Σίγησε το πιάνο του Take Five, o 92χρονος Dave Brubeck

Ενας από τους σημαντικότερους μουσικούς του 20ού αιώνα, πρωτοπόρος και αναμορφωτής της τζαζ, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ, πέθανε στις 5 Δεκέμβρη στις ΗΠΑ, μία μόλις ημέρα πριν από τα 92α γενέθλιά του.

Ο Μπρούμπεκ αναδιαμόρφωσε τον ήχο της τζαζ ειδικά με το αριστουργηματικό άλμπουμ «Time Out» που κυκλοφόρησε το 1959 και περιείχε το κλασικό κομμάτι «Take Five» με το οποίο σημείωσε παγκόσμια επιτυχία.

Γεννημένος στις 6 Δεκεμβρίου του 1920 στο Κόνκορντ, της Καλιφόρνια, στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, μέλος μιας οικογένειας μουσικών, προσανατολίστηκε πρώτα σε μια καριέρα κτηνιάτρου τον κέρδισαν όμως οι μουσικές σπουδές κοντά στον Νταριούς Μιγιό για τρία χρόνια.

Υπηρέτησε στο στρατό το 1942 με τον στρατηγό Πάττον στη Γαλλία. Σύντομα το ταλέντο του αναγνωρίστηκε και συμμετείχε στην ορχήστρα του Ερυθρού Σταυρού. Οταν ήταν ακόμα στο στρατό το 1944 γνωρίστηκε με το σαξοφωνίστα Πολ Ντέσμοντ. Στη συνέχεια συμμετείχε σε διάφορα σχήματα -οκτέτο και τρίο- και μετά απο διάφορες συνεργασίες όπως με τον Cal Tajer, το 1951 μαζί με τον Ντέσμοντ δημιούργησαν το Dave Brubeck Quartet.

Η δραστηριότητα τους ήταν μεγάλη και μέχρι το περίφημο Time out στα 1959, είχαν ήδη κυκλοφορήσει ήδη 27 LP κυρίως στην εταιρεία Fantasy αλλά και την Columbia. Το 1955 στο σχήμα μετά απο πολλές αλλαγές ήρθε ο ντράμμερ Τζο Μορέλλο που έμελε να παίξει στο στυλ όλων αυτών των περιττών ρυθμών (9/8, 5/4 κλπ) που έδωσαν το στίγμα του γκρουπ τα επόμενα χρόνια. Στα 1958 στο σχήμα ήρθε ο μπασσίστας Γιουτζήν Ράϊτ ο οποίος σαν έγχρωμος που ήταν αντιμετώπισε το ρατσισμό απο κανάλια και παραγωγούς.

 

The Dave Brubeck Quartet-1967

 

Στα 1959 ηχογράφησαν το θρυλικό «Time Out» όπου περιείχε το επίσης θρυλικό “Take Five”, σύνθεση του Ντέσμοντ σερυθμό 5/4 εξ ου και ο τίτλος. Ο δίσκος περιλάμβανε και το θρυλικό κομμάτι “Blue rondo a la Turk”, σύνθεση του Μπρούμπεκ και πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Το κουαρτέτο παρέμεινε ενωμένο για δεκαπέντε χρόνια.

Από το 1972, παίζει με δυο από τους γιους του και συνεργάζεται με τον Jerry Mulligan το 1975.

Εδώ και είκοσι χρόνια o Ντέιβ Μπρούμπεκ δεν σταμάτησε να παίζει σε όλα τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ τζαζ, χωρίς να απομακρύνεται πολύ από το στυλ που του εξασφάλισε την επιτυχία στη δεκαετία του 50: χρήση της αντίστιξης, πολυφωνία, πειραματισμός στους ρυθμούς (η σύνθεση του “Take Five” έχει γίνει σε 5/4).

Πιστός στην κλασική του εκπαίδευση, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ έχει επίσης συνθέσει μουσική για δύο μπαλέτα, μια μουσική κωμωδία, τρία ορατόρια, τέσσερις καντάτες, μια λειτουργία, πολλά κομμάτια για ορχήστρα τζαζ και συμφωνική ορχήστρα, καθώς και πολυάριθμα έργα για πιάνο.

Παντρεμένος από το 1942, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ ήταν πατέρας έξι παιδιών.

[wiki/Βήμα/Real/Naftilos]