Σήμερα η απόφαση των τραπεζών για την επαναγορά ομολόγων

Τα Διοικητικά Συμβούλια των ελληνικών τραπεζών συνέρχονται σήμερα, νωρίς το πρωί, για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων με το 100% των χαρτοφυλακίων που διαθέτουν.

Αναλόγως με τη συμμετοχή των hedge funds θα κριθεί αν θα γίνει αποδεκτή η προσφορά των ομολόγων στο σύνολό της.

Στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τις ελληνικές τράπεζες σχετικά με την επαναγορά ομολόγων.

Ο κ. Στουρνάρας κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών από νομικές ευθύνες που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζαν λόγω της συμμετοχής στο buy back.

Η ρύθμιση θα λάβει τη μορφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και θα εκδοθεί άμεσα. Την πληροφορία επιβεβαίωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα δώσει παράταση στην προθεσμία για συμμετοχή των ομολογιούχων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. «Η προθεσμία θα λήξει σήμερα. Δεν θα υπάρξει παράταση», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποτύπωσης του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια, έχει καταρχάς θετική αντιμετώπιση, θα πρέπει όμως να εγκριθεί από την τρόικα και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αναβαλλόμενος φόρος μπορεί να έχει ωφέλεια της τάξης των 4 δισ. ευρώ εάν γίνει δεκτός ο υπολογισμός του κατά 100% στα εποπτικά κεφάλαια του κλάδου

Ναυτεμπορική