιοχή μας θεωρείται από τις πλέον πληγείσες της Κρήτης. Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε και το ότι η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους 20-35 ετών, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι αν στην Κίσαμο δεν γίνουν σοβαρές αναπτυξιακές κινήσεις, δεν είναι μακριά ο καιρός που θα σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη φυγή των νέων προς άλλες περιοχές σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.

«Μπούσουλας»
Κατ’ αρχήν αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καθίσουν οι φορείς της Κισάμου (Δήμος, Ένωση Ξενοδόχων, Εμπορικός Σύλλογος κ.α.) σ’ ένα τραπέζι με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την καταπολέμηση της ανεργίας, βάζοντας παράλληλα έναν «μπούσουλα» που θα καθορίζει συγκεκριμένους στόχους για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ή την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Σήμερα η οικονομία της Κισάμου κινείται με αυτόματο πιλότο, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς προοπτικές και με τη λογική «λίγο λάδι, λίγος τουρισμός και ότι… προκύψει». Κεντρικοί αναπτυξιακοί άξονες δεν υπάρχουν, κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής, με την ανεργία να κάνει ακόμα υψηλότερες πτήσεις από τη σημερινή.
Η Κίσαμος φυλλοροεί
Σε παλαιότερες –προ κρίσης- εποχές, δηλαδή στις εποχές της ευμάρειας (2004-2005), η περιοχή του Δήμου Κισάμου είχε –σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στο Νομό Χανίων. Συγκεκριμένα το ποσοστό ανέρχονταν σε 17%, όταν ο μέσος όρος του Νομού μετά βίας ξεπερνούσε το 11%. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωναν τότε αυτό που ήταν ορατό «δια γυμνού οφθαλμού». Από τη στιγμή που τα χωριά ερήμωναν ή συρρικνώνονταν, το Καστέλλι δέχονταν μεγάλα πλήγματα στο κεντρικό οικονομικό του πυρήνα (τα εμπορικά καταστήματα) και ο τουρισμός ολόκληρης της περιοχής ήταν (και παραμένει) υπόθεση 3-4 επιχειρηματιών, ήταν απόλυτα φυσιολογικό να επέλθουν μεγάλα πλήγματα στην τοπική οικονομία και παράλληλα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία.
Ωστόσο, παρά το ότι η Κίσαμος ως σύγχρονος Κρόνος «τρώει τα παιδιά της», ουδείς μέχρι και σήμερα έχει ασχοληθεί με το θέμα της ανεργίας, το μεγαλύτερο κατ’ εμέ θέμα της περιοχής. Ωραία και καλά τα μεγάλα έργα που… οραματίζεται η δημοτική αρχή, όμως δεν θα έχουν καμία αξία αν κάποτε γίνουν, όταν η Κίσαμος έχει χάσει το πιο υγιές κομμάτι της, τους νέους της. Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που εξασφαλίζεις είναι το πώς θα κρατήσεις τους νέους στον τόπο τους, να τους δώσεις την ευκαιρία για μια αξιοπρεπή δουλειά. Και αυτή τη στιγμή, όχι μόνο ένας νέος δεν βρίσκει δουλειά στην Κίσαμο, αλλά ακόμα κι αυτοί που είχαν είτε την έχασαν είτε βλέπουν αυτή που έχουν να παίρνει την κατιούσα.
Ο Δήμος Κισάμου
Εστιάζω το θέμα στον Δήμο Κισάμου γιατί από τη μια είναι ο μόνος φορέας που έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να μπει μπροστά σε μια προσπάθεια ανάκαμψης της ντόπιας οικονομίας, που θα δημιουργήσει παράλληλα νέες θέσεις εργασίας ή τις προοπτικές για να το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων.
Παλαιότερα είχα προτείνει στη δημοτική αρχή να δημιουργήσει γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα συμπεριλαμβάνεται στις υπηρεσίες του Δήμου. Το γραφείο αυτό θα προτείνει και στη συνέχεια θα βοηθάει τον αγρότη στην υλοποίηση προγραμμάτων. Με άλλα λόγια, αρχικά θα παρέχει ενημερωτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες για προγράμματα που «τρέχουν» και πιθανόν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στην περιοχή του Δήμου και στη συνέχεια θα παρέχει τις ανάλογες υπηρεσίες έτσι ώστε να μπορέσει ο αγρότης – δημότης να υλοποιήσει το πρόγραμμα.
Όσον αφορά τον τουρισμό, η πρότασή μου προς τον Δήμο Κισάμου ήταν –σε συνεργασία με την Ένωση Ιδιοκτητών Τουριστικών Μονάδων της περιοχής- να φροντίσουν για την όσο το δυνατόν καλύτερη προβολή της περιοχής, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητη και η ενημέρωση των επαγγελματιών του τουρισμού για νέα προγράμματα, κυρίως στην ενδοχώρα την οποία έχουμε εγκαταλείψει (και) τουριστικά.
Το Καστέλλι σε… κώμα
Άφησα τελευταία την «καρδιά» του Δήμου, το Καστέλλι, που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα από κάθε άλλη περιοχή του Δήμου. Τα περισσότερα από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης (όσα απέμειναν, τέλος πάντων) βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο «κόκκινο» με πολλούς καταστηματάρχες να οφείλουν μεγάλα ποσά σε ενοίκια, δάνεια και άλλες υποχρεώσεις.
Μια ματιά στην οδό Σκαλίδη αρκεί για να καταλάβει κάποιος την κατάσταση που επικρατεί στο πάλαι ποτέ εμπορικό Καστέλλι. Η Σκαλίδη, που για πολλές δεκαετίες αποτελούσε την εμπορική καρδιά της πόλης, βρίσκεται στα όρια της ερήμωσης, καθώς αυτή τη στιγμή –ιδιαίτερα στην ανατολική της πλευρά- περισσότερα είναι τα κλειστά καταστήματα από τα ανοιχτά, ενώ ακόμα και όσα έχουν διασωθεί δεν διάγουν και τις καλύτερες οικονομικές μέρες τους.
Προτάσεις για την σωτηρία και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου έχουν κατά καιρούς κατατεθεί και δεν χρειάζεται, νομίζω, να τις επαναλάβω. Αιχμή του δόρατος θα πρέπει να είναι η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Παπαγιαννάκη – Σκαλίδη – Καμπούρη – Γεωργιλαδάκη – Τομπάζη και την πλατεία Τζανακάκη. Η ανάπλαση, σε συνδυασμό με την αλλαγή χρήσεων στις επιχειρήσεις της περιοχής, θα δώσουν μια άλλη μορφή στο ιστορικό κέντρο και θα κάνουν ξανά… επισκέψιμο, με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
[Νέοι Ορίζοντες]