Η δικαιοσύνη … αργεί πολύ ! – “Λάβρος” ο Λέανδρος Ρακιντζής από τα Χανιά για τη διαφθορά

Τα όρια της αρνησιδικίας ‘αγγίζουν’ οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης στην ελληνική επικράτεια, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς, τόνισε, την Παρασκευή, από τα Χανιά ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

Ο κ. Ρακιντζής ήταν εκ των βασικών ομιλητών σε ημερίδα με θέμα ‘Οικονομική κρίση και διαφθορά, υπάρχει διέξοδος;’, που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδος, στην αίθουσα διαλέξεων της Τράπεζας Χανίων.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επεσήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι τρεις είναι τρόποι καταπολέμησης της διαφθοράς: η πρόληψη, η καταστολή και η εκπαίδευση – συμπαράσταση των ενεργών πολιτών.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της καταστολής, ο κ. Ρακιντζής σημείωσε ότι «δυστυχώς, έχουμε μια φοβερή δυστοκία – καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Δεν ξέρω τι γίνεται στην Κρήτη, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε μια μεγάλη αργοπορία, στα όρια της αρνησιδικίας.

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί 380 φορές, με μεγάλα πρόστιμα, για καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ρακιντζής και στην ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας των πολιτών. «Η εκπαίδευση των πολιτών είναι ευθύνη όλων μας και κυρίως των Μέσων Ενημέρωσης, να μπορέσουν να πείσουν τους πολίτες να γίνουν ενεργοί, να καταγγέλουν τα φαινόμενα διαφθοράς, γιατί οι θεσμοί και οι λειτουργοί, χωρίς τη συμπαράσταση της κοινωνίας, δεν μπορούν να αποδώσουν πολλά πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «η οικονομική κατάσταση συνδέεται απόλυτα με τη διαφθορά. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Τα θετικά είναι ότι τα ‘φακελάκια’ έχουν φτηνύνει -δεν ξέρω στα Χανιά τι γίνεται- τα αρνητικά είναι ότι μερικοί υπάλληλοι, στους οποίους κόπηκαν οι μισθοί, προσπαθούν να αναπληρώσουν το εισόδημά τους με άλλη μέθοδο», υπογράμμισε ο κ. Ρακιντζής.
Σχολιάζοντας την έκθεση της ‘Διεθνούς Διαφάνειας’, «που κατέτασσε την Ελλάδα στην 94η θέση, μεταξύ των πλέον διεφθαρμένων χωρών και τελευταία στην Ευρώπη», ο κ. Ρακιντζής ανέφερε: «Εμείς χάσαμε, σε έναν χρόνο, 80 θέσεις.  Η ‘Διεθνής Διαφάνεια’ βγάζει τις στατιστικές της βάσει της αντιλήψεως που έχει ο κόσμος. Ρωτά τι είναι διεφθαρμένος, ποιος είναι πιο διεφθαρμένος. Δεν πιστεύω ότι είμαστε τόσο πολύ διεφθαρμένοι. Απλώς, όταν ρωτά τον κόσμο, αντιμετωπίζει μεγάλη οργή. Ο Ελληνας είναι πάρα πολύ οργισμένος, με την οικονομική, κυρίως, κατάσταση. Η οικονομική κατάσταση μπορεί να διορθωθεί. Εκείνο που δεν μπορεί να διορθωθεί είναι η κοινωνική κατάσταση, η οργή του κόσμου και οι θεσμοί. Πρέπει, λοιπόν, να φτιάξουμε ξανά τους θεσμούς, να λειτουργήσουν οι θεσμοί. Και για να λειτουργήσουν οι θεσμοί πρέπει να τηρηθεί απόλυτα η αρχή της νομιμότητας. Ολοι καταδικάζουν τη διαφθορά, αλλά κανείς, όταν χρειαστεί, δεν προσφεύγει. Αρα, η ανόρθωση της Ελλάδας όσον αφορά το θέμα της διαφθοράς, είναι καθήκον και υποχρέωση καθενός μας. Επιπλέον, τα πρόσωπα που στελεχώνουν τους θεσμούς πρέπει να σέβονται τον εαυτό τους και να εκτελούν το καθήκον τους. Στη Δημόσια Διοίκηση έχουμε μια ιεραρχική πυραμίδα. Πρέπει, λοιπόν, οι προϊστάμενοι, οι ηγέτες, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και κυρίως να δίνουν το παράδειγμα. Μας λείπει το παράδειγμα», κατέληξε ο κ. Ρακιντζής.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τέως γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών Κλεομένης Κουτσούκης και ο λέκτορας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, οικονομολόγος Γιώργος Ατσαλάκης.

Χανιώτικα Νέα